Viitorul RADET, gaura neagră a bugetului local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul publică, începând de astăzi, timp de mai multe zile, o serie de articole despre RADET. Ce planuri de privatizare există în cadrul primăriei, cine este pentru şi cine este împotriva

Adevărul publică, începând de astăzi, timp de mai multe zile, o serie de articole despre RADET. Ce planuri de privatizare există în cadrul primăriei, cine este pentru şi cine este împotriva privatizării, părerile asociaţiilor de proprietari, toate în Suplimentul Bucureşti din zilele următoare.
Primăria Capitalei pregăteşte o nouă privatizare spectaculoasă. După ce s-a fript cu concesionarea serviciilor de apă şi canal, în urmă cu şase ani, acum, municipalitatea se pregăteşte şi de privatizarea RADET.
Intenţia edililor a fost vizibilă în urmă cu o jumătate de an, când a fost finalizat un studiu privind eficienţa RADET. Studiul TRAPEC arată însă că o eventuală privatizare a sistemului de distribuţie a agentului termic în Capitală trebuie supusă unei serioase dezbateri publice. Asta pentru că atât în interiorul municipalităţii, cât şi în afară sunt opinii pro şi contra privatizare. Un lucru care atrage atenţia este bilanţul contabil al RADET de anul trecut. După ce mai bine de 10 ani la rând RADET a ieşit în pierdere, în 2005, regia a avut profit. şi asta după ce, în ultimii patru ani, foarte mulţi abonaţi au renunţat la sistemul centralizat de termoficare şi au apelat ori la montarea unor centrale individuale, ori la montarea unor centrale de bloc. În ciuda acestor date, oficialii RADET declară că numărul abonaţilor este în creştere, iar regia încaseză după un program destul de bun facturile de la populaţie. Realitatea de anul trecut ne arată însă un alt RADET, aşa cum îl vede şi studiul TRAPEC. După câteva zile de geruri năprasnice, municipalitatea a cerut regiei de termoficare mai multă căldură. Ordinul a fost executat, însă, după câteva zile, calitatea sistemului de distribuţie şi-a spus cuvântul. "Mai multe magistrale de termoficare au cedat în plină iarnă. Am avut câteva situaţii foarte dificile. Sistemul a cedat, iar unele ţevi magistrale au crăpat din cauza presiunii mari pe care am fost nevoiţi să o introducem pentru a face faţă temperaturilor scăzute. Eu, personal, mi-am petrecut nopţile pe lângă echipele de intervenţie", declară viceprimarul general, Răzvan Murgeanu. Pe lângă constatările din teren ale lui Murgeanu, studiul privind eficienţa RADET aduce mai multe argumente pentru o evaluare corectă a unei eventuale privatizări.
Realizatorii studiului le atrag atenţia edililor Capitalei că puterea de cumpărare a clienţilor RADET este foarte mică. O eventuală privatizare a regiei ar duce la o creştere galopantă a facturilor pentru furnizarea agentului termic, investiţiile urgente fiind cele care umflă preţul gigacaloriei. Recomandarea realizatorilor raportului privind privatizarea RADET este ca municipalitatea să elimine factorii negativi care trag în jos performanţele RADET. Cu toate că, declarativ, anul trecut, RADET-ului i-a mers oficial bine, realitatea arată că, înainte de o eventuală privatizare, regia de termoficare nu are un statut clar al patrimoniului pe care îl gestionează şi niciun contract de administrare cu municipalitatea. În ceea ce îl priveşte pe investitor, acesta va avea o mare problemă, pentru că nu cunoaşte preţul real al produsului pe care îl distribuie. şi asta pentru că până acum preţul la gigacalorie nu a fost stabilit de piaţă, ci reglementat cu ajutorul autorităţilor. O altă hibă care stă în calea privatizării RADET este şi lipsa unei strategii energetice municipale. Aşa că eforturile din acte prin care RADET este profitabilă sunt demontate de cele câteva sute de pagini ale studiului TRAPEC, care pune primăria la treabă şi îi transmite că, dacă doreşte privatizarea distribuţiei agentului termic, atunci trebuie să iasă pe piaţă cu un serviciu eficient. şi asta pentru că privatizarea Regiei de Apă a arătat că un contract păgubos nu dă bătăi de cap numai municipalităţii, dar şi celor care beneficiază de serviciile unei astfel de regii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite