Bucureşti: „Vreau să mă fac Top Gun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia „Zilei Naţionale a Aviaţiei”, care se sărbătoreşte mâine, în Capitală s-au organizat astăzi mai multe evenimente tematice. Arcul de Triumf s-a deschis pentru ca bucureştenii să poată admira poze din Primul Război Mondial, iar Baza 90 din Otopeni a organizat „ziua Porţilor Deschise”. Copii au fost cei mai interesaţi de sărbătoarea aviatorilor.

 În interiorul Arcului de Triumf s-a putut admira albul cu fotografii din Primul Război Mondial, „Arcul de Triumf în imagini”, scuturile cu blazoanele marilor familii din România sau coroanele foştilor domnitori.

Expoziţia nu s-a bucurat de un mare succes. La ora 10.00, cănd s-a deschis expoziţia, în jur de 20 de vizitatori se înghesuiau să intre.

„Nu vin oamenii pentru că nici nu prea se promovează aceste evenimente. Ştim de toate concertele lui Guţă de la toate canalele, iar de eveimentele culturale aflăm de obicei când se termină. Oricum despre faptul că se poate intra în Arcul de Triumf nu ştiam, chiar dacă suntem bucureşteni get-beget şi cred că mulţi nu ştiu acest lucru”, a spus Alexandru Dumitrescu, venit la expoziţe împeună cu soţia Elena.

Avioanele, fascinaţia copiilor
Tot astăzi, la Baza 90 Otopeni s-au ţinut „Porţile deschise” pentru a-i primi pe toţi curioşii care şi-au dorit să vadă aparatele de zbor din Flotă.

De acest eveniment, la care a participat şi Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Generalul-maior Ion Aurel Stanciu, cei mai impresionaţi au fost copii. „Am venit mai mult pentru copii, ei sunt mai curioşi. Vor să vadă cum arată un avion, un elicopter în realitate”, a spus Mihai Uruc din Ploieşti, vizitator al aeroportuli, venit îmreună cu soţia şi cei doi copii.

„Soţul meu lucrează aici, am aflat de la el şi am venit astăzi cu cele două fetiţe ale mele. Eu am mai fost la astfel de expoziţii, dar fetiţele erau foarte curioase şi nu am mai scăpat de ele”, a spus Violeta, o altă mămică. Profund impresionat de exponate, Mihăiţă din Bucureşti de şase ani, a hotărât ce vrea să facă în viaţă: „Când mă fac mare vreau să mă fac Top Gun.”

S-au expus şi echipamente de luptă
Vizitatorii au putut vedea pe viu avioane şi elicoptere, dar şi echipament de luptă sau echipament EOD (Explosive Ordnance Disposal). „Avem printre exponate un echipament de protecţie folosit de genişti care cântăreşte 35 de kilograme, un aparat de raze X, un locator de bombe şi multe alte echipamente folosite în domeniul EOD”, a explicat sg. maj. Stroe.

S-a putut admira şi noul avion C27 J Spartan, „fratele mai mic” al lui C 130 „Hercules”. Aceste avioane de transport vor înlocui până în 2012 pe vechile AN 24, 26 şi 30.

Atenţia micuţilor vizitatori a fost cel mai mult atrasă de uriaşele elicoptere IAR 330 Puma, pe care maistrul militar Dumitru Gondor le-a prezentat exemplar: “Aici se pot vedea trei variante ale IAR-ului. Clasicul, pentru transport VIP; Medevac, pentru intervenţii medicale sau Socat, echipat cu armament antitanc.”

Mâine se pot urmări la lucru o parte dintre aparatele de zbor care au fost admirate astăzi la baza aeriană din Otopeni. Demonstraţia are loc la monumentul Eroilor Aerului de pe Bulevardul Aviatorilor, între orele 8.55 şi 9.50, în cadrul manifestărilor organizate de Statul Major al Forţelor Aeriene.        


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite