Undă verde pentru Dâmboviţa Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul care permite continuarea construcţiei centrului comercial pe fosta Casă Radio, din zona Ştirbei Vodă, a fost votat ieri de consilierii generali. Votul consilierilor a fost întâmpinat de huiduielile membrilor organizaţiilor neguvernamentale, care i-au numit pe aleşii locali „terorişti“ şi „mafioţi“.

Proiectul care vizează ridicarea unuia dintre cele mai mari şi mai contestate complexe imobiliare din Bucureşti a fost votat de majoritatea consilierilor generali, membri ai PDL şi PNG. Împotrivă au votat 23 de consilieri, membri ai PSD şi PNL.

Astfel, s-a dat liber la continuarea lucrărilor la Dâmboviţa Center, din perimetrul delimitat de Bulevardul Ştirbei Vodă, Calea Plevnei, Splaiul Independenţei şi Strada Constantin Noica.

Vot cu scandal


La şedinţa de ieri au fost prezenţi şi o parte a contestatarilor Dâmboviţa Center, care au afişat benere şi i-au numit pe consilierii generali „terorişti“ şi „mafioţi“. Ei au fost „acompaniaţi“ de un grup zgomotos, format din câţiva revoluţionari, care cereau drepturi băneşti, un monument pentru revoluţionari şi spaţii comerciale sau locuinţe.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a declarat că votul de ieri va fi atacat în contencios administrativ. „Dezvoltatorul (Plaza Centers) nu respectă numărul legal de locuri de parcare, nu are suficient spaţiu verde, totul se va sufoca în zonă”, a explicat Nicuşor.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat ieri, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Dâmboviţa Center are în vedere un teren de 96.474 de mp, proprietate privată a statului, iar înălţimea maximă prevăzută pentru clădiri este de 135 de metri.

Finalizarea primei etape a lucrărilor este programată pentru 2012. Şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, le-a transmis consilierilor că va ataca PUZ-ul Dâmboviţa Center. „Acest proiect, în forma aprobată, va bloca şi mai mult legătura între vestul şi centrul Capitalei”, a afirmat Chiliman printr-un comunicat de presă.

În replică, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a spus că, din punct de vedere legal, proiectul a îndeplinit toate condiţiile. „Nu cred că suntem în măsură să îl refuzăm“, a explicat el. Din cele 28 de proiecte de hotărâre propuse pe ordinea de zi şi care prevedeau derogări de la Planul Urbanistic General, 20 au fost votate la „foc continuu“, fiind respinse doar opt.

Bugetul Capitalei, amânat


Primarul general, Sorin Oprescu, a decis ca bugetul Capitalei pe anul 2009, care este estimat la peste 5,3 miliarde lei, să fie discutat în şedinţa de pe 10 aprilie. De asemenea, a fost amânat pentru următoarea şedinţă de Consiliu General şi proiectul de hotărâre care prevede alocarea de fonduri primăriilor de sector, pentru investiţii în infrastructură.

Respins a fost proiectul de hotărâre legat de licitaţia cu strigare pentru spaţiile comerciale din Pasajul Universităţii, precum şi cel care reglementează nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2009.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite