Băncile şi companiile de telefonie în topul reclamaţiilor la Protecţia Consumatorului. Vezi ce amenzi au primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut a fost un an al nemulţumirilor. Reclamaţiile la Protecţia Consumatorului s-au înmulţit comparativ cu 2009. Băncile şi programele de creditare, dar şi telefonia mobilă şi fixă au ajuns pe primele locuri în clasamentul celor mai reclamate servicii.

În 2010, inspectorii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de aproximativ 170.220.000 de lei societăţilor comerciale reclamate de români. Din totalul plângerilor înregistrate la nivel naţional, aproximativ 65.000, cele mai multe au fost forumulate la adresa băncilor. Oamenii au fost nemulţumiţi din cauza clauzelor din contractele de creditare. În peste 16 % din plângeri au fost reclamate creditele bancare. Serviciile de telefonie fixă şi mobilă sunt pe locul doi în topul reclamaţiilor cu 11% din plângerile înregistrate. Furnizorii de servicii de internet şi de servicii de televiziune prin cablu sunt pe locul trei şi patru în clasamentul reclamaţiilor, ambele cu peste 5% din plângerile depuse Protecţia Consumatorului. Pe locul cinci se află produsele electronice şi electrocasnice cu peste 3% din reclamaţii.

"Un aspect pozitiv în asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorilor, ce răspunde obiectivelor strategice ale ANPC, este acordarea de despăgubiri consumatorilor urmare a soluţionării ca întemeiate a petiţiilor acestora. În anul 2010, despăgubirile acordate consumatorilor au fost de 31.492.330 lei (cca 7,7 milioane euro), depășindu-le cu peste 200.000 lei pe cele din anul 2009. Preocuparea pentru despăgubirea consumatorilor ale căror reclamaţii s au dovedit a fi întemeiate", este specificat în Raportul de activitate a ANPC pe 2010.

TOP 10 servicii reclamate la ANPC în 2010:

1 Credite bancare 16.5%

2 Servicii telefonie (fixă şi mobilă) 11.0%

3 Servicii furnizare internet 5.7%

4 Servicii televiziune prin cablu (CATV) 5.6%

5 Servicii furnizare energie electrică 4.9%

6 Produse electronice şi electrocasnice 3.1%

7 Terminale mobile (telefoane mobile) 2.7%

8 Sisteme termoizolante (termopane): uşi şi ferestre

(tâmplărie din lemn, lemn stratificat, aluminiu, PVC, PVC cu

inserţie metalică, cu geamuri termoizolante) 2.1%

9 Servicii furnizare apă potabilă şi canalizare 1.9%

10 Servicii furnizare gaze naturale 1.7

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite