Roxana Duduş geologul care oferă consultaţii în alăptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra bucureşteancă le ajută pe mămici să se bucure de maternitate şi să treacă peste prejudecăţi, oferindu-le informaţia corectă despre beneficiile alăptării.

Orice femeie înţelege. Nu e nimic mai frumos pe lumea asta decât să fii mamă, iar imaginea femeii cu copilul la sân nu doar că a fascinat pictori celebri, ci rămâne în continuare una sacră. Nu şi pe stradă însă. Societatea s-a îngustat într-atât încât nu mai poate accepta să vadă o mămică alăptând într-un loc public. Nici mămicile nu mai acceptă atât de uşor să-şi ţină copilul la sân, iar zecile de reclame la produse care promit că pot înlocui laptele matern le vin „în ajutor".

Cu toate problemele acestea se luptă Roxana Duduş, consultant în alăptare al Organizaţiei Mondiale „La Leche League". Este de profesie geolog şi atunci când scapă de munca de birou, ajută mămicile cu informaţii despre alăptare, care sunt drepturile lor în maternităţi şi ce anume trebuie să facă pentru a avea un prichindel sănătos. „Consultantul este o mamă cu experienţă în alăptare care oferă informaţie prin mail, prin telefon şi uneori acasă la mamă", explică ea în ce constă a doua sa „meserie".

Naşterea, momentul zero

Totul a început, ca pentru orice femeie, „când a născut" şi şi-a dat seama că habar n-are despre alăptare. A început să caute frenetic pe Internet, pe site-urile organizaţiilor internaţionale de sănătate, şi atunci a realizat că mămicile nu primeau decât de la medici informaţii despre alăptare, şi de multe ori nu pe cele corecte. În plus, alţi factori le-au făcut pe mămici să renunţe la alăptare.

„Marchetul agresiv al firmelor producătoare de lapte praf plus consumerismul au făcut mamele să nu mai alăpteze, apoi mama vrea să-i fie cât mai uşor să crească un copil. La serviciul nu mai stă doar opt ore, ci o perioadă mai lungă. Lipsa de ajutor din partea societăţii a dus la a uita ce e natural, a ne uita instinctele, dar se pare că e la modă acum să revii la natural", spune Roxana Duduş, ea însăşi mămică a unui băieţel de patru ani.

Nu sunt locuri speciale pentru alăptat

De altfel, aceasta a participat la mai multe campanii prin care îşi doreşte încet-încet să schimbe mentalitatea cu privire la alăptatul în public. „Din păcate, la noi nu prea vezi mămici alăptând din cauza societăţii care nu are o atitudine pro-alăptare. Mi s-a întâmplat să primesc priviri mustrătoare, dar am primit şi zâmbete. Iar o mamă care alăptează nu-şi scoate sânul la vedere, ci alăptează discret, în locuri mai ferite", explică femeia.

Din nefericire, în Bucureşti, mămicile nu prea au locuri special amenajate pentru a-şi hrăni copiii, dar Roxana Duduş speră ca lucrurile să se schimbe în timp pentru că „nu este lucru mai frumos decât să vezi o mămică alăptând, când copilul se joacă şi o mângâie pe mamă pe faţă, asta înseamnă puritate".

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt problemele cu care se confruntă mămicile în ceea ce priveşte alăptarea?

Sunt foarte multe probleme, multe ţin de educaţie şi mentalitate, pe care nu o poţi schimba de azi de mâine. Este nevoie de educaţie despre alăptare încă de pe băncile şcolii, iar la noi nu există, poate pe viitor. Probabil că birocraţia şi faptul că nu mai au timp îi fac pe medici uneori să scoată alăptarea din context sau uită de ea. Din păcate, s-a ajuns ca informaţia să fie foarte veche şi să nu fie actulizată.

Concret, care sunt nemulţumirile mămicilor care vin la întâlnirile dumneavoastră?

Avem întâlniri lunare, pe la sfârşitul lunii. Vin în jur de 20-25 de mămici, împreună cu copiii şi tăticii. Principala problemă pe care mămicile ne-o aduc în vizor este cum se începe alăptarea în maternitate şi ele consideră că acolo nu sunt ajutate, sunt despărţite de copiii lor, ele doresc să primească copiii imediat după naştere, dar la noi alăptarea în maternitate se desfăşoară din trei în trei ore, nu este la cerere.

Ce sfaturi le-aţi da viitoarelor mămici?

Să se informeze din timpul naşterii despre alăptare, să ceară sfatul medicilor şi în maternitate să se lupte pentru drepturile lor şi ale copilului şi să ceară să-l primească la sân măcar în prima oră după alăptare. Şi apoi, să caute un consultant în alăptare  sau o moaşă.

 

Ce-i place

„Îmi place să dansez foarte mult, să râd, să trăiesc din plin fiecare clipă, să văd oamenii zâmbind şi să văd femei cu copii la sân", spune Roxana Duduş.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciuna şi falsitatea, nu-mi plac zilele înnourată şi ploaia", explică geologul transformat în consilier maternal.

Profil

Născută. 2 septembrie 1976, Bucureşti

Studii. Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea din Bucureşti

Familie. Este căsătorită şi are un băieţel  - Darie - de patru ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite