FOTOGALERIE Cum arată un loc de picnic în viziunea arhitecţilor. Concursul Picnic Design şi-a desemnat câştigătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorii concursului Picnic Design 2012 au fost desemnaţi ieri seară, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Bucureşti.

Competiţia Picnic Design a fost organizată de Eco-Rom Ambalaje şi s-a desfăşurat între 7 mai şi 4 iunie, perioadă în care tinerii arhitecţi au fost provocaţi tinerii arhitecţi să îşi pună în practică cele mai inedite idei pentru amenajarea zonelor de picnic cu un design contemporan, practic, cu un impact minim asupra spaţiului natural şi în conformitate cu Legea Picnicului.

În competiţie s-au înscris 28 de proiecte realizate de tineri arhitecţi de la universităţi de specialitate din întreaga ţară, iar trei dintre ele au reuşit să se diferenţieze şi să ajungă pe podiumul Picnic Design.

„Pallet Picnic Park”, proiectul care s-a clasat pe primul loc

CLICK pe imagini pentru a vedea cum arată proiectele câştigătoare!

Câştigător a fost desemnat proiectul „Pallet Picnic Park”, care a fost realizat de Ioan Ştefan Chis şi Bogdanov Darko, ambii studenţi la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Timişoara. Potrivit organizatorilor competiţiei, proiectul câştigător s-a remarcat prin designul simplu şi original, având la bază o structură modulară. “Zona de picnic rezultată este un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn. Astfel, locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, elementele de iluminat etc, toate se încadrează perfect în cadrul natural, sunt prietenoase cu mediul, fiind totodată extrem de practice pentru desfăşurarea activităţilor la picnic”, afirmă organizatorii.

Proiectul aflat pe locul al doilea a fost realizat de arhitecta Alexandra Zamfirescu şi a propus o zonă de amenajare cu un impact minim asupra mediului, în care elementele sunt pe jumătate ascunse sub cota de nivel sau sunt camuflate într-o îmbrăcăminte de verdeaţă. Mai mult decât atât, elementele sunt rezistente în timp (realizate din panouri de plasă sudată), eficiente din punctul de vedere al costurilor, sunt un bun paravan fonic şi pot fi construite rapid.

Proiectul aflat pe cea de-a treia treaptă a podiumului este realizat de arhitecta Cristina Ioana Oltu şi s-a remarcat prin construcţii gândite ca piese de mobilier urban, construite din componente prefabricate, care pot fi poziţionate în amplasamente diverse.

Pentru proiectul câştigător a fost acordat un premiu de 2.000 de euro, iar proiectele aflate pe locurile doi şi trei au fost premiate cu 1.300 de euro şi 700 de euro.

La concurs au putut particia tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani, studenţi sau proaspăt absolvenţi ai unei facultăţi de profil sau tineri practicieni în domeniul arhitecturii.

Juriul care a desemnat câştigătorii concursului a fost compus din arhitecţii Iulia Stanciu, Dorin Ştefan, Mario Kuibus, Adrian Spirescu, Robert Zotescu şi Adrian Ciocazanu. Aceştia au evaluat proiectele participante ţinând cont de calităţile lor estetice, de respectarea cerinţelor funcţionale impuse de noua Lege a Picnicului şi de bugetul competiţiei, precum şi de modul în care tinerii arhitecţi au reuşit să ofere, prin proiectele lor, o soluţie durabilă, uşor de adaptat şi implementat în cât mai multe zone din ţară. “Au fost mai multe proiecte care au pornit de la aceeaşi idee, aceasta a europaleţilor, care e adevărat că este un gest foarte la îndemână. Proiectul câştigător ni s-a părut că este aplicabil aproape indiferent de un anumit teren, deci că nu ţine foarte mult de un anumit tip de loc, au fost proiecte mult prea particularizate pe un sit, acesta nu. După aceea, folosirea lui era foarte firească, minimă ca gen de investiţie. E adevărat că a fost importantă şi alegerea locului, deci el a stat bine pe locul ăsta care a fost ales, dar nu era neapărat obligatoriu de implementat aşa”, a declarat Iulia Stanciu, preşedintele juriului.

Proiectul care a câştigat va fi realizat în 2013

Proiectul care a câştigat competiţia va fi realizat în primul trimestru al anului 2013, în oraşul care va colecta selectiv cele mai multe deşeuri de ambalaje în cadrul campaniei “Ai colectat, Ai câştigat!”, derulată de Eco-Rom Ambalaje în perioada iunie-iulie 2012. Proiectele care au participat la competiţie pot constitui pentru autorităţile locale modele de amenajare a unei zonei de picnic cu un design contemporan, practic şi cu un impact minim asupra spaţiului natural. Astfel, pentru a putea realiza soluţii replicabile pentru administraţii locale cu posibilităţi financiare diferite, concurenţii au trebuit să realizeze proiecte ale căror bugete să se încadreze intre 10.000 şi 15.000 de euro cu TVA.
   
„Prin această competiţie am dorit ca, împreună cu tinerii arhitecţi, să propunem un model de amenajare a zonelor de picnic care să fie deopotrivă prietenos cu mediul, dar şi modern. Designul locului poate constitui un motiv în plus care să-i atragă pe oameni la picnic. Desigur, iubitorii ieşirilor la iarbă verde vor conştientiza că se pot bucura şi mai mult de natură dacă adoptă, în acelaşi timp, un comportament responsabil faţă de mediu. Un prim pas în acest sens, pe cât de simplu, pe atât de important, este să colecteze selectiv deşeurile de ambalaje”, a declarat Lorita Constantinescu, director de relaţii publice şi comunicare la Eco-Rom Ambalaje.

Partenerii Eco-Rom Ambalaje în cadrul acestui proiect au fost Green Revolution, Igloo Media, Arhimania şi Arhiforum.

Legea privind activitatea de picnic a fost aprobată la începutul acestui an. Pe baza noului act normativ, autorităţile locale trebuie să pună la dispoziţie spaţii corespunzătoare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite