Un nou val de scumpiri la transportul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COSTURI La doar două zile de la scumpirea cartelelor de metrou, pe bucureşteni îi paşte o altă majorare: a preţului cu transportul de suprafaţă. Reprezentanţii RATB aşteaptă, de pe o zi pe alta, aprobarea Consiliului General ca să crească preţul călătoriilor cu aproximativ 20%.

Mai citiţi şi:

S-a dublat preţul abonamentului de metrou!

Decizia oficialilor din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii de a scumpi preţul cartelelor de metrou îi inspiră şi pe oficialii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). După ce Metrorex a dublat preţul unui abonament lunar, de la 25 de lei la 50 de lei, RATB aşteaptă decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti la cererea pe care deja a făcut-o pentru creşterea tarifului la călătoriile cu autobuzul, troleibuzul şi tramvaiul.

Combustibilul, vinovat de majorare
Astfel, bucureştenii care folosesc mijlocul de transport în comun de suprafaţă se pot aştepta la scumpiri chiar de astăzi. Biletul va ajunge să coste cu circa 15% mai mult, iar abonamentul cu 20% mai mult decât în prezent. Cei de la RATB susţin că mărirea de preţ este absolut justificată. „Ultima majorare a fost în urmă cu doi ani. Preţul combustibilului a crescut foarte mult de atunci. În plus, mai sunt şi alte cheltuieli pe care trebuie să le acoperim. Am făcut o cerere încă de anul trecut în care ceream să crească tariful  biletului de la 1,3 lei la 1,5 lei, iar al abonamentului lunar de la 50 la 60 de lei. Nu ştiu exact de când se va aplica. Aşteptăm“, a declarat ieri, pentru „Adevărul“, directorul general al RATB, Adrian Criţ.

35 de lei în plus pentru transportul public
Vestea că vor plăti mai mult pe transport a venit ca un trăsnet pentru mulţi bucureşteni. „Şi autobuzul să fie mai scump? Abia au mărit cartelele la metrou şi o să simţim asta în buzunar. A crescut tariful abonamentului de metrou la 50 de lei, în timp ce salariile noastre scad de la lună la lună. Nu ştiu cum o să mă mai descurc!“, s-a plâns Maria (43 de ani), asistentă medicală.

Un simplu calcul arată că un bucureştean care îşi cumpără lunar şi abonament de metrou şi abonament RATB va scoate din buzunar cu 35 de lei mai mult. Andreea are 27 de ani, locuieşte în Prelungirea Ghencea şi lucrează la o firmă din zona Pipera. Tânăra plătea lunar până săptămâna trecută, 25 de lei pentru abonamentul de metrou şi 50 de lei pentru cel de RATB. La metrou deja au avut loc majorările, iar după ce vor fi aplicate scumpirile la abonamentul de autobuz, troleibuz şi tramvai, ea va plăti în fiecare lună 110 lei.

„Renunţ la transportul în comun!“

 „Este o sumă exagerat de mare! În condiţiile astea, voi renunţa şi la metrou şi la tramvai şi voi merge la serviciu doar cu maşina personală. Chiar dacă voi plăti mai mult, măcar am confort! Pentru confort sunt dispusă să plătesc, pentru nesimţirea celor care sunt la conducerea companiilor de stat, nu. Aşa merită cei care scumpesc preţurile, să rămână fără clienţi! Sper ca şi alţi bucureşteni să procedeze ca mine“, a spus revoltată Andreea.

„Scumpirea este justificabilă. Ultima majorare a fost în urmă cu doi ani, iar preţul combustibilului a crescut foarte mult de atunci“
Adrian Criţ, director RATB

60 de lei va costa abonamentul RATB lunar pe toate liniile, după scumpire

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite