Zece zile de căldură au dublat facturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de proprietari au început să primească facturile pentru consumul de apă caldă şi căldură pentru luna octombrie. Rezultatul este unul dezastruos pentru buzunarul abonatului la

Asociaţiile de proprietari au început să primească facturile pentru consumul de apă caldă şi căldură pentru luna octombrie. Rezultatul este unul dezastruos pentru buzunarul abonatului la RADET.
De exemplu, o asociaţie de proprietari din sectorul 5 al Capitalei, care pentru luna septembrie a achitat regiei de termoficare 6437,92 RON, pentru luna trecută factura este mai mult decât dublă: 14.419,99 RON. şi asta numai pentru o perioadă de zece zile în care RADET a furnizat, pe lângă apă caldă, şi căldură. şefii asociaţiilor de proprietari se plâng că pentru iarna ce urmează facturile la RADET vor fi insuportabile. Faţă de anul trecut, factura este mai mică cu 2.300 RON, însă în octombrie 2005 blocul nu era contorizat. De remarcat că acum imobilul în cauză are contoare la scara blocului atât pentru căldură, cât şi pentru apă caldă. Proprietarii susţin că pe timp de iarnă consumul de apă caldă creşte progresiv. Pe măsură ce timpul se răceşte, şi ţevile sunt mai reci, iar pentru ca apa caldă să urce la etajele superioare, un abonat la RADET aşteaptă cel puţin şase-şapte minute până când apa este bună pentru duş. Cetăţenii spun că, în aceste condiţii, consumul de apă caldă creşte, de la 5 metri cubi pe timp de vară de persoană, până la 15 metri cubi pe timp de iarnă. "Sunt situaţii în care apa urcă mai greu. Asta se întâmplă la imobilele unde contoarele sunt la capătul blocului, iar pentru evitarea unor astfel de neplăceri trebuie să mutăm aparatele de măsură la scară", explică directorul RADET, Virgil Ramba. Abonaţii RADET care se plâng de acest lucru spun că de fapt regia de termoficare a scos din funcţiune pompele de recirculare a apei calde. Oricum, iarna ce urmează va fi una foarte scumpă pentru cetăţeanul de la bloc. Pentru o garsonieră, sumele la întreţinere estimate de Federaţia Asociaţiilor de Proprietari variază de la 158 RON, în luna octombrie, până la 294 RON, în ianuarie, considerată luna cu cel mai mare consum energetic. Pentru un apartament cu patru camere şi un număr de patru persoane, aceeaşi sursă evaluează factura la întreţinere de la 500 RON, în luna octombrie, până la 880 RON, în ianuarie. Aceste sume sunt estimate pentru apartamentele care nu beneficiază de contoare individuale şi nici imobilul nu este dotat cu aparate de măsură la scară. În cazurile în care atât apartamentele, cât şi blocurile sunt contorizate, facturile sunt mai mici cu 10 până la 100 RON, în funcţie de numărul de camere, persoane, dar şi luna în care se facturează serviciile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite