Bucureşti: Valorile prafului sunt cu mult peste limita admisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de praf (pulberi în suspensie PM10) din Bucureşti a depăşit, în unele zile din luna septembrie, valorile limită, punctul maxim fiind atins în ultima parte a intervalului, când valoarea înregistrată a fost de peste 98 micrograme/mc la staţia Lacul Morii, aproape dublul valorii admise, de 50 micrograme/mc, relevă datele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB).

Ca şi în luna august, peste 70 la sută din poluarea semnalată în Capitală provine din traficul auto, fapt pentru care cele mai expuse zone ale oraşului sunt cele în care media de trafic a autovehiculelor este foarte ridicată.

Alte valori ridicate de praf au mai fost semnalate, în intervalul 22-25 septembrie, la staţiile de monitorizare amplasate în Baloteşti (82 micrograme/mc), Mihai Bravu (78 micrograme/mc) şi Cercul Militar (76 micrograme/mc).

Totodată, depăşiri ale PM10, cuprinse între 55 şi 93 micrograme/mc au fost înregistrate, în acelaşi interval de timp, la staţiile Măgurele, Drumul Taberei şi Titan.

Cea mai nepoluată zonă a Capitalei a fost, în luna septembrie, cartierul Berceni, unde staţia de monitorizare cu acelaşi nume nu a înregistrat depăşiri ale valorilor de PM10.

La nivelul lunii septembrie, APMB a mai contabilizat valori normale ale poluanţilor de dioxid de azot (NO2) şi ozon în Bucureşti. Cea mai ridicată valoare cu poluanţi de NO2 a fost de 187 micrograme/mc şi s-a înregistrat în data de 4 septembrie la staţia de monitorizare Cercul Militar.

De asemenea, la aceeaşi dată, staţia Baloteşti a consemnat 140,1 micrograme/mc în cazul ozonului, cea mai mare valoare a lunii septembrie.

Pentru a fi considerată stare de alertă în privinţa poluării, valoarea poluanţilor de NO2 ar trebui să fie de peste 400 micrograme/mc (de la minimul de 217 micrograme/mc), iar cea a ozonului să depăşească 240 micrograme/mc (de la limita de 120 micrograme/mc).

Oficialii APMB recunosc, însă, că la nivelul Bucureştiului se înregistrează frecvent depăşiri ale valorii limită de pulberi în suspensie (indicatorul PM10), în data de 28 septembrie fiind atins punctul maxim, cu o valoare de peste 98 micrograme/mc, la staţia de monitorizare Lacul Morii.

În cazul în care se va depăşi de 18 ori, într-un an calendaristic, pragul superior de evaluare se va impune întocmirea unui plan de măsuri, se precizează în regulamentul APMB.

Instituţia de control a calităţii aerului operează o reţea de monitorizare la nivelul Capitalei formată din opt staţii: cercul Militar, Mihai Bravu, Titan, Drumul Taberei, Baloteşti, Măgurele, Lacu Morii şi Berceni. De asemenea, pentru informarea publicului asupra calităţii aerului au fost montate trei panouri de afişaj, în Piaţa Sergiu Celibidache, Piaţa Obor şi Piaţa Universităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite