VIDEO Protestul din Bucureşti împotriva ACTA, înmuiat de frig: doar 800 manifestanţi au fost “online”, aseară, în Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, în prealabil, pe pagina de Facebook deschisă special pentru manifestul faţă de Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) şi-au anunţat prezenţa peste 40.000 de bucureşteni, frigul şi ninsoarea i-a făcut pe majoritatea protestatarilor să rămână în case.

Circa 800 de manifestanţi s-au adunat, aseară,  după ora 17.00, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a manifesta faţă de acordul controversat antipiraterie şi anticontrafacere, ACTA. Mişcarea de protest a fost plănuită de organizaţia bucureşteană “Acces”, autointitulată „noua mişcare globală pentru libertate digitală“ şi vine ca o aliniere la manifestaţiile anunţate în toată lumea.

Timp de aproximativ trei ore cei prezenţi la mitingul de la Facultatea de Arhitectură n-au tinut cont de frigul şi de fiscolul ce a pus stapânire pe Bucureşti si au scandat în continuu lozinci precum: "Jos cenzura", "Pe YouTube şi pe torrent noi nu vrem abonament" sau “Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi"
Tinerii prezenţi în Piaţa Universităţii au afişat pancarte pe care apar mesaje cum ar fi "Tratatele voastre ne alimentează ura. Jos cenzura", "Veniţi cu noi, ACTA la gunoi" sau "Internetul suntem noi şi suntem mai mulţi ca voi!"

Unii dintre participanţii la protest şi-au lipit pe gură benzi adezive pe care era scris "ACTA", încercând astfel să atragă atenţia asupra îngrădirii dreptului la exprimare liberă în mediul virtual.

Potrivit putrătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, în paralel cu protestul anti ACTA s-a desfăşurat  şi cel contra clasei politice, unde aproximativ 50 de persoane manifestau în faţa Teatrului Naţional împotriva Preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i demisia acestuia.

În urma unei mobilizări lansate pe site-urile de socializare, în majoritatea capitalelor europene, internauţii au iesit în stradă cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare pentru că "ameninţă" viaţa privată şi este în contradicţie cu legi fundamentale ale oricărei democraţii, precum dreptul la exprimare liberă sau dreptul la informaţie. În acest context, În Europa, ziua de 11 februarie a fost decretată “ziua internaţională anti ACTA”
.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite