Specialiştii în educaţie cred că uniforma şi codul etic sunt leacul scandalurilor sexuale din şcoli. Tu ce crezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul profesorului de la „Jean Monnet“ acuzat de viol de către o elevă readuce în discuţie modul în care ar trebui să se impună disciplina în şcoală: prin uniformă şi reguli mai scricte.

Eleva l-a provocat, profesorul s-a lăsat ademenit. Aşa sună pe scurt recentul scandal sexual de la Liceul Teoretic „Jean Monnet“ din Capitală. Profesorul de sport Dan Octavian Vişan este cercetat în stare de libertate, anchetatorii considerând că nu este pericol public.

Uniformele în şcoli: promovarea disciplinei sau restrângerea libertăţii?

Banner spune si tu

Magistraţii au avut în vedere, potrivit motivării judecătoreşti, că relaţiile dintre cei doi s-ar fi consumat fără ca dascălul să fi uzat de calitatea lui de educator. În plus, colegii fetei au sărit în ajutorul profesorului lor preferat, spunând că fata este cea care „a iniţiat această legătură amoroasă“.

Toate aceste argumente nu şterg faptul că şcoala românească pare să aibă nevoie mai mult ca oricând de reguli serioase de conduită şi chiar de introducerea uniformelor şcolare. Măsura este dezbătută de ani buni fără să fie posibilă găsirea unei soluţii unanime.

O vizită într-unul dintre liceele Capitalei te duce cu gândul la faptul că uniformele şcolare ar fi acceptate în unanimitate dacă ar cuprinde fuste scurte şi decolteuri adânci, iar fetele ar fi bucuroase să le potrivească şi cu un machiaj pe măsură.

Anturajul şi televizorul, bată-le vina

Cum au scăpat adolescenţii din frâu explică şi psihologul şcolar Aida Ivan care dă vina pe triunghiul de factori format din lipsa modelelor, scăderea autorităţii şcolii şi vârsta. „Influenţa şcolii a scăzut în general. Atitudinea faţă de şcoală este modificata şi nu în bine, în vreme ce, trebuie, cu mult regret s-o spun, şi calitatea cadrelor didactice a scăzut dramatic în ultimii ani. Elevii îşi «permit» în şcoală atitudini, comportamente, moduri de exprimare total nepotrivite, iar şcoala, din păcate, nu are nici pârghiile necesare pentru a le potoli“, explică psihologul.

Anturajul este de asemenea de vină de cele mai multe ori şi nici ceea ce văd la televizor nu le ajută pe fete să fie mai reţinute. „Mi-a apărut în minte filmul «American Beauty» - şi mă refer la prietena fiicei personajului interpretat de Kevin Spacey care-i povestea acesteia cu lux de amănunte relaţii sexuale pe care, de fapt, nu le avusese niciodată. O făcea doar ca să pară mai grozavă în ochii celorlalţi. Problema este că multe fete adoptă un astfel de comportament care, uneori, din păcate, nu se rezumă doar la «poveşti»“, completează Aida Ivan.

Ţinută decentă la ore

Uniforma care taie din diferenţele de ordin material dintre copii este o altă măsură pe care mulţi dascăli o văd ca pe o soluţie pentru a scoate derapajele vestimentare din licee. Directorul Colegiului Tehnic „Grigore Cerchez“, Radu Cristian, nu s-a dat în lături de la a scădea nota la purtare atunci când elevi n-au venit îmbrăcaţi în uniformă: cămaşă albă şi pantaloni negri. „Uniforma securizează. Nu mai intră în şcoală niciun intrus pentru că nu se oboseşte nimeni să-şi facă uniformă ca să se poată strecura, pentru că toţi au uniformă nu mai face nimeni diferenţă între condiţia materială a fiecăruia şi nici fetele nu mai pot să se îmbrace indecent. Sunt multe avantaje“, explică directorul care nu s-a confruntat cu mari opoziţii din partea adolescenţilor.

De altfel, un cod de etică va fi introdus în şcolile româneşti prin noua Lege a Educaţiei ce va evidenţia profilul moral al profesorilor şi al elevilor. „Este absolut normal ca orice relaţie dintre profesor şi elev să fie strict profesională şi orice profesor trebuie să îndeplinească anumite condiţii legale pentru a fi angajat, să aibă un anumit comportament etic. Şi până acum existau definite aceste obligaţii, dar vor fi stabilite temeinic prin acest cod“, explică Cristian Alexandrescu, inspector şcolar general.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite