Un jurnalist The New York Times, îndrăgostit de Bucureşti: Cum a schimbat "Revoluția teraselor" viața bucureștenilor plictisiți de comunism FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul prestigioasei publicații americane a vizitat capitala României  în 2008 și a scris un amplu reportaj despre uriașa transformare prin care a trecut orașul în ultimii ani, schimbare pe cât de subtilă, pe atât de ignorată de către occidentali.

Din 2005 până în prezent, Bucureștiul a experimentat un fel de revoluție care a fost complet ignorată de comunitățile internaționale, scria The New York Times în anul 2008. Într-adevăr, schimbarea nu a fost atât de dramatică precum cea creată de revoluția din 1989, nici atât de monumentală ca intrarea României în Uniunea Europeană din 2007.  

Revoluția teraselor de pe stăzile cu aer interbelic

De fapt, transformarea a fost atât de subtilă încât cei mai mulți bucureșteni probabil nici nu au realizat ce se întâmplă, mai scrie în reportaj. „Iată ce s-a petrecut: Peste tot prin Capitală, fără vreo organizare oficială, proprietarii de baruri și restaurante și-au scos scaunele și mesele în stradă, creând spații inedite de promenadă cu terase și cafenele în aer liber‟, a descris reporterul în articolul despre București. Jurnalistul The New York Times a remarcat cât de multe umbrele cu berea Ciuc îi feresc de soare pe cei ies cu prietenii în oraș.

Terasele din Centrul Istoric Terasele din Centrul Istoric Terasele din Centrul Istoric

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu "Revoluția teraselor"!

Înainte de ‘89, oamenii socializau numai acasă

Poate că terasele de pe străzile Capitalei nu par mare scofală pentru occidentali. Însă Horia Diaconescu, un tânăr care și-a petrecut cei 34 de ani observând schimbările prin care a trecut orașul, ghidul jurnalistului american, spune că transformarea este monumentală.

El i-a explicat călătorului că, în timpul comunismului, viața publică era restricționată. Oamenii pur și simplu nu ieșeau să-ți întâlnească prietenii în baruri și cafenele. Românii socializau numai în propriile case sau nu socializau deloc. Acum, întâlnirile la terase au devenit o activitate obișnuită a bucureștenilor, mai ales pe străzile cu aer interbelic din Centrul Istoric, unde, în serile de vară, abia mai găsești un loc liber. 

Blocurile comuniste, urâte, dar prietenoase

Reporterul The New York Times a văzut Bucureștiul altfel. Blocurile comuniste, alături de noile turnuri de sticlă, i s-au părut călduroase și prietenoase. „Da, erau urâte, dar părea că acolo este locul lor și se potriveau în peisaj‟, mai nota jurnalistul.

Terasele din Centrul Istoric Terasele din Centrul Istoric Terasele din Centrul Istoric

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu "Revoluția teraselor"!

Turistul american s-a oprit în mai multe puncte-cheie ale orașului. A făcut o plimbare până la Lacul Văcărești și a vizitat colosalul Palat al Parlamentului. Mai mult, a gustat celebrul kebab de la Dristor, care i s-a părut delicioas și ieftin.

Bucureștenii, dezamăgiți de orașul lor

„În timp ce mă îndrăgosteam de București, am observat ceva: toți cei cu care am vorbit erau puțin dezamăgiți de orașul lor. Am înțeles de ce. Capitala este încă o lucrare în curs de execuție‟, a mărturisit reporterul. El a mai scris în reportaj că mulți oameni i-au spus că, în 5-10 ani, Bucureștiul își va atinge potențialul și poate că va ajunge „noul Berlin‟, după cum l-a numit ziarul britanic The Guardian în martie 2008.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite