Bucureşti: Flori Buduruş:„Am ieşit la pensie de pe sârmă” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la douăzeci de ani Flori Buduruş a făcut echilibristică prin cele mai mari circuri din lume, iar de aproape doi ani a pus bazele primei şcoli de circ din România.

În spatele Pieţei Crângaşi o mână de copii se aruncă în cercuri de houla-hop, în exerciţii de contorsionism şi în jonglerii ghiduşe, sub privirea atentă a profesoarei Flori Buduruş. „Bărbia sus, Laura! Hai să te văd!”, o îndeamnă profesoara pe  micuţa Laura, care se antrenează pentru dansul oriental. Bănuţii de pe fusta Laurei sar în ritmul muzicii, iar Flori îi încurajează fiecare mişcare.

Toţi copiii vin de plăcere, iar Floriu împreună cu Nadia, fiica sa, le oferă trei ore şi jumătate de energie pe zi. Micuţa Betty are doar şase ani şi este mezina echipei de performanţă. Ahtiată după atenţie şi visând la celebritate Betty îşi execută numerele de acrobaţie alături de fratele său, Lary, cu cea mai mare seriozitate.

Arta circului, dusă mai departe

După ce s-a retras din lumea circului, din lumina reflectoarelor, renunţând la emoţiile date de bătăile tobelor, împreună cu soţul şi cei doi copii ai săi, Flori s-a concentrat pe arta de a transmite mai departe focul circului.

În urmă cu doi ani a început să îi antreneze pe copiii de la Fundaţia Parada, iar de-abia de o lună are propria şcoală, cu acte în regulă. Lary, Betty, Nico sau Tania sunt acum copiii ei, timp de trei ore şi jumătate pe zi. „Ne-am dori să avem mai multe spectacole cu ei, deocamdată Lary se poate lăuda cu participarea la festivaluri internaţionale de circ”, mărturiseşte Florui Buduruş.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MOV05491.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Maestra trapezului

Flori Buduruş a făcut gimnastică de la 11 ani, iar la 20 de ani a dat bârna pe sârma din arenele de circ din România, dar şi de la Monte Carlo, din Italia, Franţa, Belgia sau Spania. „Am adaptat  exerciţiile din gimnastică, circului. Toate numerele acrobatice pe care le-am făcut au fost performanţe”, povesteşte acrobata. Specialitatea ei este însă trapezul. În anii ’70 a obţinut o performanţă neegalată până acum de niciun acrobat al vreunui circ din lume, executând un dublu salt cu prindere de la trapez la trapez. Se întâmpla pe vremea când făcea parte din trupa Ganea.



Magia circului


Dragostea de scenă i-a dat bogăţia spirituală şi fericirea. „Mi-am făcut copiii în circ, i-am crescut în circ şi i-am hrănit de acolo”, spune ea cu mândrie. Cei doi copii ai săi, Nadia şi cu Dragoş au urmat şi ei performanţele părinţilor, Dragoş fiind primul băiat din Europa care a executat numere de houla-hop. 

„La 50 de ani m-am lăsat de sârmă şi am făcut magie ritmată. Nu puteam să renunţ la acrobaţie. O aveam în sânge, am ieşit la pensie de pe sârmă”, mai povesteşte Flori.

Energia, visele, pozele, gloria şi costumele sunt amintirile cele mai dragi pe care le păstrează din cei 38 de ani de echilibristică. „Nici nu mai ştiu câte costume am. Numai pentru numărul de sârmă am 55. Îmi doresc să fac un muzeu al circului unde să le expun alături de alte obiecte”, spune ea.

Intrebări şi răspunsuri
Care este diferenţa dintre gimnastica de performanţă şi circ?

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MOV05509.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=right dispPlaylist=none playlistThumbs=false


Este o diferenţă. Eu când m-am retras din gimnastică am fost criticată, pentru că am intrat în circ. Circul este o artă foarte grea şi este făcut de persoane foarte inteligente. În primul rând îţi trbuie o capacitate de coordonare extraordinară şi o viteză de reacţie mare.

Ce înseamnă circul acum?
Nu merită să fie atât de terfelit. Se vorbeşte urât despre această artă. Una-două se spune „circ în Parlament”, „circ la Primărie”. I-aş invita pe cei care spun aceste lucruri să vină să facă circ adevărat, un salt la trapez sau un număr de acrobaţie pe sârmă.

Profil
Născută: 12 aprilie 1951, la Bucureşti
Studii: Absolventă a Liceului „Tudor Vladimirescu”
Experienţă: A realizat numere în circurile Buglione, Metropole, Circul de Stat din Bucureşti
Performanţe:  Trapez zburător cu dublu salt de la trapez la trapez
Număr de sârmă cu roată laterală pe o mână
Familie: Căsătorită, are doi copii

Ce-i place
Flori ar sta ziua întreagă să lucreze cu elevii săi, să transmită mai departe arta circului. La cei 58 de ani ai săi, este în continuare îndrăgostită de lumea în care a trăit peste 30 de ani.

Ce nu-i place
I se înnegreşte sufletul când aude vorbindu-se peiorativ despre circ şi despre „tratamentele dure” din gimnastică. „Nu era deloc aşa cum se spune. Nu ne bătea nimeni la antrenamente. Sunt scorneli ale unor părinţi ai căror copii nu au făcut performanţă”, spune Flori.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MOV05504.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite