Deşi apartamentele nu se mai vând, preţurile continuă să rămână ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară de la nivel internaţional a afectat şi vânzarea de imobile din Ploieşti.

    Situaţia de criză de pe piaţa imobiliară a început să se manifeste odată cu reticenţa băncilor de a mai acorda credite în ritmul în care o făceau în prima parte a anului trecut. Numărul creditelor acordate de bănci au scăzut cu 10%, iar în aceste condiţii posibilii cumpărători nu mai pot achiziţiona apartamente. “Vânzătorii nu sunt pregătiţi să se adapteze la situaţia actuală, nu înţeleg că doar cei care aplică o reducere de preţ au şanse să şi vândă. Astfel, cei mai mulţi rămân cu apartamentele necumpărate, iar piaţa imobiliară continuă să se aglomereze pentru că din urmă vin alte oferte”, ne-a declarat directorul agenţiei imobiliare Adler, Laurenţiu Drăgulin. “Efectul acestei situaţii se va vedea prin lunile martie-aprilie ale acestui an. În centru, preţurile au scăzut foarte puţin, probabil aceasta va fi ultima zonă unde se vor diminua, însă prin cartiere, efectele crizei au început să se facă simţite”, mai spune Laurenţiu Drăgulin.
Preţurile anunţate de către vânzători sunt un pic mai mici, dar nu suficient de mult, şi de aceea sunt foarte puţini cei care vând în această perioadă. Au reuşit să vândă în special cei care sunt presaţi de timp şi care au făcut reduceri de până la 30% faţă preţul anunţat iniţial.

Valoarea terenurilor a scăzut la jumătate

Şi cererea de terenuri este în continuă descreştere. Aici, scăderea este mult mai abruptă decât la apartamente deoarece creşterea acestei pieţe a fost mai rapidă. Astfel, reducerile de preţ la terenuri pot ajunge şi până la 50%. Terenurile de peste 300.000 de euro nu îşi mai găsesc deloc cumpărători, iar societăţile comerciale nu îşi mai propun să investească, ba chiar unele au abandonat proiecte pentru care fuseseră deja întocmite planuri urbanistice.

Singurele spaţii căutate sunt locaţiile potrivite pentru comerţ, atât clădiri cât şi terenuri. Explicaţia este că acestea sunt destinate în principal închirierii, iar pe această piaţă preţurile încă se menţin. Din acest motiv, mulţi vânzători s-au decis să opteze pentru o închiriere pe termen limitat pentru a vedea cum evoluează piaţa în perioada următoare. Acest lucru este valabil pentru cei care nu sunt presaţi de timp să vândă. “Se pare că tendinţa de scădere a cererii va continua. Aceasta îşi va reveni doar când băncile vor relua creditarea. În prezent, acestea nu mai dau credite decât foarte greu, impunând foarte multe condiţii pentru că nu mai primesc fonduri de la banca mamă din străinătate”, a mai precizat directorul Adler.

Preţurile medii pentru un apartament cu două camere se situează în jurul sumei de 80.000 de euro în zona centrală, 60.000 de euro în cartiere precum “9 Mai” şi “Cantacuzino” şi 55.000 de euro în Vest, Mihai Bravu sau Nord.

Aurelian Toma, inginer: “Am vrut să îmi cumpăr un apartament în zona de Vest a oraşului însă preţurile mi se par exagerate. O să mai aştept puţin să văd dacă acestea or să mai scadă”.

Nicoleta Ioniţă, funcţionar: “Preţurile la apartamente în zona centrală şi nu numai au crescut foarte mult în ultima perioadă. Dacă vreau să îmi cumpăr o locuinţă trebuie să fac un credit la o bancă. Însă, acum am văzut că nu se mai acordă nici credite, deci o să mai locuiesc cu ai mei o vreme”.

Irina Popescu, întreprinzător: “Am un apartament de vânzare, nu cer foarte mult pe el, însă persoane interesate măcar să îl vadă nu prea au fost. O fi şi din cauza crizei financiare despre care se tot discută. Oricum, eu sunt dispus să negociez”.

Cristian Ionescu, student: “Cred că o să îmi cumpăr o locuinţă doar atunci când preţurile vor scădea la jumătate. Acum nu îmi permit”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite