Piaţa Universităţii nu a primit statutul de Agora. Vezi câţi consilieri municipali au votat împotriva proiectului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali au respins proiectul de hotărâre prin care Piaţa Universităţii ar fi primit statutul de agoră civică pentru spaţiul public din zona Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi din faţa Teatrului Naţional Bucureşti.

Un număr de 24 de consilieri municipali au votat în favoarea proiectului, trei au fost împotrivă, iar 23 s-au abţinut de la vot.

E prea aproape de metrou

Preşedintele de şedinţă Călin Murg (PDL) a declarat înainte de începerea discuţiilor din Consiliu că ideea înfiinţării unui astfel de spaţiu în Bucureşti nu este una rea, dar că proiectul de hotărâre nu respectă Legea 60/1991 potrivit căreia manifestările publice nu pot avea loc în apropierea unei staţii de metrou sau a unui spital.

„N-avem absolut nimic împotrivă să existe un asemenea loc numai că trebuie să respectăm legea şi să identificăm un alt spaţiu în Bucureşti pe care să-l şi pregătim cumva pentru acest tip de manifestaţii“, a spus Murg.

El a mai arătat că spaţiul pentru care a fost solicitat statutul de agoră este pe marginea unei artere importante a Bucureştiului - Bulevardul Nicolae Bălcescu –, fapt care ar putea fi blocat în cazul unor manifestaţii. Murg a apreciat că un spaţiu mai indicat ar fi Parcul Izvor şi i-a cerut primarului
Capitalei să propună alte soluţii.

„Ce se va întâmpla dacă acolo vor veni cetăţeni care au orientări diferite şi se vor lua la bătaie? Noi nu ştim nimic şi ei se vor bate în Piaţa Universităţii“, a spus consilierul general Romeo Pop (PDL).

Consilierul general Claudia Ţapardel (PSD) a afirmat că proiectul este complet şi că se face confuzie între un spaţiu în care oamenii să se poate exprima liber şi unul în care să se poate organiza acţiuni de protest.

Secretarul general al Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, a precizat că proiectul nu poate depăşi cadrul legal existent şi că ar trebui să existe şi un regulament pentru acel spaţiu. Totodată, el a arătat că în faţa Teatrului Naţional este un parc în care a fost amplasat un grup statuar pentru care au fost cheltuiţi foarte mulţi bani.

Doar un spaţiu pentru dezbateri

Septimius Pârvu, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia, cea care a propus acordarea statutului de agora pentru Piaţa Universităţii, a precizat că se doreşte doar ca spaţiul să fie amenajat în aşa fel încât să permită libera exprimare a cetăţenilor şi organizarea unor dezbateri. Astfel, în zonă ar putea fi amenajate tribune de la care oamenii să poată lua cuvântul şi cabine în care aleşii să se întâlnească cu alegătorii. Totodată, reprezentantul asociaţiei a precizat că prin acordarea acestui statut pentru Piaţa Universităţii nu ar fi eliminate autorizaţiile pentru mitinguri, ci doar că acestea ar urma să fie acordate mai uşor.

De asemenea, spaţiul va avea şi un regulament. Pârvu a mai declarat că proiectul va intra acum în dezbatere publică şi că va fi propus din nou CGMB.
Asociaţia Pro Democraţia i-a propus săptămâna trecută primarului general Sorin Oprescu iniţierea unui proiect de hotărâre de consiliu prin care Piaţa Universităţii să primească statutul de agora. Proiectul, care a fost elaborat de Primăria Capitalei, mai prevede ca spaţiul definit ca Agora civică să fie amenajat urbanistic în urma unui concurs de soluţii.

PUZ-uri fără număr

Nu mai puţin de 105 Planuri Urbanistice Zonale au figurat pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Printre proiectele care s-au aflat în dezbatere până aseară târziu s-au numărat şi două turnuri, unul de 100 de metri la Răzoare şi altul de 80 metri pe Calea Şerban Vodă.

O propunere luată în discuţie a fost şi prelungirea valabilităţii PUZ-ului din 2005 al Parcului Tineretului, prin care o suprafaţă considerabilă devine construibilă. La închiderea ediţiei, multe dintre PUZ-uri fuseseră respinse de consilieri. Printre acestea, cel privind construirea unui bloc de 40 de metri înălţime pe strada Lutherană şi a unuia de 23 de metri în Piaţa Lahovary. De asemenea, picase la vot şi planul privind ridicarea unui turn în Calea Şerban Vodă.

PDL ar putea pierde majoritatea în CGMB

Consilierul general Dumitru Dincă de la PDL şi-a anunţat demisia din partid la începutul şedinţei. El a afirmat că a aluat această decizie deoarece premierul Emil Boc ar fi declarat într-o şedinţă a partidului că „pot să iasă toţi revoluţionarii în stradă că el nu va renunţa şi nu le va da nimic“. Dincă, unul dintre revoluţionarii din 1989, a mai declarat că va rămâne consilier independent, statut care, potrivit preşedintelui de şedinţă Călin Murg, nu este prevăzut în lege. În urma demisiei lui Dincă, PDL ar putea pierde majoritatea în CGMB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite