Zona Ploieştiului este un câmp minat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, pirotehniştii au strâns 570 de obiecte explozive în Ploieşti, dintre care aproape 80% încă în stare de funcţionare.  

Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova au executat în acest an 12 intervenţii de asanare, în nouă localităţi din judeţ. Cel mai mult au avut de lucru în Ploieşti, unde aproape orice săpătură mai adâncă, fie că este vorba despre cea necesară turnării unei fundaţii de clădire sau pentru amenajarea infrastructurii unei căi de rulare, scoate la iveală obiecte periculoase. Pirotehniştii ISU Prahova au ridicat, deja, în două luni şi jumătate, 192 de proiectile explozive, 9 bombe de aviaţie, 19 lovituri de artilerie, două grenade defensive şi 379 de cartuşe, de diferite calibre (majoritatea calibrul 5,5 mm).

Dintre acestea, 570 au fost escavate în oraş, linia punctelor de apărare antiaeriană existentă în timpul războiului lăsând în urmă multă muniţie neexplodată. Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului deosebit la care se expun persoanele care găsesc diverse astfel de obiecte.

„Cu siguranţă în zona de competenţă a inspectoratului mai este muniţie rămasă din timpul războaielor şi adresăm cetăţenilor rugămintea de a ne anunţa imediat în cazul unei astfel de descoperiri, de a nu manipula ei obiectele şi de a nu permite altor persoane accesul în zona respectivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, căpitanul Mihai Divoiu.

Explozibil la rafinărie

Pericolul de explozie pe care îl prezintă obiectele pirotehnice este cu atât mai mare cu cât ele există şi pe terenuri cu risc ridicat, ca de exemplu Rafinăria Petrobrazi. Anul trecut, în luna august, în interval de trei zile, în incinta societăţii au fost descoperite patru proiectile de calibrul 36 mm, într-o zonă de depozitare a deşeurilor.
În acest an, ultimul caz a fost înregistrat la Ploieşti, marţi după-amiază. Un bărbat a găsit îngropat în curtea locuinţei sale un proiectil exploziv de 40 de milimetri.

În total, în 2008, au fost înregistrate în judeţul Prahova 76 de cazuri de asanare de muniţie.  Au fost descoperite, astfel, peste 1000 de grenade, cartuşe şi proiectile, unele chiar de 250 de kilograme.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite