Viteză şi adrenalină la karting

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti dornic de senzaţii tari, îţi place viteza şi eşti pasionat de cursele cu maşini, karting-ul poate deveni noua ta pasiune.

Karting-ul poate părea o joacă pentru cei care nu au încercat niciodată. Dar în momentul în care ţi-ai pus casca, ai apăsat acceleraţia şi virezi brusc începi să simţi intens fiecare mişcare a maşinuţei. Când asfaltul este la 20 de centimetri sub tine, chiar şi la o viteză de 50 Km/h ţi se strânge inima.

Imaginea este completată de cei doi asistenţi de pe margine care semnalizează sau penalizează piloţii, cu ajutorul stegurilor de diferite culori, întocmai ca la circuitul profesionist de Formula 1.

Kartingul se practică la două niveluri, sportiv şi amator. Varianta profesionistă este costisitoare, pe care mulţi nu şi-o permit fără ajutorul unui sponsor.

De agrement sau profesionist

În schimb, varianta de agrement este mai accesibilă, preţurile începând de la 20 lei cursa. În Capitală există mai multe piste, în aer liber şi indoor, cele din urmă fiind practicabile şi iarna.

Pe lângă cursele de pe pistă, cei care închiriază karturile pot oferi şi evenimente private. Ei organizează zile de naştere, teambuilding-uri sau chiar petrecerea burlaciilor.

Un astfel de eveniment include unul dintre cele două tipuri de competiţii, cel cu structură piramidală sau cel care testează anduranţa. Cel piramidal stimulează competitivitatea prin individualism, în timp ce cursa de anduranţă încurajează lucrul în echipă.

„Piloţii intră pe uşă împreună cu prietenii sau colegii, dar la sfărşit unul singur urcă pe podium. Asta stimuleză competitivitatea“, explică Ana Grozea, fost pilot profesionist, actual manger la MegaKarting.

„În Road of Champions, cursa de anduranţă, fiecare echipă are o singură maşină. Piloţii conduc fiecare câte 10 minute, timp de o oră. După 10 minute trebuie să-l lase pe coechipier să continue cursa, dar nu înainte să verifice nivelul uleiului şi presiunea roţilor. Companiile aleg de obicei Road of Champions, dezvoltă spiritul de team-work“, completează Ana.

Fiecare centru de karting are în ofertă ceva deosebit. Începând de la programele iniţiere sau şcoli, până la băruleţe tematice, fotografi, iluzionişti şi chiar un caricaturist stau la dispoziţia piloţilor.

Recomandat vitezomanilor

Odată ce ai intrat pe pistă esti cuprins de sentimentul de curse şi compeţie. Dar atunci cănd ies, şoferii agresivi îşi dau seama că se află în lumea reală, unde nu este nevoie să faci depaşiri periculoase în trafic, şi nici nu o să le ofere nimeni un premiu pentru asta.

„Şoferii agresivi îşi descarcă energia pe pista de karting, iar atunci când pleacă pe şosea sunt mai responsabili. Iar cei care au facut karting sportiv acum sunt nişte şoferi respectuoşi, cu reflexe dezvoltate şi ştiu să evite un accident atunci când este cazul“, spune Ana

Pe vremea comunismului, karting-ul era unul din sporturile susţinute de stat. Fiecare fabirică sau întreprindere mare avea propria ei echipa de carting, ele concurând în campionatul naţional. În campionatul ţărilor socialiste, România era tot timpul prezentă luptându-se de la egal la egal cu Cehia sau Rusia. În zilele noastre sunt aproximativ 70 de piloţi înscrişi în ciruitul profesionist. În anii `80 erau peste 400 de piloţi.

Unde calci pedala în Capitală:

Pista outdoor AmcKart

Adresa: Şoseaua de centură Bucureşti nr. 5A
Tel: 0741.100.700
- Kart 6.5cp - 45 lei /10 min
- Kart 13cp - 60 lei /10 min
Pista are o lungime de 1.240 m şi lăţime de 8 - 10 m.

Pista indoor MegaKart
Adresa: Bd. Vasile Milea nr. 4, în incinta AFI Palace Cotroceni, nivel 2
Tel: 021.448.18.52
Kart 4cp şi 6.5cp - 30 de lei cursa (luni - vineri)
Kart 4cp şi 6.5cp - 35 de lei cursa (sâmbătă – duminică)
Preţ special pt. doamne şi domnişoare
Luni – Vineri - 20 de lei cursa
Sâmbătă – Duminică 11.00- 18.00, 25 de lei cursa
Pistă are o lungime de 350 m şi o lăţime de 5-7 m.

Grand Arena Mall – kart electric
10 lei – 5 minute
tel: 021.448.18.52

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite