Vacanţa şi TVA, duşmanii pieţarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în supermarket alimentele se scumpesc, în pieţe preţul lor scade. Nici aşa însă cumpărătorii nu se lasă convinşi.

Preţul legumelor din pieţele volante, unde vin doar producătorii, au ajuns la acelaşi nivel cu cel dintr-o piaţă obişnuită. Vânzătorii dau vina pe criza din portofele dar şi pe vremea de vacanţă.
De ieri, în Capitală s-au redeschis pieţele volante, însă bucureştenii nu s-au înghesuit să cumpere produsele tradiţionale la preţ de producător. Dacă de dimineaţă tot mai dădeau câţiva târcoale pe la tarabele din lemn amenajate pe platoul din faţa Palatului Parlamentului, după-amiază mesele erau folosite pentru câte o partidă de şah. „Sunt hotărâtă să nu mai vin. Dacă le organizează în cursul săptămânii poate e altceva, dar în weekend oamenii pleacă la grătare sau la mare, nu vin la piaţă”, spunea ieri, supărată, Maria Ion din judeşul Argeş, venită la piaţă pregătită să vândă şuncă afumată şi cârnaţii de oaie pe care i-a lăsat de la 50 la 40 de lei kilogramul. „Nici vorbă să mai scumpim, ci mai degrabă am ieftinit, dar nici aşa nu se vine”, a mai spus femeia.

Au fugit şi clienţii din Dorobanţi

Nici în Piaţa Obor preţurile nu au urcat, ba chiar sunt mai mici decât cele din pieţele volante, considerate cele mai ieftine. Doar cireşele, la 9 lei kilogramul bat puţin la ochi, dar vânzătorul dă asigurări că sunt de calitatea întâi şi că sunt cam ultimele din acest sezon. Comercianţii spun că ridicarea de preţ s-a produs doar pentru ei, fiind nevoiţi să cumpere produsele din en-gros mai scump, dar să le păstreze la acelaşi preţ de până acum ca să nu-şi piardă clienţii. „Aici este piaţă de pensionari, nu le putem scumpi că nu mai cumpără oamenii. La piersici, de exemplu, am scăzut preţul de la 5 la 4 lei kilogramul”, a spus vânzătoarea Maria Manea.

Moda preţului scăzut se aplică însă nu doar în cazul pieţelor de pensionari, ci şi în cazul celor de fiţe. În recunoscuta Piaţă Dorobanţi, ieri erau doar două tarabe cu fructe şi legume, cu preţuri duble faţă de Piaţa Obor şi totuşi la jumătate decât se practicau până în urmă cu câteva luni, după cum susţin vânzătorii. „Toată lumea se sperie de piaţa asta, de asta am mai rămas doar câţiva. Avem aceleaşi preţuri ca în Floreasca. Luni, o să fac un experiment: o să vând piersicile cu doar cinci lei pe kilogram, eu le iau cu patru, să văd dacă vine cineva să le cumpere”, spunea ieri, revoltată, vânzătoarea din Piaţa Dorobanţi. Femeia e de părere că, pe lângă criza care a afectat şi cele mai bogate buzunare ale Capitalei, lipsa locurilor de parcare este un alt motiv pentru care duce lipsă de clienţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite