"Abia peste 30 de ani Capitala va fi în ordine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Pătraşcu, noul architect-şef al Capitalei, declară în exclusivitate pentru "Adevărul" că Direcţia de Urbanism din Primăria Bucureşti a dat multe autorizaţii de construcţie

Gheorghe Pătraşcu, noul architect-şef al Capitalei, declară în exclusivitate pentru "Adevărul" că Direcţia de Urbanism din Primăria Bucureşti a dat multe autorizaţii de construcţie aberante

Fostul director de urbanism de la Ministerul Dezvoltării critică atitudinea proprietarilor din Capitală şi promite reguli drastice.

Adevărul: L-aţi înlocuit pe cel mai longeviv architect-şef al Capitalei, Adrian Bold. Cum aţi găsit Direcţia de Urbanism a Primăriei Municipiului Bucureşti?

Gheorge Pătraşcu: Prima impresie a fost că Direcţia este subdimensionată. Există câţiva profesionişti adevăraţi, dar probabil că nu sunt updataţi, aşa că este esenţial să aducem personal calificat. În prezent există foarte multe posturi vacante, cel puţin 15, dar în prima fază este nevoie de cel puţin 30 de oameni, iar, în final, de 200.

În plus, trebuie restructurat Centrul de Proiectare Urbană, care înseamnă coordonarea direcţiei şi care are şi el un deficit de personal specializat. Trebuie regândit tot sistemul de acolo. Centrul ar trebui să fie cel care gestionează PUG-ul, iar până acum treaba asta o făcea Direcţia. Oricum trebuia făcută o bază de date, care evident că nu există.

Fostul architect-şef Bold a fost demis în urma unor acuzaţii legate de haosul urbanistic din Bucureşti. Ce decizii veţi lua pentru a rezolva aceste probleme?


Astfel de scandaluri nu vor mai exista, deşi lupta împotriva clădirilor-turn este o prostie, deoarece clădirile înalte nu trebuie puse la colţ. O clădire înaltă eliberează de fapt terenul. Mă rog, ce s-a autorizat până acum se va resimţi încă doi-trei ani, iar multe nu mai pot fi oprite, pentru că risc să fiu dat în judecată.

Când va avea Bucureştiul o ordine urbanistică şi un aspect civilizat?

Bucureştiul n-are tradiţia Parisului, iar regulamentele au tot fost schimbate. Doar cu o politică constantă, peste 30 de ani vom avea o coerenţă.

Cât timp va mai exista practica derogărilor de la Planul Urbanistic General (PUG) pentru a se putea construi de pildă în parcuri?

Până acum derogrările au fost regula. Ordonanaţa 27 a limitat derogările, nu le-a oprit şi nici nu pot fi oprite total, pentru că starea în care se găsesc acum documentaţiile de urbanism nu permite lucrul asta, ar bloca total şi absurd nişte lucruri. Au fost derogări de-a dreptul excesive, pentru că atunci când modifici coeficentul de utilizare de la doi la şapte, asta este iraţional.

Când veţi începe noul PUG al Capitalei? Ce modificări aveţi în vedere?

Noul PUG va prins în bugetul pe anul viitor şi ar trebui terminat în doi ani, deşi mă îndoiesc de asta. Acum depinde cum ne organizăm, este un volum de muncă impresionant.

Mixitatea este mai bună, spre exemplu zonele de birouri noaptea sunt moarte, trebuie găsit un echilibru.

Ca architect, ce părere aveţi despre imaginea Bucureştiului?

Bucureştiul este un oraş în criză, fară avea un brand specific. Singurele simboluri sunt Ateneul şi Casa Poporului, ceea ce nu este foarte definitoriu. Trebuie exploatat Centrul Istoric, care, dacă ar fi reabilitat la un anumit nivel, ne-ar aduce o valoare pe care multe capitale şi-ar dori-o.

Unii specialişti din breaslă contestă membrii Comisiei de Urbanism. Care este forma finală a acesteia?

Chiar vreau să precizez că nu i-am propus eu. Lucrurile astea s-au făcut înainte să fiu eu numit şi probabil că normal ar fi fost să fac eu propunerile, iar comisia ar trebui să aibe nouă membri, nu şapte.

Bucureştiul este un oraş în criză, fără a avea un brand specific. Singurele simboluri sunt Ateneul şi Casa Poporului, ceea ce nu este foarte definitoriu
Gheorghe Pătraşcu,
arhitect-şef al Capitalei

Cine este noul arhitect-şef

S-a născut în 1951, la Sibiu

A absolvit Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, în 1976

Este specialist în arhitectură şi urbanism

Este membru al Registrului Urbaniştilor din 2005

Ultima funcţie ocupată: director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială în Ministerul Dezvoltării,

Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

"Proprietarii, obligaţi să-şi întreţină casele"

Adevărul: Ce schimbare legată de arhitectură şi urbanism vor observa bucureştenii în viitorul apropiat?

Gheorghe Pătraşcu: O să fie dezamăgire dacă, după 10-12 ani, se asteaptă acum totul de la noul architect-şef şi de la noul primar. Probabil că va apărea la un moment dat o Hotărâre de Consiliu prin care proprietarii să fie obligaţi să îşi întreţină clădirile.

Va fi greu, pentru că, de exemplu, cei de la fostul Hotel Bucureşti au vrut să vopesească faţadele blocurilor din faţă, pe banii lor, ca să aibă un aspect plăcut în zonă pentru inagurarea de astăzi. Ce credeţi? Proprietarii apartamentelor le-au dat voie să văruiască numai după ce au fost plătiţi. În fine, s-au făcut foarte multe greşeli politice, toate restituirile înşirate pe zeci de ani, o parte din ele ilegale, cu principii că am vândut pe nimic fondul de stat.

România are în momentul ăsta cel mai mic fond de locuinţe sociale, avem vreo 98% proprietari, din care jumătate nu sunt capabili să îşi întreţină proprietăţile, iar una din regulile proprietăţii este să fii capabil să o întreţii. Dar Ministerul va scoate acum vreo patru legi pe locuinţe, care vor reglementa relaţia dintre asociaţiile de proprietari, drepturi şi obligaţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite