Zonele fier­binţi cu blocurile fără căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Capitală, care primesc apă caldă şi căldură de la cele cinci CET-uri din totalul de nouă, ar putea rămâne în frig iarna aceasta din cauza datoriilor RADET. Trei cartiere bucureştene au rămas deja fără căldură, deşi nu au datorii la întreţinere.

Peste 2.000 de blocuri din Capitală nu mai au căldură din cauză că Centrala Electro-Termică (CET) Sud a a rămas fără materie primă. Astfel, în cartierele Pantelimon, Balta Albă şi Colentina, unde asociaţiile de proprietari au solicitat Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) căldură înainte ca aceasta să o furnizeze oficial, oamenii fac frigul de trei zile.

„RADET-ul ar trebui să ne dea banii"

Totul se întâmplă din cauza restanţelor RADET şi a birocraţiei care a făcut din acestea un bulgăre de zăpadă. RADET are datorii uriaşe, în valoare de 746 de milioane de lei, plus alte 600 de milioane de lei penalităţi către Societatea Electrocentrale (ELCEN).

La rândul său, Electrocentrale Bucureşti datorează sume greu de acoperit furnizorilor de materie primă. “Avem peste două mii de miliarde de lei datorii la furnizori. RADET-ul ar trebui să înţeleagă că trebuie să ne dea banii pe care ni-i datorează”, a declarat directorul Societăţii Electrocentrale Bucureşti, Irina Duică.

În ultimele trei nopţi s-au înregistrat valori de minus zece grade Celsius, condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca RADET să înceapă furnizarea agentului termic către populaţie. Cu toate acestea, Regia a început să dea căldură în mai multe cartiere încă de acum cinci zile, iar ieri a oprit-o.

Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a declarat că a fost vorba doar despre o avarie. În replică, surse din cadrul ELCEN au declarat că întreruperea furnizării de agent termic a fost datorată lipsei de gaze.

“În condiţiile acestea, am rămas fără rezerve, iar noi nu mai avem bani”, a spus directorul ELCEN, Irina Duică. Mai mult, Electrocentrale Bucureşti a anunţat că şi în lunile de iarnă va reduce presiunea la gaz în cazul în care facturile nu vor fi plătite.

Se aşteaptă ştergerea datoriilor

În opinia directorului Agenţiei Municipale pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei Bucureşti (AMEREB), Tudor Popescu, problema nu se va rezolva până nu va interveni Guvernul şi va şterge datoria istorica a RADET. “Este un joc de-a şoarecele şi pisica între ELCEN şi RADET, dar cel mai grav este că de suferit au cetăţenii”, a spus Popescu.

Din 1996, Regia a acumulat suma fabuloasă de peste 1.300 de milioane de lei, reprezentând datorii şi penalităţi către ELCEN. “Zi de zi plătim datoriile către ELCEN, aşa cum am convenit. Virăm 141 de milioane de lei lunar în funcţie de cum facem încasări şi cum primim subvenţia”, a declarat Ramba.

CET-urile mici, eficiente doar până la 0 grade Celsius

Iarna aceasta, cei mai norocoşi bucureşteni ar putea fi cei care primesc agent termic prin cele trei CET-uri ale RADET existente în Capitală. Este vorba despre Griro, Energo-Vest şi Casa Presei, CET-uri, care au arzătoare proprii şi care pot da căldură fără “ajutorul” ELCEN-ului.

Partea proastă este că aceste arzătoare sunt eficiente doar la temperaturi de până la 0 grade Celsius. Ultimele rapoarte ale Primăriei Capitalei arată că RADET, instituţia care i se subordonează, furnizează căldură şi apă caldă în peste 600.000 de apartamente.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite