Ziua protestelor în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte două mitinguri de protest au vizat protejarea clădirilor de patrimoniu şi sistarea construcţiilor în apropierea acestora

Aproape 3.000 de taximetriştii bucureşteni au protestat azi dimineaţă, în Piaţa Constituţiei, blocând traficul timp de 5 ore. Şoferii au cerut stoparea pirateriei, ei referindu-se în special la colegii lor din Ilfov care, vin să lucreze ilegal, pe străzile Capitalei. “Ei fac taximetrie în Bucureşti dar au autorizaţie pe teritoriul judeţului Ilfov. Şi aşa sunt prea mulţi taximetrişti în Capitală iar legea spune să fie un număr maxim de patru taxiuri la mia de locuitori”, spune Bogdan Dincă, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de taxi din Bucureşti. El susţine că evaziunea fiscală este foarte mare iar Primăria Capitalei şi Poliţia nu intervin.”A fost o campanie dusă de Primărie timp de o lună dar acum s-au sistat controalele făcute taxiurilor ilegale”, a mai spus Bogdan Dincă.

Au dat înapoi maşinile în leasing

Taximetriştii bucureşteni spun că, pe fondul crizei şi a concurenţei ilegale, veniturile scad drastic, multe dintre companii fiind în pericolul de a nu-şi mai putea plăti leasingurile. “Cei din Ilfov îşi permit să scadă preţul pentru că nu plătesc taxe şi impozite iar noi rămânem fără clienţi. Unii dintre noi au înapoiat maşinile în leasing. Deja s-a ajuns la bătăi în stradă între taximetrişti”, a spus unul dintre protestatari.Reprezentanţii taximetriştilor din Ilfov recunosc faptul că unii dintre colegii lor fac ilegal taximetrie. “Conform ultimei legi ştiu că este ilegal ce fac ei, şi că pot primi amenzi între 25 de mii şi 50 de mii de lei”, a declarat pentru “Adevărul”, vicepreşedintele Asociaţiei 200 a taximetriştilor din Ilfov. El denunţă evaziunea fiscală a unor colegi. “Chiar dacă în judeţul Ilfov sunt autorizate 606 taxiuri unele firme care au autorizaţie doar pentru 10 maşini, scot la stradă, ilegal, sute de taxiuri”, mai spune Alexandru Marin .

Doar câţiva bucureşteni arată că-şi iubesc oraşul

Alte două mitinguri s-au desfăşurat la Parcul Izvor şi la Şcoala Centrală, în paralel cu protestul taximetriştilor. Azi-dimineaţă, de la ora 9.00, a avut loc un miting de sprijinire a Ordonanţei 27/2008, care, dacă ar fi votată, ar proteja casele de patrimoniu. Doar câteva zeci de persoane au arătat că-şi iubesc îndeajuns oraşul încât să iasă în stradă, chiar dacă era o vreme rece şi ploioasă. Mitingul s-a desfăşurat între orele 8,30 si 10,00, la Parcul Izvor, lângă Palatul Parlamentului. “Astăzi trebuia să se discute în Parlament transformarea Ordonanţei de Guvern 27/2008 în lege. Discuţiile s-au amânat până mâine, la ora 14.00. Dacă legea se va vota, multe monumente istorice vor fi salvate automat”, a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”.

Blocul de lângă Şcoala Centrală ar trebui să fie ilegal

Legea, prin efectele ei, face ilegale construcţiile de peste 16 metri lângă Parcul Cişmigiu, de asemenea blocul ce ar trebui să fie ridicat lângă Şcoala Centrală sau clădirea ridicată abuziv lângă Catedrala Sfântul Iosif. “Noi suntem aici pentru a împiedica, atât cât putem, respingerea ordonanţei. Avem semnale că deputaţii din Comisia pentru Amenajarea Teritoriului nu vor vota legea”, a mai spus Nicuşor Dan. Tot pentru oprirea distrugerii caselor de patrimoniu au scandat membrii Asociaţiei “Prietenii Şcolii Centrale”. Ei au ieşit în faţa şcolii astăzi, între orele 12.30 şi 14.30, şi au cerut autorităţilor să oprească proiectul de construire a unui bloc turn în apropiere de Şcoala Centrală, care face parte din patrimoniul naţional.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite