Bucureşti: VIDEO Vizita pe repede-înainte la Palatului Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta Casă a Poporului apare ca primul obiectiv turistic din România pe ghidurile pentru străini. Cu toate acestea turul giganticei clădiri durează, pentru turişti, doar 25 de minute şi presupune trecerea rapidă prin mai multe încăperi din marea clădire.

Pentru că celebra Casă a Poporului figurează pe ghidurile de turism ale Capitalei, reporterii „Adevărul de Seară“ au mers în vizită să vadă ce le oferă celebrul edificiu turiştilor care-i trec pragul.

Am sunat la fosta Casă a Poporului pentru informaţii referitoare la programul de vizitare şi am aflat astfel că gigantica clădire poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 şi 16.00. Cu această ocazie am descoperit că pentru a veni în vizită trebuie să faci rezervare în ziua în care vrei să te plimbi prin Palat, la acelaşi număr de telefon, în intervalul 9.00 - 9.30.

Şi pentru turiştii străini este la fel. Un pic ciudat pentru că plimbăreţii de peste mări şi ţări nu au numărul de fix de la Palat, unde se fac rezervările. „Sunt unii care vin aici şi se programează la intrare, pentru o zi ulterioară“, ne explică o doamnă de la celălalt capăt al telefonului. Adică, trec de portar, urcă dealul până la clădire şi apoi se înscriu pe o listă ca să vină altă dată.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0651.flv width=300 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Aparatele profesionale sunt interzise!
Urmând cursul „firesc“, facem rezervare pentru două persoane şi anunţăm că vom avea şi un aparat de fotografiat cu noi. „Nicio problemă!“, ni se răspunde. Ajungem la Palat şi aflăm cu dezamăgire că nu putem intra cu aparat foto profesionial, din motive de securitate. Aiurea, în condiţiile în care turiştii veniţi din străinătate snt de obicei „înarmaţi“ cu aparate performante.

Infochioşc fără informaţii
La intrarea în clădire, pe partea dreaptă a holului, se află un Infochioşc. O idee foarte bună: să dai informaţii suplimentare despre obiectivul turistic care urmează să fie vizitat. Ne logăm şi avem surpriza: meniul este numai în română (măcar noi cunoaştem limba), sunt numai detalii despre Parlament (gen structură Senatului şi a Cemerei Deputaţilor, componenţă acestora şi grupurile parlamentare) şi nicio informaţie despre Palatul Parlamentului ca obiectiv turistic.

Patru turişti în tura de la ora 15.30
Biletele pentru care ai făcut rezervare le ridici de la o gheretă de la intrare şi te costă 15 lei bucata. Se plăteşte o taxă suplimentară de 30 de lei pentru cei care vor să facă poze. Cu aparat neprofesional, bineînţeles! Aflăm cu dezamăgire că nu există pliante sau cărţi cu detalii despre Palatul Parlamentului. „Detaliile pot fi aflate doar de la ghid“, ne lămureşte doamna de la gheretă.

Suntem doar patru turişti veniţi în vizita de la ora 15.30: reportorul „Adevărul de Seară“, o turistă americancă, una din Ucraina şi un francez.

„Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, cu o suprafaţă construită de 365.000 de metri pătraţi cu 2% mai mare decât piramida lui Keops“, îşi începe ghidul nostru prezentarea, pe holul de la intrarea pentru vizitatori. Informaţii interesante, dar spuse în engleză atât de repede încât sunt greu de reţinut dacă nu le notezi.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0652.flv width=300 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Cursă prin sălile Palatului
Trecem în viteză prin câteva săli de conferinţă, unde ni se dau detalii despre candelabre – din ce sunt făcute şi când au fost realizate şi unde, ornamente pentru pereţi, covoare persane foarte mari lucrate manual, despre bani investiţi şi munca depusă.

Nu foarte multe informaţii despre ce anume se întâmpla înainte în acele săli sau despre ce intenţiona să facă acolo fostul dictator. Doar o informaţie de coloratură: Nadia Comăneci şi summitul NATO de anul trecut au ceva în comun: celebra gimnastă s-a căsătorit în Sala Unirii, „cameră“ ce a găzduit şi reuniunile Alianţei Nord-Atlantice.

Vizităm două etaje şi ghidul nostru ne anunţă că asta a fost tot.

Turiştii se uită nedumeriţi la ceas. Au trecut doar 25 de minute de când a început turul. Ghidul nostru ne spune că a durat mai puţin deoarece nu putem să vizităm două săli care sunt închiriate pentru o conferinţă. Turiştii străini şi reporterul „Adevărul de Seară“ se resemnează şi părăsesc clădirea dezamăgiţi.

Susan şi Victoria, dezamăgite de Palat
Cele două femei, din SUA, respectiv Ucraina, au vizitat ieri fosta Casă a Poporului în tura de la ora 15.30. Susan este din New York şi a venit în România pentru câteva zile pentru o vizită de afaceri. Femeia, în vârstă de 32 de ani, se află pentru prima oară la Bucureşti.

Ea recunoaşte că nu ştia prea multe despre ţara noastră aşa că a folosit un ghid turistic pentru a găsi locurile care merită vizitate. În capul listei: Palatul Parlamentului. Femeia s-a declarat un pic dezamăgită de tur, asta deoarece nu a găsit o carte cu informaţii despre Palat.

De asemenea, Susan a recunoscut că ar fi dorit să fie incluse în tur mai multe detalii despre lucruri interesante care s-au întâmplat în Palat, nu doar cifre. Aceeaşi părere, cum că turul ar trebui să sufere câteva îmbunătăţiri a avut-o şi Victoria, din Ucraina.

Ei i-a plăcut felul în care a prezentat ghidul, dar ar fi dorit să găsească mai multe informaţii într-o carte pe care să o poată lua în ţara ei.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite