FOTOGALERIE Aproape 100 de vile de lux din Bucureşti sunt sparte lunar de hoţi. Vezi ce instrumente folosesc hoţii ca să-ţi intre în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru al acestui an, poliţiştii au  înregistrat 505 furturi din locuinţele de lux aflate în jurul Capitalei. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare, numărul spargerilor fiind dublu faţă de acum patru ani.

Trendul observat în ultimii ani în domeniul imobiliar, care arată că bucureştenii au preferat mai degrabă să-şi cumpere case în jurul Capitalei decât apartamente în oraş, a fost urmărit şi de hoţii de locuinţe. Numărul caselor sparte s-a mărit îngrijorător de mult ajungând să se dubleze din 2007 până în prezent: a crescut cu aproximaţie 200 de imobile prădate în fiecare an.

Astfel, dacă în urmă cu patru ani au fost înregistrate 540 de furturi, în 2008 numărul acestora a ajuns la 740, urmând ca în 2009 să atingă nivelul de 993. Anul trecut, însă, recordul a fost doborât, însă, cu 1.106 de furturi din locuinţe.

Casele în construcţie, ţinta spărgătorilor

În primul semestru din acest an, 505 persoane au depus plângere la Poliţie pe motiv că le-a fost spartă locuinţa. Se observă o mică scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, care este explicată de oamenii legii prin faptul că au fost declanşate mai multe campanii de prevenire.

„Există un proiect de conştienzitare început în ianuarie, denumit «Paza bună trece primejdia rea», în care, poliţiştii au mers chiar din casă în casă pentru a le explica oamenilor cum se pot feri de hoţi. De asemenea, s-au făcut analize pe străzile cu probleme, care au fost incluse în itinerariul de patrulare al agenţilor“, a explicat Claudia Burada, purtător de cuvânt la Poliţia Ilfov. Ea a adăugat că sunt vizate, în special, casele aflate în construcţie, de unde se fură materialele de construcţii.

Pantelimonul, primul în meniul „şpringarilor“

Potrivit statisticilor din ultimii doi ani, cea mai prădată localitate ilfoveană este oraşul Pantelimon. De altfel, în urmă cu doar câteva zile, o grupare care poartă chiar numele localităţii, şi care acţiona atât în Ilfov cât şi în alte oraşe din ţară sau din străinătate, a ajuns pe mâna oamenilor legii: şase membri au fost arestaţi preventiv.

Grupările de şpringari (n.r. hoţii de locuinţe) din Ilfov, sunt chiar mai multe decât în Capitală, potrivit şefilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) de la Poliţia Capitalei. „Sunt mai mulţi hoţi de locuinţe care stau în Ilfov şi acţionează în Bucureşti, decât cei care chiar locuiesc în oraş. Este posibil ca unii dintre ei să fi început să acţioneze în localităţile mai apropiate, odată cu dezvoltarea cartierelor de case din Ilfov“, a declarat, pentru „Adevărul“, comisarul-şef Constantin Stoian, şeful SIC Bucureşti.

În primul semestru din acest an, în Bucureşti, au fost înregistrate 1.550 de furturi din locuinţe. Pe toată perioada anului 2010, numărul acestora a fost de 3.230.

Potrivit expertului imobiliar dr. Radu Zilişteanu, tendinţa bucureştenilor de a cumpăra locuinţe în afara oraşului se va opri în viitorul apropiat, urmând trendul ţărilor occidentale. „La fel a fost şi în ţările dezvoltate: oamenii au cumpărat locuinţe în suburbii, pentru preţ dar şi pentru linişte sau alte motive. După ce au văzut că le ia mult mai mult să ajungă la serviciu s-au mutat înapoi în oraş“, a explicat specialistul imobiliar.

„Străzile cu probleme au fost incluse în itinerariul de patrulare al agenţilor“. 

Claudia Burada, purtător de cuvânt Poliţia Ilfov

Iată ce scule folosesc hoţii ca să intre în locuineţele bucureştenilor:

image

Click pe imagini pentru fotogalerie cu instrumentele folosite de spărgători!

Măsuri anti-spargeri

RECOMANDĂRI

Poliţiştii recomandă mai multe măsuri pentru a vă proteja locuinţele împotriva spărgătorilor:

-    uşa să fie prevăzută cu sisteme de închidere securizate, eventual cu închidere în mai multe puncte, prevăzute cu chei ce nu pot fi uşor multiplicate, cu şilduri antiefracţie care să nu permită ruperea butucului yalei.
-    balamalele să fie solide şi să aibă o bună fixare în toc şi uşă.
-    lanţul de siguranţă să fie folosit în permanenţă.
-    orice încuietoare devenită nefuncţională să devină să fie înlocuită de îndată.
-    în cazul pierderii cheilor, înlocuirea imediată a încuietorilor
-    grilaje metalice la uşi şi ferestre.
-    sistem de alarmă şi supraveghere video.
-    sistem de supraveghere video, orientat către curte (la casă).
-    câine de pază (la casă).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite