Călătoriile cu metroul şi cele cu trenul vor fi mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă în care a inclus şi posibilitatea ca tarifele practicate de CFR şi Metrorex să fie majorate în perioada următoare pentru a fi în concordanţă cu serviciile oferite de cele două companii.

Această intenţie de mărire a preţurilor pentru călătoriile cu metroul sau cu trenul este argumentată de creşterea cheltuielilor componentelor de bază, care au dus la pierderi în bugetul companiilor, Spre deosebire de alte majorări de tarif, aceasta nu urmează să fie făcută din prisma evoluţiei inflaţiei.

CFR Călători a beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat ce au reprezentat doar 64 la sută din necesar, în ultimii trei ani, în timp ce Metrorex a primit subvenţii de la bugetul de stat ce reprezenta aproape 80 la sută din necesar, în ultimii patru ani. La finalul lui 2010, datoriile pe care CFR SA le-a acumulat către furnizori erau de 550 de milioane de lei. Anul trecut restanţele la plata mentenanţei trenurilor pe care le-a adunat Metrorex au fost de peste 135 de milioane de lei.

"Astfel, o serie de lucrări la instalaţiile tehnologice au fost amânate, din lipsa surselor financiare necesare, ceea ce a condus la creşterea accentuată a gradului de uzură şi la scăderea performanţelor, se spune în nota de fundamentare", este precizat în nota de fundamentare a actului normative, potrivit MEDIAFAX.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite