Ziua Naţională blochează Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Circulaţia din centrul Bucureştiului a fost paralizată de restricţiile impuse de repetiţiile pentru parada militară de 1 Decembrie. Chiar şi unul dintre tancurile de defilare a fost blocat

>> Circulaţia din centrul Bucureştiului a fost paralizată de restricţiile impuse de repetiţiile pentru parada militară de 1 Decembrie. Chiar şi unul dintre tancurile de defilare a fost blocat în trafic în zona 1 Mai.

Sub pretextul repetiţiilor pentru defilarea de Ziua Naţională, bucureştenii au primit ca supliment "de viteză" pe acest an încă trei zile de blocaje rutiere. Ieri a fost prima zi de trafic restricţionat pe Kiseleff, mâine este a doua, iar sâmbătă este ultima zi de calvar pentru şoferii care au treabă în zona centrală a Capitalei. Rutele ocolitoare propuse nu fac decât să amplifice aglomeraţia, pentru că pe multe dintre arterele adiacente zonei centrale se lucrează la reabilitarea străzilor.

Repetiţiile pentru parada militară au mutat traficul de pe Kiseleff spre Dorobanţi, Mihalache, Floreasca şi chiar Ştefan cel Mare. De la prima oră şi până la ora 13.00, circulaţia a fost închisă de la Piaţa Presei până în Piaţa Victoriei. Astfel, ieri, în jurul orei 11.00, străzile din apropierea Arcului de Triumf erau de neutilizat. Şoferii care s-au bazat pe scurtături au devenit victimele propriilor artificii.

"Am vrut să ies pe Clucerului. Erau parcă toate maşinile din Bucureşti printre străzi. Să nu mai spun de autocare şi microbuze parcate", a spus Sandu Doroftei, şofer de taxi. Rutele ocolitoare indicate de poliţie şi primărie au fost inutile din cauza şantierelor de pe străzi. Este vorba de Ştefan cel Mare, de Floreasca şi chiar de zona Băneasa, unde sunt lucrări de asfaltare.

"Dacă ştiau că au defilare, de ce nu au închis două ore şantierele să ducă utilajele de pe şosea. Abia se strecoară maşinile printre tractoare şi maşinăriile astea de asfaltat", s-a plâns Grigore Tudor, şofer pe o autoutilitară de marfă.

"O dată pe an" Municipalitatea motivează simplu nebunia din trafic: "O dată pe an este Ziua Naţională a României. Este o defilare militară. Trebuie să oferim condiţii să o pregătească pentru că în fiecare an au lucruri diferite, tehnică diferită", a explicat viceprimarul general al Capitalei, Răzvan Murgeanu.

Potrivit Andreei Dumitru, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, nu se poate renunţa la repetiţii. "Parada implică defilarea a aproape 1.200 de militari şi mijloace tehnice din toate categoriile, aparţinând nu numai MApN, dar şi SRI şi MIRA. Pentru sincronizarea lor sunt necesare patru-cinci repetiţii", a precizat Andreea Dumitru.

Vineri, 30 noiembrie, şi sâmbătă, 1 decembrie, între 14.00 şi 18.00, vor fi deviate liniile autobuzelor 131, 330, 335, 205, 282, 331 şi 783.

Concerte şi mâncare de cazarmă

Primăria Capitalei organizează de 1 Decembrie un spectacol de patru ore şi jumătate în Piaţa Universităţii, care va începe la ora 18.00. O noutate în acest an va fi pornirea iluminatului de sărbători, de data aceasta din Piaţa Unirii, şi nu de către primarul general, ci de o elevă în clasa a VI-a de la Şcoala 197. Tot de 1 Decembrie, în sectorul 2 vor fi amplasate tradiţionale corturi militare, unde bucureştenii sunt invitaţi să serbeze Ziua Naţională cu fasole şi ciolan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite