Valentin Moise a văzut Europa pe role

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baloo, cum îi spun prietenii, s-a apucat de role în urmă cu 7 ani, iar timp de doi ani a câştigat toate concursurile din ţară. Datorită competiţiilor a călătorit prin toate ţările Europei.

„La 15 ani mi-am luat prima pereche de role, iar după 2 ani le-am folosit pe bune“, spune Valentin. La început s-a dat pe role ca orice copil, fără a-şi închipui însă, că după câţiva ani se va dedica complet acestui stil de viaţă. „Când eram mic, mă dădeam în parc pe role normale. Pe la 14 ani am luat contact cu ceea ce înseamnă cu adevărat această formă de mişcare“, spune băiatul.

Treptat a început să se antreneze aşa cum vedea la cei din jurul lui şi-şi petrecea cea mai mare parte din timp prin parcurile din Bucureşti. Chiar dacă la început părinţii nu l-au sprijinit şi îşi doreau ca Valentin să facă ceva în domeniul informaticii, tânărul a mers mai departe. „Am vrut ca viaţa mea să fie exact aşa cum este acum. După şapte ani am reuşit“, spune riderul.

„Îmi place să ţin mingea doar la mine“

S-a apucat de role pentru că nu-i plac sporturile de echipă şi, după cum spune, îi place să ţină „mingea“ doar la el. Între timp, a început să participe la cât mai multe competiţii, a călătorit prin toate oraşele ţării şi aproape în toată Europa şi astfel, a luat contact cu sute de rideri. „Pot spune că am văzut Europa pe role. Sunp pasionat de călătorii şi mă bucur că această ocazie mi-a dat-o chiar acest sport“, spune el.

După zile întregi de antrenament, după căzături şi oase fracturate, Valentin a ajuns ca timp de doi ani la rând să câştige toate competiţiile din ţară. Cu toate acestea, îşi păstrează modestia. „Toţi riderii sunt buni. Fiecare are diverse figuri pe care le face mai bine. Cel mai greu mi-a fost să învăţ rotaţia de 360 de grade şi să aterizez pe bară“, mai spune el.

200 de pasionaţi de role în Capitală

Aşa cum multe alte pasiuni şi sporturi au devenit adevărate stiluri de viaţă, şi Valentin spune acelaşi lucru. „Este într-adevăr un mod de viaţă. Pentru mine nu e o pasiune, ăsta sunt eu. Când mă dau pe role este ca şi cum aş merge, iar dacă aş putea, nu m-aş descălţa deloc de ele“, susţine el. Cât despre figurile care le ies atunci când se avântă pe role, tânărul spune că acestea pot fi create în funcţie de locul în care te dai. „Ne dăm pe bare, pe trepte, iar figurile diferă. Uneori, cei în vârstă strigă după noi că o să ne rupem gâtul. Alţii ne apreciază“, spune riderul.

Este atât de prins în ceea ce face încât nu ar vrea să renunţe niciodată. „O să fac tot posibilul să mă dau cât mai mult. Alţii renunţă cam pe la 35 de ani. Cel mai important este să-ţi menţii corpul“, mai spune el. În Bucureşti sunt în jur de 200 de tineri pasionaţi de role, care zi de zi se întâlnesc prin parcuri sau pleacă împreună către alte oraşe.

Întrebări şi răspunsuri

Ai planuri privind acest sport?
Mă văd cu o dubiţă mare în care să am magazin de role şi cu care să plec în toată ţara. Aş vrea să văd cât mai multe produse pe care să scrie „made in România“. De asemenea, aş vrea să am un skatepark acoperit.

Ce sfat le dai celor care vor să înveţe să se dea pe role?
Acest sport presupuune ca tu să realizezi că o să te loveşti. Numai că trebuie să înveţi cum. Sfatul este să-şi menţină bine corpul, să facă încălzire înainte de a ieşi pe role.

Care este următorul eveniment la care participi?
De la 24 iulie până la 8 august facem un tur prin toată ţara, iar la sfârşit vom organiza împreună cu Primăria Capitalei un concurs în Tineretului unde vor participa 30 de străini şi 50 de români. Va fi cel mai mare din ţară.

Ce-i place

„Îmi place să ies în cluburi cu prietenii şi să merg la mare de câte ori am timp. Îmi place foarte mult să înot şi să mă dau pe skateboard, chiar dacă se întâmplă mai rar. Dacă trebuie să aleg o staţiune din ţara noastră, prefer Mamaia“, spune Valentin.

Ce nu-i place

„Nu sunt foarte multe lucruri care să nu-mi placă. În primul rând neseriozitatea de care unii oameni dau dovadă şi urăsc să plouă pentru că nu pot să mă dau bine pe role. Îmi alunecă şi asta chiar este o problemă“, adaugă el.

Profil

Născut: 13 martie 1987, în Bucureşti
Studii: Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Finanţe Bănci
Ocupaţie: Se dă pe role. Lucrează pentru firme de role şi de echipamente pentru astfel de sporturi
Familie: Are o soră şi un frate

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite