VIDEO Cine vrea să fenteze Regia Autonomă de Transport Bucureşti: Călătorii sau controlorii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multă lume încearcă, zi de zi, să „fenteze” Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) şi să circule fără card de călătorie şi abonament sau tichet valabile pe liniile pe care aceste persoane îşi desfăşoară traseul.

Nu de puţine ori controlorii RATB au prins şi amendat astfel de persoane. Puţini oameni ştiu însă că, pe mijloacele de transport în comun, se urcă, uneori, persoane care nu sunt reprezentanţii legali ai acestei firme ci doar indivizi care încearcă să păcălească lumea.

Mai citiţi şi:

Bucureşti: O casă de bilete la şase staţii RATB

VIDEO Un şofer de la RATB a bătut cu brutalitate un pasager

Bucureşti: Nu se dau amenzi în tramvai!

Conform site-ului oficial al Regiei Autonome de Transport Bucureşti, „la solicitarea reprezentanţilor corpului de control al RATB, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimatii nominale sunt obligaţi să prezinte la cererea acestora actele de identitate”, se precizează pe pagina de web.

Astfel, dacă se vor observa că există contravenineţi, „persoanele care circulă fără bilet sau abonament valabil vor fi sancţionate de către reprezentanţii corpului de control RATB prin plata suprataxei de călătorie, care este de 50 lei/contraventie, sau prin întocmirea procesului - verbal de contraventie”, se precizează de către oficialii Regiei.

RATB: "Cel puţin doi controlori într-un mijloc de transport
"

Corpul de control RATB este format din echipe de doi sau trei controlori, în ţinută vestimentară tip (gris-bleumarin), imputerniciţi să constate şi să sancţioneze contravenţiile din mijloacele de transport în comun, pe intreaga durată a prestaţiei efectuată de RATB.

Nu multă lume ştie că, pentru a prezenta actele la control, cei care sunt îndreptăţiţi să ceară abonamentul, cardul sau biletul de călătorie trebuie să aibă asupra lor insigna de control cu numărul de serviciu. În cazul acordării unei amenzi, călătorii trebuie să primească obligatoriu dovada de constatare pe care contravenientul trebuie neapărat să o semneze.

image

Aşa trebuie să arate o legitimaţie a unui controlor RATB (foto: ratb.ro)

Aceste lucruri nu sunt respectate de fiecare dată. Nici de călători dar nici de controlori. Redactorii adevarul.ro au stat de vorbă cu călătorii şi au aflat că, în majoritatea cazurilor, aceştia arată cardurile sau biletele de călătorie doar pentru că aşa li se cere, fără a se asigura că persoanele respective sunt reprezentanţi legali ai RATB.

Călător: „Nu ştiu ce acte trebuie să prezinte controlorii”

„Nu ştiu ce acte trebuie să aibă asupra sa un controlor. Nici nu mă interesează sinceră să fiu, deoarece am mereu cardul la mine. Dacă eu sunt în regulă cu actele, nu au cum să mă amendeze”, este de părere Maria Toma, de 30 de ani. Femeia spune că nu a fost niciodată amendată şi că este un călător frecvent al Regiei Autonome de Transport Bucureşti.

Cătălin Miron, în vârstă de 36 de ani, este convins că majoritatea controlorilor de pe RATB încearcă să-şi câştige veniturile ilegal. „Nu i-am văzut să se ia de oameni în putere. Ţinta lor sunt, deseori, domnişoarele şi elevii, pentru a reuşi să-şi găsească rapid o sursă de <venit>. Pe aceştia îi prind cei mai uşor. Este adevărat că nimeni nu intervine în astfel de situaţii”, concluzionează bărbatul.

Întrebată ce părere are de faptul că multă lume nu cunoaşte regulamentul RATB în ceea ce priveşte controlul tichetelor şi al abonamentelor, Florentina Gheorghe a declarat pentru Adevarul.ro că de acest lucru profită reprezentanţii acestei instituţii, care încearcă să obţină sume mici, între 10 şi 30 de lei, de la persoane care nu cunosc legea şi preferă să dea aceşti bani pentru a scăpa de amenzi.

„Când ţi se spune că trebuie să plăteşti 150 de lei deoarece nu ai bilet, sau să achiţi o suprataxă de 50 de lei pentru a acoperi valoarea cardului de călătorie, atunci faci orice ca să scapi. Multă lume acceptă să dea o sumă „simbolică” pentru ca să scape de controli. Şi văd că ţine de multe ori. Şi eu am păţit-o de două ori. De atunci însă, am mereu cardul de călătorie la mine”, adaugă Florentina Gheorghe.

Din 20 de persoane chestionate într-o singură zi, doar cinci au declarat că ştiu ce acte să ceară controlorilor, în cazul în care aceştia apar în mijloacele de transport în comun. Restul călătorilor au declarat fie că nu sunt interesaţi fie că nu-şi cumpără bilete sau abonamente preferând să călătorească „la risc” şi să se certe, uneori cu cei care vor să verifice pasagerii dacă circulă legal.

„Şi aşa merg aiurea toate, de ce să mai cumpăr bilet? Am lecţia învăţată mereu, ştiu ce să le spun ori de câte ori mă prind şi scap de fiecare dată. Nu am cum să fiu amendat deoarece mă descurc mereu”, ne-a mărturisit Mădălin Constantinescu, un tânăr de 16 ani. Acesta a mai precizat că „Toţi controlorii cer mereu buletinul. Dacă nu-l ai şi le arăţi buzunarele, n-au ce să-ţi facă”.

Controlori „ad-hoc” sau hoţi de buzunare?

Dacă mulţi călători încearcă să păcălească Regia Autonomă de Transport Bucureşti, sunt „controlori” care se urcă în mijloacele de transport în comun doar pentru a face, cât mai repede, o anumită sumă de bani, fără a reprezenta, însă, cu adevărat această instituţie.

Profitând de buna credinţă a călătorilor, anumiţi indivizi se urcă în mijloacele de transport în comun cu acte care nu sunt eliberate de RATB şi încearcă să păcălească pasagerii prin diverse mijloace. De fiecare dată însă, aceştia nu au asupra lor insigna de control cu numărul de serviciu ci doar o legitimaţie pe care este ataşată o poză.

Călătorii care sunt prinşi fără bilet sau abonament sunt coborâţi din mijlocul de transport şi „anchetaţi” în staţie de aceşti „controlori ad-hoc”. Pasagerii preferă să scape din astfel de situaţii prin achitarea unor sume variind între 10 şi 20 de lei „de-o bere”, după cum li se cere de „reprezentanţii” RATB.

Mai mult, păgubiţii nu primesc procesul verbal de constatare a contravenţiei, întocmit pentru abateri de la regulile de călătorie în mijloacele de transport în comun, lucru normal pentru o persoană amendată în mijloacele de transport în comun.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite