Vânătorul de eclipse solare, premiat de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a surprins un astfel de fenomen în Siberia, în 2008, fotograful Cătălin Beldea continuă căutarea imaginilor perfecte, la 11 iulie urmând să se afle în mijlocul Pacificului pentru a vâna o nouă eclipsă solară.

La vârsta de 9 ani a fost curios să afle cum arată cometa Halley şi aşa a început aventura lui cu aparatul de fotografiat prin univers. „Cerul a devenit pentru mine misterul care trebuia descifrat“, scrie Cătălin pe site-ul său astrofoto.ro. În martie 2006, a văzut eclipsa totală de soare a Bizanţului, în Turcia. Atunci, timpul s-a oprit în loc 4 minute.

Două minute de spectacol

Doi ani mai târziu, în 2008, lui Cătălin i s-a părut firească şi o expediţie la Novosibirsk. A călătorit cu avionul până la Moscova, apoi celebrul Transsiberian l-a purtat până în capitala Siberiei.

A obosit mergând trei zile prin taigaua siberiană, cărând 60 de kilograme de echipament pentru două minute de spectacol astronomic. Locul observaţiei a fost pe malul nordic al fluviului Obi, zonă care a fost ocolită de cei peste 10.000 de turişti veniţi din întreaga lume să asiste la eveniment.

„Împreună cu echipa de la revista «Descoperă» am realizat o imagine a eclipsei solare care a fost declarată imaginea zilei pe site-ul NASA“, povesteşte astronomul. Celebra fotografie arată în clar coroana solară, precum şi protuberanţele surprinse.

A cincea eclipsă totală

Cătălin Beldea a organizat anul trecut o altă călătorie la celălalt capăt al lumii, în China, pentru a vedea cea mai lungă eclipsă solară a secolului XXI. Nu a avut noroc. „A fost nor. Am cheltuit o grămadă de bani şi nu a ieşit nimic. Se mai întâmplă să ai şi rateuri“, spune dezamăgit Cătălin.

Anul acesta, va vâna a cincea eclipsă totală de soare, în Polinezia Franceză, la 11 iulie. „Voi merge pe Atolul Hao sau pe un altul, depinde de vreme. Voi observa fenomenul şi voi face reportaje“, spune fotograful. Va avea cu el echipament astro şi foto, însă nu mai mult de 23 de kilograme, pentru că regulile din aeroport nu-i permit.

Ce conţine bagajul lui Cătălin: o lunetă performantă cu trei lentile, aparate foto, laptop şi trepiedul care cântăreşte 9 kilograme.

„Pentru această expediţie am reuşit să scot costurile la 6.000 de dolari, în condiţiile în care m-ar fi costat 10.000 de dolari”, mărturiseşte tânărul.

Această eclipsă va fi singura vizibilă în toată perioada lui 2010. Totalitatea eclipsei va dura maximum 5 minute şi 20 de secunde.

Unde vor fi următoarele eclipse totale de soare:

11 iulie 2010 – vizibilă total în Chile, Argentina şi sudul Polineziei;

13 noiembrie 2012 – vizibilă total în centrul Peninsulei Cape York, Australia, Noua Zeelanda;

20 martie 2015 – vizibilă total în Insulele Feroe, nordul Oceanului Atlantic şi Polul Nord;

9 martie 2016 – vizibilă total în Indonezia, Micronezia şi insulele Marshall;

21 august 2017 – vizibilă total în Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, nordul Kansas-ului, Missouri, Sudul statului Illinois, Kentucky, Tenesse, sudul Carolinei de Nord, Nordul Georgiei şi Carolina de Sud;

2 iulie 2019 – vizibilă total în centrul Argentinei, Chile, arhipelagul Tuamotu;

14 decembrie 2020 – vizibilă total în sudul statului Chile, Argentina şi Polinezia;


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite