Bucureşti: Ursuleţul Baloo a părăsit scena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul artist de la operetă a fost ridicat de autorităţi din ograda dresorului, un fost acrobat care susţine că l-a primit cadou.Fostul acrobat Mitică Creţu nu deţinea acte care să dovedească provenienţa animalului şi nici nu dispunea de condiţii optime pentru creşterea lui. De astăzi, ursul va locui la Zărneşti, în Braşov.

Dis-de-dimineaţă, Mitică Creţu, acrobatul care i-a avut de-a lungul vremii spectatori pe Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Fidel Castro s-a trezit la poarta casei sale din oraşul ilfovean Pantelimon cu o armată de autorităţi şi de ziarişti.

Telefonul unui vecin care a sesizat că a văzut prin crăpătura gardului un urs i-a pus pe jar pe reprezentanţii Poliţiei, Gărzii de Mediu şi protecţiei animalelor din Ilfov.

După ce, săptămâna trecută, au constatat că fostul artist nu are actele necesare deţinerii animalului, care face parte dintr-o specie protejată în România, astăzi s-au decis să-l convingă pe Creţu să predea de bună voie animalul. Negocierile au durat mai bine de o oră, pentru ca, în final, Baloo, ursul carpatin în vârstă de un an şi patru luni, să iasă în faţa porţii în două lăbuţe, flancat de „părinţii“ săi.

A fost ultima reprezentaţie a lui Baloo, chiar dacă doar în faţa camerelor de filmat, cu botniţa pusă şi fără aplauze la final. Cu greu s-a lăsat animalul băgat în duba care urma să-l transporte la Zărneşti, judeţul Braşov, însă în rezervaţie patrupedul se va bucura de un spaţiu de 7.000 de ori mai mare decât cuşca în care era ţinut la familia Creţu.

„Aici era foarte bine îngrijit şi iubit“, a spus plângând fostul acrobat, în timp ce scotea din buzunare un pumn de arahide pe care i le-a întins, printre gratiile cuştii, lui Baloo. „Nu vrea nici măcar bomboane, n-a mâncat nimic azi“, se tânguia omul.

„Îmi vând casa şi-l aduc înapoi“
Baloo a fost primit drept cadou de la un prieten mai vechi al lui Mitică Creţu, acrobat şi el. Avea doar două luni. De atunci a trăit în familia de circari, a învăţat să facă tumbe, să meargă pe trotinetă şi să bea cu biberonul. Este învăţat să mănânce cartofi prăjiţi, salată, roşii, morcovi. „Varză, deloc, fiindcă-l strică la burtă“, completează „tata“ Creţu, care spune că va face tot posibilul să-l readucă acasă pe Baloo. „Îmi vând şi casa, îmi vând tot şi-l aduc înapoi“, promite fostul acrobat, pentru care spectacolele ursului erau principala sursă de venit. Pentru a-l readuce însă acasă, stăpânul trebuie să facă rost, potrivit inspectorului Gărzii de Mediu, Mircea Pupăză, de actele de provenienţă ale animalului şi trebuie să-i asigure acestuia „spaţiul corespunzător şi piscină“.


Un alt prieten care l-a condus pe Baloo până la duba care urma să-l transporte în sălbăticie a fost Chiopec, căţelul cu care Baloo împărţea mâncarea. Învârtindu-se printre picioarele ziariştilor şi ale autorităţilor, Chiopec a mai lătrat de un ultim rămas-bun către Baloo, iar apoi n-a mai ieşit de sub dubă, până când aceasta şi-a urnit roţile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite