FOTOGALERIE Autostrada Pietonală, poduri peste Dâmboviţa şi multe locuri de parcare. Schimbarea la faţă a Capitalei stă într-un vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MODERNIZARE Un proiect de 150 de milioane de euro, care vizează dezvoltarea pietonală din Centru, va ajunge mâine pe mânile consilierilor din Primăria Capitalei

Poduri peste Dâmboviţa, sute de locuri de parcare şi kilometri întregi de alei pietonale. Aşa arată proiectul unui consorţiu de 14 companii care prevede o nouă strategie de dezvoltare a centrului Capitalei.

Mai exact, este vorba despre un plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) care vrea să redea bucureştenilor reconectarea la oraş şi crearea de spaţii mai prietenoase.

 Arhitecţii spun că, odată pusă în aplicare, noua strategie va schimba complet centrul oraşului, însă, astăzi, după o dezbatere publică de aproape patru luni şi modificări aduse de zece cabinete de arhitecţi, proiectul este gata şi va ajunge pe masa consilierilor din cadrul Primăriei Capitalei. Aceştia vor decide la începutul anului viitor dacă dau undă verde proiectului a cărei investiţie se ridică la 150 de milioane de euro.

“Am auzit câteva lucruri despre PIDU dar, ce să zic, de idei multe şi frumoase nu ducem lipsă, dar trebuie să le rezolvăm pe cele mai urgente, cum ar fi rectificarea. Acest proiectul probabil în a doua şedinţă a CGMB de la începutul anului viitor”, a declarat Călin Murg, şeful consilierilor din cadrul CGMB.

Daţi click pe poze pentru fotogalerie!

Autostrada pietonala


Poduri pietonale peste Dâmboviţa

Realizarea acestui obiectiv va avea ca efect crelterea calităţii vieţii locuitorilor din zona central dar, mai ales sporirea atractivităţii pentru investitori şi turişti.
Printre priorităţi se are în vedere recuperarea zonei centrale de la sud de Dâmboviţa. Mai exact, construcţia de poduri pietonale peste râu şi reconstituirea vechii Căi a Rahovei şi a străzii Uranus ca traseu cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti.

Echipa de proiectanţi, în frunte cu arhitectul Tudor Frolu, le vor propune oficialilor din primărie şi un sistem de parcări de mărime medie, până la 500 de locuri la cele două capete ale inelului şi recuperarea, astfel, a spaţiilor publice.

“Se intenţionează lărgirea trotuarelor şi refacerea a peste 20 de scuaruri şi pieţe pentru relaxare şi socializare. Un exemplu ar fi strada Brezoianu, care ar urma să fie reamenajtă cu prioritate pentru pietoni. O arteră ca aceasta ar putea renaşte din punct de vedere economic”, a precizat Frolu.

Palatul Regal va fi legat de Parcul Izvor

Dâmboviţa a fost tratată până acum ca o simplă lucrare de infrastructură utilitară, nu ca un element valoros din punct de vedere urvbn, consideră grupul de specialişti. Acest PIDU propune însă reconfigurarea Cheiului Dâmboviţei între Piaţa Unirii şi Izvor prin conturarea unui spaţiu de promendă de-a lungul râului. Ceea ce presupune poduri pietonale peste apă, care să recreeze vechi parcursuri bucureştene printr-o arhietctură inovatoare.

Tudor Frolu susţine că această strategie de dezvoltare presupune şi o mai bună orientare în oraş. “Pe locul cinci în disconfortul cetăţenilor e lipsa de orientare. Nu te poţi orienta pentru că nu ai repere foarte clare. Piaţa Victoriei e o intersecţie. Piaţa Revoluţiei este o intersecţie. Ce ar fi dacă le-am da o identitate?”, a întrebat astăzi Frolu în faţa unur reprezntanţi ai comunităţii de business interesaţi de acest proiect. 

Kilometrul zero, oază pietonală

Piaţa Universităţii din Bucureşti va fi şi ea reamenajată anul viitor, după proiectul unor arhitecţi italieni. Ordinul Arhitecţilor din România a anunţat, săptămâna trecută, câştigătorii concursului de proiecte pentru reamenajarea zonei.

Astfel, o echipă de patru arhitecţi, trei italieni şi o româncă, îşi va pune amprenta pe „kilometrul zero" al Bucureştiului. Mai exact, în zona Universităţii va fi proiectată o insulă exclusiv pietonală, care va fi înconjurată de spaţii verzi, delimitată de corpuri de iluminat. Reprezentanţii juriului susţin că, astfel, se dă o importanţă maximă monumentelor, subliniind memoria acestui loc.

Bucureştenii interesaţi să vadă acest poriect o pot face luni, de la ora 14.00, la Sala Dalles, unde va fi prezent şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite