Bucureşti: Proprietarul Hanului Manuc: „Statul mi-a pus numai piedici“ - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descendentul familiei de domnitori, Şerban Constantin Cantacuzino, se plânge că documentele necesare renovării sunt imposibil de obţinut din cauza birocraţiei.

În ciuda dificultăţilor întâmpinate în cei zece ani de procese, proprietarul a primit numeroase oferte de la persoane dornice să-l scape de „corvoada“ moştenirii.

Mai citeşte şi:

Reparaţii cu scandal la Hanul lui Manuc


Hanul Manuc este renovat pe şest


Acuzat că a început renovarea Hanului Manuc fără autorizaţiile impuse în cazul unui monument istoric, proprietarul se apără dând vina pe birocraţia excesivă şi pe problemelor survenite tocmai pentru că imobilul este protejat de lege.
Moştenitorul Constantin Şerban Cantacuzino are nevoie pentru autorizaţia de construcţie de certificat cadastral şi de cartea funciară a imobilului.

Nu am putut face plan cadastral din cauza birocraţie, iar proiectul de renovare nu-l pot face fără cadastru. Mi s-a spus la Oficiul de cadastru că proprietatea se suprapune cu o casă vecină şi este o greşeală în coordonate, deşi le-am dat asigurări că hanul e de 200 de ani în aceeaşi poziţie“, ne-a declarat Şerban Constantin Cantacuzino.


În ceea ce priveşte avizul de la Ministerul Culturii, există un acord pentru lucrări de întreţinere, avizate de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu, în luna mai a acestui an. 

De la primărie i s-a spus să vândă

De când l-am luat, după 10 ani de procese, deşi am avut absolut toate documentele doveditoare m-am lovit de nenumărate piedici. Nici nu câştigasem proprietatea şi mi s-a propus să vând drepturile litigioase, diverse firme s-au oferit să mă scape de griji. Chiar şi la primărie mi s-a spus că nu mă pricep la construcţii şi legislaţie şi mai bine aş vinde“, spune proprietarul.

Cantacuzino mai povesteşte că, la preluarea hanului, numai din pod au fost scoase 45 de containere de mizerie. „Am găsit pe acoperiş carton asfaltat pentru care nu exista autorizaţie. Canalizare colmatată, ţevi sparte, conducte pline de mizerie. Mi s-au cerut chiar 25 de miliarde despăgubiri pentru că au făcut investiţii, dar când m-am uitat toate instalaţiile erau improvizaţii şi au renunţat“, a mai spus Cantacuzino.

Proprietarul ne-a mai spus că face doar lucrări de restaurare şi nu va modifica în niciul fel farmecul hanului. Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a oferi detalii suplimentare despre schimbările realizate la clădirea monument istoric.

1 milion de euro investiţii până acum

Din 2007 şi până acum proprietarul Hanului Manuc a cheltuit un milion de euro cu reparaţiile la reţeaua de apă şi canalizare. Pentru finalizarea lucrărilor, estimată anul viitor, Cantacuzino va investi încă 2 milioane de euro. „Eu ştiu că acolo se fac doar lucrări de întreţinere a clădirii. Avizul de renovare era necesar dacă se schimbau elemente de arhitectură“, a declarat Dan Nicolae, director Direcţia Monumente Istorice şi Arheologie.

Mâine dimineaţă, în ziarul Click, vedeţi mai multe imagini realizate în exclusivitate în camerele hanului.

image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite