Evaziune de 100 de milioane de euro cu citrice: 15 comercianţi au fost prinşi după ce s-au îmbogăţit din afaceri fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au decins, azi, în şapte locaţii din agrourile din Afumaţi, Ştefăneşti şi Voluntari, precum şi la sediile unor firme fantomă, coordonate de mai mulţi turci, ce importau banane şi citrice.

Poliţiştii au făcut 11 percheziţii la sedii sociale, depozite şi domicilii în judeţele Ilfov şi în municipiul Bucureşti. Acestea aparţin mai multor cetăţeni turci care s-au constituit într-un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni pe linia evaziunii fiscale şi contrabandei cu fructe şi alte produse alimentare.

Membrii grupului (peste 15 comercianţi turci şi angajaţi de-ai lor - cetăţeni români), importau preponderent prin portul Constanţa, atât în sistem containerizat, cât şi cu vaporul, mărfuri din Turcia, Asia de Sud-Est şi America Latină, pe numele unor firme fantomă.

2.000 de importuri în patru luni

Din port, fructele erau transportate cu autocamioane la depozitele altor firme din jurul Bucureştiului, aparţinând membrilor grupului, care înregistrau datele în mod fictiv în evidenţele contabile. Ulterior, mărfurile erau vândute tot fictiv altor firme, unele tot de tip fantomă, în scopul creşterii artificiale a preţurilor şi apoi erau comercializate pe piaţa agroalimentară a Bucureştiului.

Societăţile fantomă importatoare nu figurează cu conturi în bănci şi nici cu plăţi efectuate la bugetul statului. Monitorizând activitatea ilegală a acestora, poliţiştii au constatat că doar pe numele uneia dintre ele, în decurs de patru luni, s-au operat aproximativ 2.000 de importuri, iar pe numele celeilalte s-au efectuat în acelaşi interval de timp, 180 de importuri, dintre care patru vapoare cu banane din America de Sud şi citrice.
De exemplu, una dintre firme într-o lună a importat patru vapoare cu banane şi citrice.

Pe numele a 12 membri - dintre care şapte cetăţeni turci şi cinci români - au fost emise mandate de aducere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite