La ce să ne aşteptăm de la poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi întâlnim pe stradă poliţişti. Pe unii dintre ei îi vedem în intersecţii dirijând traficul, dând amenzi şoferilor indisciplinaţi sau pietonilor care încalcă legea.

În fiecare zi întâlnim pe stradă poliţişti. Pe unii dintre ei îi vedem în intersecţii dirijând traficul, dând amenzi şoferilor indisciplinaţi sau pietonilor care încalcă legea. Aceştia sunt poliţiştii rutieri sau "apărătorii" Codului Rutier. Numai în Capitală, în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră, sunt în jur de 600 de poliţişti, agenţi şi ofiţeri.
Activitatea poliţiştilor rutieri este diferită de cea a colegilor lor din alte departamente, deşi de cele mai multe ori este desfăşurată în colaborare cu aceştia. În primul rând, trebuie să constate şi să soluţioneze orice abatere contravenţională de la normele rutiere. În cazul accidentelor de circulaţie, soldate cu victime, tot poliţiştii de la Rutieră fac cercetarea la faţa locului şi soluţionează cazurile în accidentele în care au rezultat numai pagube materiale.
Deplasarea în siguranţă, pe drumurile publice a delegaţiilor oficiale, române şi străine, precum şi a unor transporturi de importanţă deosebită este asigurată tot de poliţiştii rutieri, în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, din cadrul sistemului naţional de apărare. În colaborare cu Autoritatea Rutieră Română, poliţiştii de la Brigada Rutieră organizează sistematic controlul transportatorilor de măfuri şi persoane în trafic, verificând legalitatea acestora. Starea tehnică a vehiculelor este controlată de agenţii de circulaţie, împreună au Registrul Auto Român, în acţiuni comune, care vizează prevenirea accidentelor cauzate de circulaţia maşinilor care au defecţiuni tehnice.
De asemenea, acţionează împreună cu administratorul drumului pentru menţinerea stării de viabilitate şi a semnalizării rutiere a arterelor de circulaţie.
În cazul în care şoferii rămân "pietoni", în urma abaterii la regimul circulaţiei, tot Poliţia Rutieră restituie permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare reţinute.
Maşinile furate sunt găsite tot de poliţiştii rutieri, împreună cu structurile specializate din poliţie, ei acţionând pentru depistarea în trafic a acestora, dar şi în cazul persoanelor urmărite, cum a fost cazul de acum trei săptămâni când în cadrul unei acţiuni pe DN1 au fost prinşi doi infractori căutaţi de poliţie. şi, nu în ultimul rând, poliţiştii de la Rutieră asigură informarea participanţilor la trafic, de fiecare dată când intervine o schimbare în regulament sau legislaţia circulaţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite