Cum va arăta noul guvern?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicat în 1939, Palatul Victoria nu a fost prevăzut cu măsuri specifice de protecţie antiseismică După mai bine de jumătate de secol de existenţă, Palatul Victoria, sediul Guvernului

Ridicat în 1939, Palatul Victoria nu a fost prevăzut cu măsuri specifice de protecţie antiseismică

După mai bine de jumătate de secol de existenţă, Palatul Victoria, sediul Guvernului României, va fi supus unor lucrări de consolidare şi de extindere. Lucrările vor fi proiectate de echipa olandeză De Architekten CIE, al căror plan a fost selectat ieri de o comisie internaţională de experţi.

Noua clădire a guvernului, care va fi construită în spatele Palatului Victoria, menţine forma actualei structuri, va fi acoperită pe exterior cu placaj de piatră, în aceeaşi culoare cu cel de pe imobilul existent. Locurile de parcare vor fi amenajate în trei subsoluri. Noul corp de clădire va avea şase etaje - cu două mai mult decât actuala clădire. Grădinile interioare vor purta numele regiunilor României. Într-una dintre grădini va fi amenajat un restaurant pentru angajaţi. Legătura dintre intrarea principală a palatului şi restaurant va fi asigurată printr-o scară în zigzag, denumită de proiectant "diagonala de promenadă". Partea veche a Palatului Victoria va rămâne zonă de protocol, iar birourile funcţionarilor vor fi mutate în noua clădire. Lucrărilor de extindere vor începe în al doilea trimestru al anului 2008 şi vor dura aproximativ trei ani.

Palatul, afectat de cutremure şi bombardamente

Necesitatea refacerii şi consolidării Palatului Victoria, construit în 1939, este principalul motiv pentru care guvernul a decis să demareze concursul de arhitectură. Când a fost ridicat, imobilul nu a fost prevăzut cu măsuri specifice de protecţie antiseismică. Structura de rezistenţă a clădirii a fost afectată de cutremure şi de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oficialii au mai anunţat că există o creştere a cererii de spaţii pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor administraţiei publice, în condiţiile în care sediile unora dintre acestea au fost retrocedate proprietarilor.

Lucrările, evaluate la 32 milioane de euro

Costurile lucrărilor nu au fost stabilite, dar surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că au fost evaluate la 32,1 milioane euro (14,3 milioane de euro este evaluat costul de consolidare şi 17,8 milioane, costurile pentru modernizare). Rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Emil Barbu Popescu, care a făcut parte din juriu, a declarat că preţul nu a fost unul dintre criteriile de selecţie, având în vedere valoarea de simbol a clădirii. "Nu preţul determină valoarea de arhitectură. La lucruri cu caracter de unicat nu se poate face adjudecarea pe criterii economice". Popescu a estimat că valoarea unui metru pătrat construit s-ar putea ridica la 700 de euro, deoarece suprafaţa totală este mare, de aproximativ 35-45 de mii de metri pătraţi.

Olandezii, preferaţi francezilor şi germanilor

Reprezentanţii echipei olandeze De Architekten CIE, arhitecţii Branimir Medic şi Pero Puljiz, au câştigat ieri finala concursului internaţional pentru modernizarea şi consolidarea Palatului Victoria, în faţa a patru companii de profil franceze şi una germană. Iniţial la concurs au fost înscrise 27 de firme de arhitectură. "Au fost mai sus decât toţi ceilalţi, fără niciun fel de discuţie", a declarat arhitectul Dan Hanganu, membru de onoare al Academiei Române. El a apreciat că proiectul propus de echipa olandeză s-a remarcat prin claritate, prin felul în care respectă arhitectura clădirii existente, dar şi prin "vocabularul propriu, contemporan".

Printre proiectele-fanion ale arhitecţilor olandezi se numără turnul Max Tower din Frankfurt, Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, complexul cultural şi administrativ din Montreal.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite