VIDEO Cum s-au încheiat protestele. Plecarea ultimului manifestant. Filmul violenţelor din Piaţa Universităţii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile au scăpat iar de sub control în Bucureşti, în a treia zi de protest. O parte dintre manifestanţii strânşi în centrul Capitalei au aruncat cu sticle incendiare, rănind mai multe persoane, şi au vandalizat mai multe magazine din zona Piaţa Unirii. Jandarmii au tras focuri de avertisment cu puşti de tipul celor de vânătoare şi au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunurile de apă.

UPDATE 01:50 Protestele s-au încheiat şi în Piaţa Universităţii. Ulimul manifestant din Arcadă a fost ajutat de un bodyguard să coboare. El şi-a strâns steagul şi bannerul şi a plecat acasă. Pe străzi au rămas doar maşinile Romprestului care curăţă Piaţa Universităţii.

VIDEO MARTOR OCULAR: Finalul protestului. Ultimul manifestant pleacă acasă

image

CLICK pe poze pentru a vedea o GALERIE FOTO cu ultimul protestatar din Piaţa Universităţii

UPDATE 1:45 Sorin Oprescu se află la această oră în centrul Capitalei pentru a vedea pierderile şi să stabilescă de unde începe repararea mobilierului urbanistic distrus de manifestanţi. După ce a văzut prăpădul în urma ciocnirilor violente, primarul Bucureştiului a declarat: "Nu cred că cei care au făcut lucrile astea sunt oameni. Este vorba despre vandalisme, care nu pot fi justificate de nimic, maşini arse, străzi lăsate în întuneric. Nimic nu se poate schimba prin violenţă. Nu pot estima în niciun fel pagubele provocate şi nu a cerut nimeni autorizaţie pentru această manifestaţie. Sunt peste 20 de răniţi care au fost sau sunt trataţi în spitatelel de urgenţe din Capitală".

Întrebat dacă după zilele acestea cu manifestări violente ar acorda autorizaţie pentru o demonstraţie, Sorin Oprescu a declarat că nu a refuzat niciodată pe nimeni. "Nimeni nu a cerut vreun document de manifestaţie pentru că nimeni nu vrea să-şi ofere răspunderea pentru pagubele care s-ar putea întâmpla", a mai spus edilul Bucureştiului.

VIDEO MARTOR OCULAR: Jandarmii interzic protestatarilor să mai plece din Piaţa Universităţii

UPDATE 00:30 Piaţa Universităţii a fost curăţată de protestatari. Ultimii manifestanţi, toţi tineri, care se mai aflau pe lângă fântâna arteziană au fost urcaţi în dubele jandarmeriei. În zonă a rămas doar bărbatul din Arcada de la Facultatea de Geografie care stă în aceeaşi poziţie de când a început protestul.

VIDEO MARTOR OCULAR: Ultimul manifestant nu cedează

UPDATE 00:20 Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat o şedinţă, luni dimineaţă, potrivit Realitatea TV.

image

CLICK pe POZE pentru GALERIE FOTO cu imagini de la ora 00.00

UPDATE 00:05 19 agresori care au fost identificaţi au fost ridicaţi şi duşi la poliţie de jandarmi. De asemenea, 15 oameni au ajuns de urgenţă la spital, în urma incidentelor din centrul Capitalei, potrivit Antena 3.

UPDATE 00.00 În Centrul Vechi al Capitalei, jandarmii umblă în echipe de 20 şi îi vânează pe ultraşi, legitimând persoanele suspecte. În rest, tinerii îşi văd de distracţie în cafenele şi pub-uri.

VIDEO MARTOR OCULAR: Jandarmii reţin persoanele care au mai ramas în piaţă

VIDEO MARTOR OCULAR: Jandarmii patrulează în grup pe străzile adiacente Pieţei Universităţii

UPDATE 23:45 Printre manifestanţi mai sunt şi persoane care îşi spun "of"-ul paşnic. Daniel Trifu, 23 de ani, student la Universitatea Hyperion, a venit în Piaţa Unirii pentru a cere socoteală lui Traian Băsescu. El a declarat că ţara ar trebui condusă de popor. Tânărul a fost percheziţionat de poliţie şi legitimat, însă pentru că a fost un protestatar paşnic şi nu s-a găsit niciun obiect contondent asupra lui, a fost lăsat în pace.

UPDATE 23:30 Magazinul Vodafone de pe B-dul Coposu (în zona Unirea) a fost spart de ultraşi care au intrat şi au furat toate telefoanele mobile şi câteva computere. Vandalizat a fost şi Exchange-ul de lângă Vodafone. Manifestanţii au încercat să intre şi la Raiffeisen Bank, însă nu au reuşit să treacă de geamurile securizate. Ei au ars şi un chioşc de ziare din zonă.

Jandarmii legitimeză tinerii care trec prin Piaţa Unirii. Trupele de scutieri înaintează spre Sf. Vineri, vânând ultraşii de pe străduţele laterale.

UPDATE 23:15 În Piaţa Unirii au venit noi forţe de ordine şi au blocat fiecare intersecţie majoră, punând bariere improvizate. Peste 60 de jandarmi păzesc zona până la ieşirea din pasaj, spre Tineretului. Mai mulţi dintre jandarmii din trupele speciale, care au înaintat spre zona Tineretului, sunt dotaţi cu puşti de tipul celor de vânătoare şi au tras câteva focuri de avertisment.

Sursele spun că protestatarii alungaţi şi dispersaţi vor să se regrupeze la Piaţa Universităţii.

image

CLICK pentru GALERIA FOTO de la ora 23:00

UPDATE 23:00 Un număr de 70 de jandarmi din Constanța au plecat spre București în jurul orei 22.00. Aceștia se vor alătura dispozitivelor de intervenție ce acționează de ore bune pentru restabilirea ordinii în Capitala țării.

UPDATE 22:50 Jandarmii au reuşit să-i alunge pe protestatarii din Piaţa Unirii. Forţele de ordine au intervenit în forţă cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, deoarece mai mulţi manifestanţi au incendiat cauciucuri şi bucăţi de lemne, au distrus semafoare şi geamurile mai multor magazine şi ale unor bănci din zonă.

VIDEO MARTOR OCULAR: Jandarmii se retrag din faţa Spitalului Colţea

UPDATE 22:44 Încă la orele amiezii, arădenii nemulțumiți de actual conducere a țării s-au strâns pe platoul din fața Primăriei Arad. „Trăţi bine?, mai puteţi?“, „Arădeni, voi l-aţi pus, voi să-l daţi jos“ sau “Hoții”, au fost o parte din strigătele celor aproape 400 de arădenii. Deși se pregătesc de retragere, cei prezenți vor reveni și mâine în fața Primăriei. A

UPDATE 22:12 Jandarmii intervin în forţă pentru a dispersa huliganii împrăştiaţi pe distanţa Piaţa Unirii-Universitate. Până în acest moment cinci subofiţeri au fost răniţi din cauza violenţelor.


image

UPDATE 22:00 Jandarmii dâmboviţeni au fost din nou prezenţi în Piaţa Tricolorului din Târgovişte pentru a asigura paza şi ordinea publică. Şi astăti, zeci de protestatari au scandat lozinci anti Băsescu şi anti conducerea PDL din Dâmboviţa. Până acum manifestările nu au degenerat în violenţă, chiar dacă oamenii au fost îndârjiţi.

UPDATE 21:45 Un grup de 200 de tineri încearcă să ajungă de la Piaţa Unirii către Universitate, însă este blocat de un cordon de jandarmi. Protestatarii ripostează cu pietre!

UPDATE 21:27 Grupul de studenţi aşteptaţi în Piaţa Universităţii a ajuns. Potrivit reporterilor Adevarul Craiova, circa 20 de suporteri craioveni au reuşit să ajungă la protest, deşi jandarmii au încercat să-i blocheze la Roşiorii de Vede.  "Mergem  la Bucureşti pentru că avem şi noi oful nostru. Şi ce dacă suntem suporteri? Nu înseamnă că toţi suntem huligani. La Universitate au fost infiltraţi intenţionat!", a declarat unul dintre craiovenii care plecase spre Bucureşti.

UPDATE 21:10 Circa 200 de braşoveni care intenţionau să vină spre Bucureşti au fost blocaţi în gară de către jandarmi. O situaţie asemănătoare s-a întâmplat şi în Craiova. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE: 20:53 Şase persoane au ajuns la spital. Patru civili şi doi jandarmi.

image

UPDATE 20:38 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut o declaraţie despre protestul care a degenerat: “Lucrurile au evoluat către violenţe care nu se fac. Este vorba de revendicări legitime, nemulţumire care s-a acumulat până acum. Facem apel la calm şi cerem preşedintelui să-şi intre în atribuţii în sensul în care să apară, să spună ceva despre aceste situaţii. Există o singură soluţie politică: alegerile anticipate!”.

UPDATE 20:03 Un cordon de jandarmi înaintează în marş către Piaţa Unirii, acolo unde a înaintat un grup de manifestanţi violenţi. Tocmai s-a dat ordin de evacuare a huliganilor, cei care au aruncat cu sticle incendiare. Mai mulţi tineri au dat foc unei tonote de ziare!


image

UPDATE 19:33 Potrivit martorilor, dispozitivul jandarmilor s-a dublat în acest moment în Piaţa Universităţii, semn că vor acţiona în curând. Cinci ambulanţe se află la faţa locului. Martorii vorbesc despre patru răniţi, dintre care unul care a suferit arsuri.

UPDATE 19:23 Grupul de 400 de tineri aşteptaţi să vină în curând la protest sunt studenţi la Politehnică. Reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti au declarat pentru adevarul.ro ca în zilele următoare sute de studenţi de la Universitatea Bucureşti intenţionează să iasă pe străzile Capitalei!


image

UPDATE, ORA 19.20: Mai mulți tineri au forțat cordonul de ordine și s-au aruncat petarde către jandarmi. Jandarmii și-au pus căștile de protecție după ce au fost rupte și a fost rupt gardul de protecție. Un manifestant a aruncat cu o bucată de gard către jandarmi. Se aruncă cu pietre dintre demonstranți. Hainele unei unui jurnalist au luat foc. Jandarmeria primit ordine să intervină în forţă!

ORA 19:00:  Peste 400 de studenţi din Regie se vor alătura protestului din Piaţa Universităţii! Între timp, un grup de manifestanţi au dat foc mai multor afişe. Jandarmii estimează un număr de 1.300 de bucureşteni prezenţi la protest.

ORA: 18.50 VIDEO Un bătrân de 70 de ani ani a leșinat

Echipajul SMURD de la fața locului a intervenit. Bărbatului îi este luată tensiunea. Jandarmeria este principala țintă a protestelor, a mai transmis reporterul Adevărul aflat în Piața Universității.

ORA 18:49: Mulţimea scandează la unison demisia preşedintelui şi a Guvernului Boc.

ORA 18.00: O bătrână de 60 de ani a leșinat

Femeia a căzut din picioare și a fost luată pe brațe de câțiva bărbați din jur. La fața locului a intervenit imediat un echipaj SMURD, în aplauzele mulțimii. Manifestanții au început să strige: "Arafat!, Arafat!". Reporterul Adevărul de la fața locului a estimat că sunt aproximativ 2.000 de protestatari în Piața Universității.

ORA 17.50: Spiritele se încing în Piața Universității, transmite reporterul Adevărul aflat la fața locului

S-au îngroșat rândurile jandarmilor. Echipele de intervenție și-au pus căști de protecție, stârnind reacția mulțimii. Printre manifestanți se văd deja primii tineri cu cagule pe față. Manifestanții strigă: "Jandarmeria apără hoția!"

ORA 17.00 Este pentru a treia zi când oamenii se adună în centrul Capitalei. Sunt calmi şi spun că vor un singur lucru, anume să vorbească despre nemulţumirile pe care le au.

Toată lumea face apel la calm şi să nu mai fie violenţă. Oamenii se adună treptat, la ora transmiterii acestei ştiri fiind deja câteva sute de persoane care scandează, arborează pancarte sau flutură steagul naţional, emblematic pentru Revoluţia din decembrie 1989.

Click pe link pentru a vedea radiografia protestelor din România. A patra zi de proteste în toată ţara

Unii manifestanţi spun că au venit pentru a-l susţine pe Raed Arafat, dar numărul acestora este redus în comparaţie cu cel al celor din zilele anterioare. Mesajul s-a schimbat, nemulţumirile fiind în principal legate de problemele sociale şi economice.

image

Vezi şi GALERIE FOTO Protestatarii din Piaţa Universităţii cer demisia lui Traian Băsescu

image

Dă click pe imagini pentru a vedea protestul de sâmbătă, la Cotroceni!

image
image
image

Cum a fost evacuată Piaţa Universităţii sâmbătă noapte  Traficul rutier a fost blocat în zonă de la ora 18.00, când protestatarii au ieşit în stradă. Jandarmii s-au echipat cu căşti de protecţie, măsura fiind luată după ce un coleg de-al lor a fost lovit la cap, având nevoie de îngrijiri medicale. Echipajele Ambulanţei au intervenit pentru a acorda îngrijiri medicale în cazul a 13 persoane, printre care trei intoxicate cu gaze lacrimogene. De asemenea, alte trei persoane au suferit traumatisme craniene. Patru persoane au fost duse la spital. La ora 22, aproape 2.000 de persoane erau sâmbătă noaptea în Piaţa Universităţii. La miezul nopţii, forţele de ordine au anunţat manifestanţii că trebuie să părăsească Piaţa Universităţii: "Vă rugăm să părăsiţi Piaţa! Vom folosi forţa", au ameninţat jandarmii, care au trecut la "atac".

VIDEO MARTOR OCULAR Cum a fost evacuată Piaţa Universităţii ieri

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite