Arhitectul-şef al Capitalei: doar o lege mai salvează Centrul istoric GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afara unei amenzi în valoare de maximum 2.500 de lei, primăriile nu pot lua măsuri împotriva proprietarilor de imobile lăsate în paragină din centrul Bucureştiului. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, susţine că doar o lege cu sancţiuni mai drastice ar scoate la lumină starea clădirilor din Centrul vechi.

Zona veche a Capitalei a prins viaţă în ultimii ani. Terasele, barurile, restaurantele şi cluburile atrag seară de seară mii de bucureşteni şi turişti. Din păcate, totul este o spoială făcută la nevoie de proprietarii localurilor pentru a masca clădirile vechi de peste 100 de ani. Majoritatea imobilelor nu au fost consolidate niciodată, iar prăbuşirea acestora este iminentă.

image

Chiar în urmă cu trei zile, bucăţi din balconul imobilului nr. 22 de pe strada Şepcari au căzut pe trotuar. Din fericire, nu se afla niciun trecător în zonă şi, astfel incidentul nu s-a soldat cu victime.

Deşi o parte dintre cele 16 străduţe din centru au fost refăcute şi edilii promit să le finalizeze, rămâne problema imobilelor din zonă, care sunt într-o stare jalnică şi care ar putea să cadă la primul cutremur mai serios.

image

Se consolidează 1% din imobile

Majoritatea caselor şi blocurilor au proprietari privaţi. Astfel, din cele 500 de clădiri, doar 12 aparţin municipalităţii, însă întreaga zonă este administrată de şefii de la Capitală. Aceştia ridică din umeri când li se cer explicaţii privind faţadele „în cădere" ale bătrânelor clădiri.

„Începem un program de consolidare a imobilelor aflate în propriettea noastră, care ar trebui să dureze aproximativ doi ani", a explicat, pentru „Adevărul de Seară", Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Bucureştiului.

El a mai spus că Primăria nu are ce să facă, însă, în privinţa celorlalte case. „Nu avem cum să-i obligăm pe proprietari să-şi reabiliteze casele. Expropierea este îndelungată, iar, până acum, nu am reuşit în niciun caz să ducem această procedură până la bun sfârşit. Ar trebui o lege în acest sens, care să prevadă că dacă proprietarul nu reuşeşte să-şi reabiliteze imobilul, atât în interior cât şi în exterior în maximum doi ani, să fie expropiat", a mai spus Pătraşcu.

Amenzi ca cele pentru şoferii neglijenţi

Un proiect de lege a fost dat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) la începutul acestui an. Potrivit "Legii faţadelor", proprietarii ar fi fost obligaţi să-şi refacă măcar faţadele cu ajutor financiar de la stat sau prin credite speciale de la bănci. Proiectul a fost însă respins pe motiv că proprietarii nu dispun de banii necesari şi că refacerea faţadei nu ar rezolva decât parţial problema respectivelor clădiri, ele, ca structură, rămânând în continuare şubrede.

image

Şi arhitectul-şef de la Primăria Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, susţine că proprietarii ar trebui obligaţi să-şi refacă faţadele. „Deţinerea unui imobil ar trebui să fie ca cea a unui autoturism: dacă lăsăm autoturismul să ajungă într-un stadiu de degradare şi devine pericol public, vin poliţiştii rutieri şi ne iau talonul, deci dreptul de a conduce. La fel ar trebui să existe şi pentru case: dacă nu se întreţine clădirea, ar trebui date amenzi usturătoare până proprietarul va fi nevoit să facă ceva", a subliniat Dumitraşcu.

image

Vizitele pe şantier, fără rezultat

La fel ca şi fostul edil-şef Adriean Videanu, actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, vizitează din când în când Centrul Istoric. Finalitatea este aceeaşi: promisiuni fără acoperire. Astfel, în urmă cu o lună, Oprescu a declarat că imobilele ce aparţin municipalităţii vor fi identificate în perioada următoare. "Vom avea discuţii şi cu marile concerne pentru a adopta fiecare câte o casă căreia să-i refacă faţada", a precizat primarul Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite