Simona Pătruleasa şi soţul, fotografii de epocă printre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diseară, la ora 20.00, studioul de portret clasic FotoCabinet condus de maestrul fotograf Eugen Ciocan se redeschide cu o expoziţie inedită: „Versus”. Horaţiu Mălăele, Simona Pătruleasa, Andreea Esca sunt câteva dintre personalităţile care au fost surprinse de aparatul de fotografiat printre ruinele Capitalei. Expoziţia va fi deschisă până la 15 mai, în strada Lipscani 41.

În 20 de ani de libertate, edilii Bucureştiului nu au reuşit să reconstituie un reper de bază: Centrul istoric. De la această idee a plecat realizatorul expoziţiei, Eugen Ciocan. El a invitat vedetele de televiziune, muzicienii, actorii şi regizorii să pozeze cu joben, baston şi pampon.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA VEDETELE ÎN COSTUME DE EPOCĂ


Dacă traversezi gangul ce uneşte strada Blănari de Lipscani, nu ai crede că la capătul culoarului cu miros de mucegai se află un cabinet de fotografie de epocă. Pe o tăbliţă scrie cu litere subţiri „Interbelic”. Aici, în două cabinete, unul decorat rococo, altul oriental, a fost amenajat un studio foto, unic în peisajul dărăpănat al Centrului vechi.

„Avem o cameră destinată preparativelor, cu garderoba şi accesoriile. Vreau să reiau simeza permanentă dedicată artei fotografice. De altfel, inaugurarea va fi cu o expoziţie foto - cred eu, foarte provocatoare”, declara Eugen Ciocan într-un interviu acordat „Adevărului de Seară”.

Bucureştiul, fundal dezolant


Dâmboviţa „betonată”, parcările ad-hoc, trotuarele pe care nu te poţi plimba, străzile pline de gropi şi clădirile în paragină reprezintă subiectul artistului în expoziţia de la FotoCabinet.

În imaginile cu aer melancolic, sepia sau colorate manual veţi recunoaşte o seamă de personalităţi care au admis că schimbarea depinde mult de implicarea fiecăruia.

Înveşmântaţi după codurile eleganţei de odinioară, ei au venit în faţa aparatului de fotografiat „cărând” în spate fundalul dezolant al Centrului istoric de azi.

Puric sprijină o clădire cu „bulină”

Robert Turcescu, Aurelian Temişan şi Monica Davidescu, Andreea Berecleanu, Dan Puric, Florin Chilian s-au lăsat machiaţi, îmbrăcaţi şi fotografiaţi ca în perioada interbelică. Cuplul Geanina Corondan - Claudiu Bleonţ sunt surprinşi într-o scenă de amor, într-o groapă din şantierul creat în centru. La fel şi familia Mândruţă, care face echilibristică pe scândurile de deasupra molozului, iar Dan Puric „ajută” o casă să nu se prăbuşească.

Lipsa pieţelor din Bucureşti este subliniată de imaginile cu Horia Brenciu şi colegii din band-ul său, surprinşi printre maşinile din Piaţa George Enescu.  
„Noi nu avem pieţe. Acolo se mută maşinile când e vreun concert. Ne-am reunit pentru o idee, în durere. Pe toată lumea doare ceea ce se întâmplă cu oraşul acesta”, a explicat realizatorul imaginilor.

„Ne-am obişnuit cu anormalul. Eu am vrut să arăt funcţionalitatea sărbătorescului în oraş prin acest demers”, a mai spus Eugen Ciocan, care a creat un contrast între frumuseţea fotografiei alb-negru, de epocă, şi rămăşiţele unui oraş.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite