Zebrele solare „Swarovski“ costă 25.000 de euro, de trei ori mai puţin decât cele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O trecere de pietoni cu energie solară care a fost montată de firma Swareflex, parte din grupul Swarovski, în centrul Braşovului, a costat doar 25.000 de euro. La Bucureşti, acelaşi tip de zebră costă 86.000 de euro.

În ultimele trei luni, în Bucureşti, au fost instalate 64 de treceri de pietoni inteligente, care funcţionează pe baza energiei solare.

Aceste zebre au sisteme de avertizare vizuală, adică panouri, indicatoare şi marcaje luminoase ce se aprind în momentul în care pietonii vor să traverseze.

Pentru montarea acestora, Primăria Capitalei a plătit peste 5,5 milioane de euro unei firme „de apartament“, Sea Estero Construct SRL, cu un singur angajat înregistrat la Registrul Comerţului şi înfiinţată cu doar trei luni înainte de preluarea contractului, în iulie anul trecut.

La poalele Tâmpei e mai ieftin

Anul acesta, în aprilie, şi Primăria Braşovului a instalat o astfel de zebră, în faţa Spitalului Judeţean din oraş. De data aceasta, însă, firma care s-a ocupat de montarea ei a fost Swareflex, parte a bine-cunoscutului grup care se ocupă şi de producerea cristalelor, Swarovski, care are o experienţă de peste 50 de ani în acest domeniu.

Cu toate că ne-am aştepta ca municipalitatea din Braşov să fi cheltuit mult mai mult pentru instalarea unei astfel de treceri de pietoni, realitatea este alta: au plătit de aproape trei ori mai puţin decât omologii lor din Capitală, şi anume doar 25.000 de euro pentru o zebră.

La licitaţia organizată de Primăria Capitalei, firma Sea Estero Construct SRL a fost singurul participant. „Nu am ştiut de această licitaţie. Am fi vrut să participăm şi noi“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, directorul general al firmei Swareflex din România, Mihai Aniţei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite