Statistici: un sinucigaş pe zi în Capitală, în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 350 de bucureşteni şi-au pus capăt zilelor şi au lăsat un mesaj de adio în 2010. Numărul este cu 20% mai mare decât în 2008, atunci când au recurs la această metodă 282 de persoane. Psihologii susţin că principala explicaţie este înteţirea crizei economice.

Cel puţin 348 de persoane s-au sinucis în 2010 în Bucureşti, conform datelor furnizate de Poliţia Capitalei. Acest număr este cu siguranţă mai mare, doar că oamenii legii înregistrează ca suicid doar cazurile de deces în care există date clare că nu este vorba de o crimă şi există şi un bilet de adio. În afară de acestea, însă, mai sunt şi situaţii în care persoanele care recurg la astfel de gesturi extreme nu-şi justifică fapta sau nu-şi iau adio printr-un bilet.

Numărul este mai mare decât în anii precedenţi: în 2008 au fost înregistrate 282 de cazuri iar în 2009, 312 cazuri.

De patru ori mai multe decât în anii '90
 „Comparativ cu anii ’90, se observă o creştere foarte mare a numărului sinucigaşilor înregistraţi la nivel naţional: de la 1.000 a ajuns acum la 4.000. Criza economică a avut un rol important în acest sens. În astfel de perioade, comportamentele deviante se manifestă mai pregnant. Din păcate, numărul unor astfel de comportamente extreme va continua să crească“, a explicat, pentru „Adevărul de Seară“, psihologul Hanibal Dumitraşcu.
Principalele motive pentru astfel de gesturi sunt dezamăgirile din dragoste sau neînţelegerile în cuplu. Tot pe primele locuri se numără problemele la serviciu sau bolile incurabile.

Zona din Bucureşti cu cele mai multe cazuri de suicid este sectorul 2, unde au decis să-şi ia viaţa şi să lase un billet de adio pentru familie şi prieteni 61 de persoane. La polul opus sunt sectoarele 1 şi 5, unde şi-au pus capăt zilelor 55 de bucureşteni.

Bărbaţii preferă ştreangul, femeile, pastilele
Potrivit poliţiştilor de la Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei, cele mai frecvente metode de a-şi pune capăt zilelor sunt spânzurările şi precipitările (aruncatul de la etaj).

Tentativele de suicid au în schimb, ca principală modalitate, ingestia de medicamente.

„Astfel de cazuri ne vin în proporţie de 90%. Mai vin şi cu vene secţionate, intoxicaţie cu diferite gaze sau înec. Printre cele mai şocante sunt cele în care se electrocutează voit: îşi leagă degetele cu sârmă conectată la priză. Din păcate şi un fost angajat de-al noştru a apelat la o astfel de metodă de a-şi curma viaţa în urmă cu câţiva ani“, a declarat Alis Grasu, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Hanibal Dumitraşcu susţine că bărbaţii aleg de obicei metode mai violente de a se omorî. „Ştreangul este modalitatea preferată de ei. Femeile, în schimb, preferă pastilele, pentru că hotărârea nu este la fel de puternică. În plus, prin tentativele de suicid ele atrag atenţia că au nevoie de ajutor“, a subliniat psihologul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite