Guvernul a respins cererea municipalităţii referitoare la ştergerea penalităţilor RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a respins solicitarea transmisă de municipalitate referitoare al aprobarea unui memorandum privind măsurile de reglementare a datoriilor RADET către ELCEN, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Municipalitatea precizează, ca urmare a afirmaţiilor făcute ieri de deputatul PDL Ştefan Pirpiliu, că în data de 28 noiembrie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat înaintarea către Guvern a unei solicitării de aprobare a Memorandumului privind măsurile de reglementare a datoriilor RADET către ELCEN. Printre măsurile menţionate în memorandum se număra şi renunţarea de către ELCEN la penalităţi.

Printr-o adresa din data de 4 ianuarie, Secretariatul General al Guvernului a respins cererile din memorandumul menţionat mai sus, argumentând că măsurile sunt “neoportune”, după cum se arată în comunicatul municipalităţii. Totodată, Guvernul a invocat contractul ANRE nr. 50/2009, despre care Primăria Capitalei afirmă că a fost impus abuziv, fără consultarea municipalităţii.

Astfel, Contractul Cadru de vânzare/cumpărare a energiei termice produse de operatorii aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE, se specifică faptul că “stingerea sumelor datorate se face mai întâi pentru majorările de întârziere şi apoi pentru contravaloarea energiei termice cumpărate”. 

“Astfel, este important de subliniat că aceste prevederi au condus la acumularea în mod nejustificat a unei datorii curente totale de 1.191 milioane lei şi a unor penalităţi în valoare de 1.109 milioane lei, cu toate că atât Municipiul Bucureşti, cât şi RADET Bucureşti şi-au achitat, în perioada 2009–2011, obligaţiile care le revin cu privire la agentul termic cumpărat de la ELCEN”, se spune în comunicat. “Mai exact, se creează un cerc vicios pentru că, nefiind bani suficienţi, sunt achitate doar penalităţile, iar datoria de bază creşte de la o lună la alta, generând permanent noi penalităţi. Mai mult decât atât, Primăria Capitalei nu a primit în ultimii 3 ani de la Guvern fondurile destinate plăţii subvenţiei la căldură şi combustibili. În plus, de anul trecut, Guvernul nu a mai participat cu fonduri necesare acoperirii subvenţiei la încălzire. În ultimii 3 ani, Primăria Capitalei a acoperit aprope integral, din fondurile proprii, plata acestei subvenţii (peste 400 de milioane de lei). Problema actuală nu este creată de Primărie, ci de către Guvern, prin neplata datoriilor sale faţă de bucureşteni. Cu toate acestea, Municipalitatea îşi va îndeplini în continuare obligaţiile faţă de bucureşteni şi va încerca să îşi plătească datoriile, chiar şi în lipsa acestui sprijin, dar nu înţelege să încurajeze un sistem disfuncţional”, se mai arată în text.

Municipalitatea mai arată că dacă Guvernul şi-ar fi plătit în integralitate datoriile către Primăria Capitalei, inclusive pentru celelalte investiţii restante, nu ar fi existat problema din prezent, nu ar fi existat datorii şi penalităţi “absurd”, din 1995. “Reamintim că penalităţile sunt o absurditate, câtă vreme ele ar prespune mutarea banilor dintr-un buzunar în altul al statului (atât RADET cât şi ELCEN fiind instituţii de stat). Aceşti bani sunt luaţi de la populaţie. Practic, o instituţie publică (RADET) are datorii către o altă instituţie publică (ELCEN). Ambele nerestructurate sufficient”, se spune în comunicat.

“Situaţia din prezent nu mai poate însă continua. Este absolut obligatoriu ca Guvernul să îşi plătească datoriile restante faţă de municipalitate şi, totodată, să accepte ştergerea penalităţilor adunate în ultimii ani în relaţia RADET-ELCEN. Guvernul este singurul acţionar al ELCEN. Soluţia o reprezintă ştergerea penalităţilor pe care RADET le are către ELCEN", se mai spune în text.

La sfârşitul anului trecut, primarul Sorin Oprescu s-a adresat Administraţiei Prezidentiale, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prim-ministrului, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi Serviciului Român de Informaţii, pentru a se implica, alături de autoritatea Locală, cu “maximă urgenţă”, în rezolvarea acestei stări de fapt.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite