Cum au vrut „să fure” Bac-ul elevii bucureşteni. Vedeţi aici ce metode au folosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de candidaţi din Bucureşti la Bac au fost „trădaţi”, la primele două proble scrise, de mobilele performante care pot stoca informaţii kilometrice şi de fiţuici. Telefoane pe care erau stocate mii de pagini de comentarii, culegerile minuscule, dispozitivele handsfree şi ciornele plimbate între candidaţi au fost cele mai folosite tehnici de copiat în această sesiune, spun profesorii supraveghetori.

Liceenii au fost cei mai curajoşi atunci când a fost vorba să încerce să păcălească sistemul la Bac, 41 dintre aceştia fiind eliminaţi la primele două probe scrise, în timp ce doar doi absolvenţi de şcoală generală au fost eliminaţi din Evaluarea Naţională.

Metodele clasice care s-au dovedit ineficiente demonstrează că nimeni nu mai încearcă demult să inventeze roata în materie de copiat. Singurul test este stăpânirea de sine atunci când încerci să scoţi copiuţele sau telefonul mobil. Mulţi au picat însă la acest „examen”. Alţii au fost eliminaţi înainte de a încerca să sustragă informaţii de pe telefonul mobil pe care n-ar fi trebuit să-l aibă la ei, pentru că acesta a sunat înainte, dându-i de gol.

Telefoane cu surprize

Majoritatea elevilor care au încercat să se inspire la Bac au folosit metoda telefonului. „Cred că 35-40% dintre elevii care au încercat să copieze au încercat cu telefonul. Aceştia aveau asupra lor telefoane de ultimă generaţie, cu display-uri foarte mari şi o memorie suficient de mare cât să încapă pe ele toată materia de care aveau nevoie. Nici nu trebuiau să intre pe Internet, puteau să-şi salveze în memorie orice informaţie de care aveau nevoie”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„Clasicul” handsfree

Elevii nu au putut să se abţină nici de la metoda tot mai des întâlnită de a încerca să obţii rezolvările cu ajutorul handsfree-ului. Metoda implică două persoane, una care susţine examenul şi alta care stă şi dictează prin telefon rezolvarea.
Echipamente de handsfree au fost găsite la unii dintre copiii care s-au bazat doar pe copiat. Este o metodă veche pe care profesorii universitari au reuşit să o depisteze la studenţi prin diferite echipamente de bruiere, dar care la examenele naţionale au fost depistate pur şi simplu cu ochiul liber.

Culegeri miniaturale

De câţiva ani, internetul s-a umplut de tot felul de comerciaţi de culegeri de dimensiuni foarte mici, numai bune de dosit la examene. De altfel, aceasta a fost o altă metodă testată fără succes de câţiva liceeni care au fost eliminaţi de la bacalaureat. „Aveau la ei culegeri speciale, editate la dimensiuni mici, special să intre sub haine sau în buzunar, de 50-70 de pagini. Aveau un scris mic şi erau suficient de potrivite pentru a fi manevrate în palmă”, a mai dat un exemplu Marian Banu.

De altfel, pe site-ul fituici-bacalaureat.ro se găsesc toate materialele de care ar avea nevoie elevii cu gândul la copiat. Pe lângă cărţile de 5 pe 10 centimetri uşor de manevrat, despre care se dau şi detalii precise despre cum ar putea fi dosite.  

Plimbatul ciornei

O altă metodă testată de elevii care au susţinut Bac-ul în Capitală a fost cea cu ciorna, prin care încercau să-şi paseze de la unii la alţii rezolvările. „Elevii primesc pe lângă foaia de examen semnată şi stampilată şi alte coli albe pentru ciorne. Unii au încercat să scrie rezolvările pe ciorne şi să profite de un moment de neatenţie pentru a le pasa altora. Este mai greu de depistat pentru că pe ele scrisul este neglijent şi nu poţi să faci comparaţia întotdeauna”, a mai explicat Marian Banu.

Pentru că au existat aproape în toate şcolile camere de supraveghere, elevii care au fost prinşi copiind nu au nicio şansă în a dovedi că decizia luată de comisia de supraveghere nu este corectă. „După ce au fost prinşi cu telefoane sau cu copiuţe, s-a întocmit un proces verbal pe care l-au semnat şi elevul şi în care este specificată şi cauza eliminării”, a completat purtătorul de cuvânt ISMB. Până în prezent, niciun elev nu a contestat eliminarea din examen.

Toţi cei prişi trişând vor mai putea susţine examenul abia în sesiunea de toamnă 2012.

Olimpic prins cu telefonul în buzunar

Un caz inedit s-a înregistrat la Colegiul Naţional „Jean Monnet”, unde un candidat a fost eliminat de la proba orală de limba şi literatura română, fiindcă i-a sunat telefon. Paul Fodor, olimpic la biologie, le-a spus profesorilor că a uitat să predea telefonul comisiei, din cauza emoţiilor, însă a fost eliminat, fiindcă regulamentul aşa prevede. „A fost mai degrabă un incident pentru că nu se ştia dacă acest copil avea de gând să facă ceva cu telefonul, doar i-a sunat când îl avea în buzunar, dar regulamentul interzice”, a explicat Antonio Ciocan, director educaţional al Fundaţiei „Dinu Patriciu” şi observator la Bac.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite