Bucureşti: VIDEO Câinele-poliţist care a căutat-o pe Elodia doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobănescu Ringo, care a încercat s-o găsească pe avocată, a fost pensionat după 11 ani de activitate. Câinii-poliţişti sunt primii care intervin când este vorba despre un caz greu de rezolvat.

Fie că este vorba despre omoruri, spargeri de locuinţe, despre tâlhării la drumul mare sau despre furturi la case de bani, câinii detectivi rezolvă majoritatea cazurilor unde este nevoie de nasurile lor experte.

Ei sunt primii chemaţi la infracţiunile unde nu sunt destule probe pentru a depista infractorii.
Serviciul de Poliţie Canină de la Poliţia Capitalei din oraşul Voluntari, care a fost înfiinţat în urmă cu aproximativ trei ani, este singura structură specializată de câini poliţişti din ţară.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0431.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



60 de câini poliţişti în Capitală
„Mai sunt departamente de câini detectivi, dar noi avem cei mai mulţi din ţară“, spune cu mândrie subcomisarul Adrian Apostol, şeful Serviciului de Poliţie Canină.

În total sunt 60 de dulăi în cadrul structurii poliţiste: 55 ciobăneşti germani, 2 labradori, 2 rottweileri şi un ciobănesc belgian.

Detectivii patrupezi sunt instruiţi pe diferite specializări în funcţie de temperament şi de abilităţi.
Cei cu nasul „fin“ sunt folosiţi pentru prelucrarea urmei de miros uman, cea mai dificilă specializare.

„Mirosul unui om este unic, diferit pentru fiecare persoană în parte. Este ca amprenta digitală. De aceea, pentru misiunile în care trebuie să se identifice mirosul uman se folosesc câinii cei mai inteligenţi“, a declarat Adrian Apostol.El a adăugat că pentru patrulare sunt folosiţi câinii mai agresivi.

8.000 de lei pentru un an de dresaj
Patrupezii sunt instruţi încă de la vârsta de patru luni. De la un an începe pregătirea pe specializări, care se face la Centrul Chinologic de la Sibiu, singurul centru de dresaj pentru câinii poliţişti din ţară. Pentru un an în care patrupezii sunt învăţaţi să fie ascultători, Poliţia plăteşte chiar şi până la 8.000 de lei.

Pentru a fi mereu în formă, câinii participă la antrenamente zilnice care durează între 3 şi 8 ore. „Au o viaţă mult mai stresantă decât câinii de casă, motiv pentru care media de vârstă este de doar zece ani“, spune subcomisarul.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0432.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Vârsta de pensionare - opt ani
Teoretic, câinii „ies la pensie“ la vârsta de 8 ani, dar la Serviciul de Poliţie Canină de la Voluntari sunt mulţi care depăşesc această vârstă, fiind şi unii mai bătrâni, de 11 ani. „Dacă încă îşi fac treaba bine nu putem să îi dăm la o parte “, spune Adrian Apostol.

Odată pensionaţi, câinii se bucură de o viaţă mai liniştită. „Joi au fost scoşi la pensie 12 dintre ei. O să fie luaţi acasă de conductorii lor. După atâţia ani în care au avut grijă de ei, agenţii se ataşează de câinii parteneri de intervenţie şi necuvântătoarele devin parte din familie. Eu am trei câini acasă“, recunoaşte subcomisarul.

Ringo a căutat-o pe Elodia timp de doi ani
Unul dintre câinii proaspăt pensionaţi este Ringo, în vârstă de 11 ani. El a participat la toate misiunile de căutare a avocatei din Braşov, din ultimii doi ani. Din păcate, acţiunile nu au dus la niciun rezultat.

Fapi a prins hoţii la doi kilometri de locul jafului
Un alt detectiv patruped de excepţie este Fapi. Acum în vârstă de 9 ani, patrupedul se ocupă de găsirea hoţilor de la casele de bani şi a tâlharilor. Conductorul său, agentul-şef Mihai Teodosiu povesteşte că în urmă cu patru ani Fapi a reuşit să prindă doi hoţi care au jefuit o femeie pe stradă. „Reuşiseră să fugă, dar i-a găsit până la urmă la vreo doi kilometri distanţă“, îşi aminteşte poliţistul.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0433.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



A prins jefuitorii la o benzinărie
Nero, în vârstă de şase ani, a reuşit să rezolve un caz foarte dificil. Specializat pe identificare de urme de miros uman, câinele a reuşit să prindă doi spărgători de locuinţe care reuşiseră să fugă de la locul faptei. După ce au prădat o casă din zona autogării Filaret, infractorii au sărit pe geam, moment în care unul dintre ei s-a tăiat la faţă. Câinele a identificat mirosul la locul faptei şi i-a recunoscut pe jefuitori la o benzinărie din zonă.







Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MVI_0434.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite