Povestea româncei care l-a cunoscut pe Mark Zuckerberg. Află cum lucrează americanii de la Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Petrovici este o studentă pasionată de programare care şi-a făcut practica, în timpul verii, la Facebook, unde a avut ocazia să-l şi cunoască pe Mark Zuckerberg, „tatăl" reţelei de socializare.

Echipă tânără, trei mese pe zi plus gustări la discreţie, spaţii de relaxare, program flexibil, ba poţi lucra chiar şi de acasă, iar salariul este de zeci de mii de dolari. Şeful îţi oferă libertatea totală, te lasă să-ţi alegi departamentul unde să lucrezi, iar tu nu ai altceva de făcut decât performanţă. În plus, nimeni nu te urecheşte dacă stai pe Facebook, din contră.

Oricât de ireal ar părea, cam aşa se munceşte la Facebook (FB), după cum povesteşte cu entuziasm Cristina Petrovici (23 de ani), studentă la studentă în anul al treilea la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi fost intern în cadrul companiei.

Viaţa în Silicon Valley
Condiţia pentru a ajunge la Palo Alto, în Silicon Valley, unde este sediul FB, este una singură: trebuie să fii cel mai bun. Toţi care candidează pentru un job sau un internship au de trecut un test scris, pe lângă interviuri.

„Primeşti mai multe probleme în general de algoritmică, aşa a fost şi când am candidat eu. Vor să vadă că ştii să faci lucrurile, să vadă cum gândeşti pentru că apoi dacă eşti deştept, înveţi repede restul lucrurilor", explică tânăra care a mers în Palo Alto aproape cu toată echipa de la portalul de pregătire pentru olimpici InfoArena.

În fiecare săptămână există o sesiune de QA (întrebări şi răspunsuri) cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. „Este o politică extrem de deschisă. Nu exista întrebare pe care să nu i-o poţi adresa. Este un mediu foarte deschis, iar Mark discuta cu toată lumea. Este foarte friendly (prietenos, n.r.). S-a organizat şi un barbeque cu toţi internii acasă la Sheryl Sandberg care este Chief Operating Officer la Facebook, unde a participat şi Mark", povesteşte tânăra care este mai mult decât încântată de experienţa de acolo.

„E ceva fantastic. Nu doar că ai atâtea beneficii ca angajat doar ca să dai tot ce ai mai bun, dar Silicon Valley este un loc unde peste tot dai de oameni extraordinari. De exemplu, noi am închiriat o casă cât am stat acolo şi proprietarul lucra la un microchip şi contribuise la partea tehnică pentru primul zbor pe Lună. Mergi pe stradă şi dai peste tot felul de oameni foarte deştepţi. Bine, este şi Standford-ul acolo", explică tânără.
Când vorbeşte despre atmosfera de la FB, oamenii din Silicon Valley sau despre coduri, i se luminează faţa. De altfel, i-ar surâde ideea de a lucra pentru o companie cum este Facebook. „Rămâne şi varianta antreprenoriatului, dar acolo trebuie să fii foarte atent, să ai o strategie", spune Cristina.



Reuniune de clasă peste Ocean
În SUA a făcut şi o reuniune de clasă cu colegii de la Liceul Internaţional de Informatică, pe care nu-i mai văzuse de doi ani. „Au plecat mulţi să studieze în State. Şi chiar dacă ne vedem rar, e ca şi cum nu ar fi plecaţi, am fost foarte uniţi", povesteşte tânără. Poate şi din cauză că a aflat de la ei cum se face şcoală la universităţile din afară, o încearcă uneori un sentiment de regret că nu a plecat şi ea.

„Acolo dacă ai trei cursuri tehnice, iei automat şi un curs de literatură, să-ţi deschidă universul. La mine, am cinci cursuri diferite, toate de teorie matematică. Este mai multă deschidere acolo. Salvarea învăţământului românesc sunt asistenţii universitari tineri care au făcut internshipuri şi ştiu cum să explice mai bine. În afară chiar dacă nu ştii nimic, profesorul ştie să te facă să înţelegi, aici vine, îţi predă cursul şi apoi munceşti singur să pricepi", face o comparaţie Cristina.

Experienţa de la Facebook i-a deschis şi mai mult ochii despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile în companii pentru a avea performanţă. „E adevărat că Facebook are un singur produs spre deosebire de celelalte companii, dar munca este structurată atât de bine. Lumea e atât de pasionată, îţi dai seama că fiecare inginer atinge viaţa a 1,2 milioane de oameni, numărul total de utilizatori ai Facebook fiind de 800 de milioane. Oamenii lucrează toată noaptea, vin cu idei, fac coduri pe care le testează singuri, li se dă libertate totală", povesteşte Cristina cu entuziasm.

Mesajul Facebook
Mesajul scris pe toate colţurile în „marea intreprindere" Facebook era „Move fast and break things" („Mişcă-te repede şi sparge lucruri"). Cristina a fost inspirată de altfel de tot ce înseamnă cultura FB şi de cât respect există pentru angajat. „Când eşti angajat, primele şase săptămâni intri într-un fel de program de acomodare de şase săptămâni - booth camp - în care lucrezi cu departamentele din companie şi apoi poţi alege. Ideea este că dacă ai libertatea să alegi exact ceea ce-ţi place, sigur vei face treabă bună", crede studenta. Într-un domeniu al bărbaţilor, Cristina a ales deja programarea şi ştie că va face performanţă.

Cum s-a născut tabăra programatoarelor
La fel cum la cursurile Facultăţii de Litere eşti norocos să dai peste cinci băiaţi adunaţi la acelaşi curs, acelaşi lucru se întâmplă cu Informatica. Fetele sunt destul de rare, dar Cristina Petrovici e sigură că lucrul acesta se va schimba. „La Facebook, Sheryl Sandberg şi Mike Schroepfer (Vice President of Engineering) militează foarte mult pentru încurajarea fetelor să aleagă domeniul programării. Mai mult, chiar dacă în SUA bărbaţii nu-şi pot lua concediu maternal, la FB se poate, pentru a le încuraja pe femei să-şi continue cariera", mai povesteşte tânăra.


Tot mai multe fete se specializează în programare

De la simple discuţii la grătar despre fetele pasionate de informatică din ţară şi până la a pune la cale Girls Programming Camp care a adus laolaltă 31 de eleve şi studente în Bucureşti a fost doar un pas. „Când le-am propus, au fost imediat de acord să finanţeze tabăra. Există foarte multe fete care poate ar dori să continue cu informatica, dar sunt descurajate pe drum de faptul că băieţii domină domeniul. E şi vârsta la care există probleme de comunicare, dar prea puţine fete se gândesc că pot face performanţă din programare", mai spune Cristina.

image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite