UPDATE Lista completă a poliţiştilor şi vameşilor reţinuţi până acum de la vămile de vest. 45 de persoane reţinute, cinci cercetaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii de la DNA efectuează cercetări penale faţă de 50 de persoane între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali şi faţă de persoane suspectate de trafic de ţigări. Până în mometul de faţă 15 dintre aceştia au fost arestaţi preventiv, dar audierile continuă.

MAI CITIŢI ŞI:

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Tarifele poliţiştilor şpăgari de la vămile cu Serbia: un euro cartuşul de ţigări, 50 de euro, baxul

VIDEO Şpaga din vămi, filmată din pereţi

35 dintre inculpaţii sunt de la la Punctul de trecere a frontierei Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta şi Foeni, toate structurile aparţinând Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş. De asenebea, 15 dintre ei sunt de la Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, jud. Caraş-Severin: 11 lucrători de poliţie de frontieră (trei ofiţeri şi opt agenţi) şi patru lucrători vamali.

Între acuzaţi sunt doi ofiţeri de poliţie la Vama Moraviţa: şeful de tură  TĂNASE CĂTĂLIN TEODOR şi FELECAN RADU CĂTĂLIN, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

De asemenea, sunt 19 agenţi de poliţie de la P.T.F. Moraviţa: ANTONI DĂNUŢ, APOSTOL DARIUS, ARDELEAN FLORENTIN CLAUDIU, BĂNUŢ PETRIŞOR BOGDAN, MATEŞ CIPRIAN – MARIUS, PETCOV STOIAN, PORAV CIPRIAN IONUŢ, TOCACIU FRANCISC, MARINCU RĂZVAN, CHEVEREŞAN OLIWER, COJOCARU VASILE, BĂRBOSU OVIDIU MARIAN, TĂNASE VASILE, MANCIU MARIUS, ALEXOAEI ILIE, BÂRJOVANU IOAN, BILIUZ VALENTIN SORIN, BUDRIŞ CORNEL FLORIN, BUTTA LIVIU DĂNUŢ, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Agentul de la Postul de Poliţie Moraviţa CARAMATRAC ION – ALIN a fost învinuit pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Agentul  de poliţie de la Vama Deta, ŞUTEA MIHAI ADRIAN, a fost învinuit de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Şeful de tură de la Foeni reţinut pentru luare de mită
Un alt şef  de la Vama Foeni, comisarul de poliţie POPA IOAN – CORNEL este cercetat pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. De altfel, doi sublaterni de-ai săi, ŢĂPÎRDEA ANDREI şi MOALEŞ CONSTANTIN sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni.

Patru vameşi de la Moraviţa, pritnre acuzaţi
Patru lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa CHIRCULESCU SORIN-HOREA, UIUIU CLAUDIU-ADRIAN, STOIAN VELIMIR şi BRAGA CRISTIAN-GRIGORE sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Şi şeful de la Naidăş era băgat în reţea
Între lucrătorii de la Vama Naidăş  cercetaţi de procurorii DNA sunt trei ofiţeri de poliţie de frontieră: şeful vămii, BĂRĂGAN VALENTIN-IONICĂ, şi alţi doi subalterni CEAN ORLANDO-GABRIEL, HERDI IOŢA.

De asemenea, sunt şi opt agenţi de poliţie de frontieră: BÎLBĂ ION, CHIRIŢOIU VICTOR, CIOBOTARIU CLAUDIU, DĂGĂLIŢĂ ION, JUNC ADRIAN-ILIE, MUNTEA SABIN, RADU ADRIAN ILIE, LUCA CRISTIAN DANIEL.

Printre inculpaţi se numără şi patru lucrătorii vamali: IOVANOVICI DALIBOR, MIHĂILĂ CAMELIA, VERDEŢ I. GHEORGHE, ŢINTE OVIDIU GELU,
În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Şefii de tură ai vameşilor şi ai poliţiştilor de frontieră dădeau ok-ul
Din comunicatul DNA reiese că în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Vămii Moraviţa şi Punctului de trecere Foeni, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Alegerea momentului favorabil pentru declanşarea activităţilor infracţionale şi stabilirea duratei de derulare a acestora se făcea numai după ce şeful de tură al lucrătorilor vamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţi membri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă este supravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiile statului ar fi fost semnalate.

Poliţiştii asigurau paza transporturilor ilegale până la destinaţie
Sub coordonarea superiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.

Prin modul de operare utilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă, banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate de către lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară.

Şpaga se împărţea la sfârşitul turei
Acestea erau împărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.

Pentru a evita riscul descoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi ieşire din ţară, în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătorii vamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, în virtutea experienţei profesionale, apreciau cantitatea de ţigări care ar fi putut fi depozitată în respectivul autoturism şi, uzând de poziţia de forţă conferită de atribuţiile de serviciu, impuneau mituitorului să remită o sumă de bani estimată în raport de cantitatea de marfă apreciată a fi depozitată în respectivul autovehicul.

45 de reţinuţi plus alţi cinci nu au voie să părăsească ţara
Azi-dimineaţă, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 45 de inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, tot astăzi urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Faţă de următorii învinuiţi procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile: DUDUMAN DUMITRU LUCIAN, DARIE IOAN MARIAN - agenţi de poliţie S.P.F. Deta, VERDEŢ D. GHEORGHE - lucrător vamal la Biroul Vamal Moraviţa şi TURLEA EMIL, BRATOSIN DUMITRU-IRIN, persoane suspectate de trafic de ţigări.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite