Universităţile străine vin să recruteze români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80 de instituţii din toată lumea vor participa la două târguri de educaţie organizate, în zilele următoare, în Capitală.

Bucureştiul va găzdui, în interval de câteva zile, două târguri de educaţie la care şi-au anunţat prezenţa 80 de universităţi şi colegii din toată lumea, printre care şi cunoscutele Oxford sau Princeton, dar şi Portsmouth, Amsterdam sau Lille.

Vânătoarea de studenţi români începe în acest weekend, la târgul World Education care are loc la Hotelul Hilton din Capitală. Săptămâna viitoare, tinerii au şansa să consulte ofertele instituţiilor de învăţământ din afară la alt târg, Romanian International University Fair (RIUF), care are loc la Sala Palatului între 22 şi 23 octombrie. Pentru că procesul de selecţie durează luni bune, tinerii ar trebui să se înscrie de acum pentru anul universitar următor.

Avantaje oferite

Universităţile au trebuit şi să-şi facă ofertele din ce în ce mai atractive. Dacă la început îi ademeneau pe cei mai buni dintre elevi cu burse totale sau parţiale sau chiar învăţământ gratuit, acum ţintesc şi către tinerii fără dare de mână oferindu-le locuri de muncă part-time în cadrul universităţii şi un sistem de împrumut fără dobândă.

„Jumătate din studenţii care vor să studieze la o universitate străină intenționează să caute un job part-time în timpul studiilor", a explicat Raluca Apostol, PR şi marketing manager al RIUF.

Acte necesare

Tinerii au nevoie de diplomele de bacalaureat, eventual o scrisoare de motivaţie sau un eseu care să abordeze tema „de ce vreau să studiez la universitatea în cauză". O condiţie esenţială pentru cei care pleacă din ţară pentru studii este să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, de obicei engleza, şi pentru asta au nevoie de un certificat de genul TOEFL, IELTS sau Cambridge.

Studiile costă între 600 şi 10.000 de euro lunar

Chiar dacă taxele şcolare sunt mari, universităţile pun la dispoziţie soluţii pentru compensarea lor. În Danemarca, de exemplu, studenţii au de scos din buzunar în jur de 600-800 de euro pe lună pentru cazare, masă şi cheltuieli lunare. Universităţile de stat nu percep taxe de studiu, iar tinerii care doresc pot şi să lucreze un număr maxim de 20 de ore pe săptămână primind 13 euro pe oră. Şi în Suedia învăţământul este gratuit, prin urmare, tinerii români nu trebuie să se gândească decât la banii de buzunar.

Împrumuturi fără dobândă de la stat

Cei care optează pentru Olanda trebuie să se aştepte la taxe de până la 1.700 de euro, dar au posibilitatea să aplice pentru un împrumut la statul olandez şi să se angajeze să-l plătească după terminarea studiilor, în rate.

Un student în Marea Britanie trebuie să scoată din buzunar în jur de 10.000 de euro pe an, de trei ori mai mult faţă de anul trecut. Guvernul Marii Britanii asigură în continuare împrumuturi rambursabile după terminarea facultăţii, în rate fixe, fără dobândă, imediat după ce tânărul este angajat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite