Bucureşti: UPDATE Negocierile sindicaliştilor de la metrou cu ministrul au eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre delegaţia sindicaliştilor de la metrou şi ministrul interimar al transporturilor şi infrastructurii Radu Berceanu au eşuat, iar greva generală de la metrou va continua şi miercuri, în intervalul orar 05.00-16.00.

22:30 UPDATE "Am încercat o serie de soluţii, de calcule, de variante. Din păcate nu ne-am înţeles până în momentul de faţă pentru că se doresc lucruri care în clipa de faţă nu pot fi acceptate. Dacă o să fie în continuare mâine grevă la metrou sau nu o să vă spună dumnealor (reprezentanţii sindicaliştilor - n.r.), pentru că este o decizie care le aparţine", a precizat Berceanu, citat de NewsIn.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou a mai spus că le-a propus reprezentanţilor ministerului derularea unui "contract în două etape". "La un moment dat am plecat de la ideea să acceptăm o creştere a fondului de salarii pe 2010 cu 3-4 procente, urmând să vedem la ce prime se poate renunţa sau la al 13-lea salariu. Deci efectiv se renunţa la multe alte facilităţi financiare ca să putem să dezamorsăm acest conflict. Din păcate nu s-a dorit acest lucru", a menţionat Rădoi.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a declarat marţi că legea îl împiedică să procedeze aşa cum vor sindicaliştii, iar negocierile pe tema salariilor de la Metrorex nu pot avea loc mai devreme de ianuarie 2010, estimând că la sfâşitul anului se va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010.

Miercuri dimineaţă Tribunalul Bucureşti va stabili legalitatea sau ilegalitatea grevei generale, după care joi dimineaţă Curtea de Apel Bucureşti va decide suspendarea sau continuarea grevei.

Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM) Florian Crişu a declarat marţi că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide joi suspendarea actualului protest. Crişu a precizat că angajaţii de la metrou, care au intrat în grevă marţi dimineaţă, nu vor fi plătiţi, iar abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu un număr de zile egal cu zilele de grevă. 

20.00 UPDATE : Radu Berceanu spune că a propus pentru 2010 majorarea subvenţiei Metrorex cu 20%,la 400 milioane lei, informează NEWSIN

Ministrul interimar al transporturilor şi infrastructurii Radu Berceanu a declarat marţi că a propus, pentru proiectul de buget pe 2010, majorarea cu aproximativ 20% a subvenţiei Metrorex, de la 327 milioane lei, la 400 milioane lei.

"De la 327 milioane lei cât au primit în acest an, am pus 400 milioane lei la subvenţia Metrorex şi încă 100 milioane lei la investiţii. Este o majorare cu aproximativ 20% a subvenţiei. În mod normal, anul viitor trebuie să avem în vedere şi o anumită creştere de 4-5% a numărului de utilizatori. Preţul biletelor este susţinut de aceste 400 de milioane", a spus Berceanu.

Acesta a precizat că, din preţul obţinut pe bilete, prin subvenţie trebuie să se acopere cheltuielile care ţin de funcţionarea metroului.

În privinţa fondului de salarii, acesta a precizat că se apropie de valoare subvenţiilor acordate de la buget. "La subvenţia de 327 milioane lei, fondul de salarii este de 285 milioane lei. Din veniturile realizate prin vânzarea biletelor, se acoperă numai jumătate din salariile Metrorex", a explicat ministrul de resort.

Berceanu a adăugat că încasările din vânzarea biletelor se ridică la peste 140 milioane lei.

18.00 UPDATE : Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, marţi, că Metrorex primeşte doar 25%, respectiv 31%, din valoarea acordurilor de închiriere a spaţiilor comerciale şi publicitare, restul banilor ajungând la o firmă a sindicatelor, cu care sunt semnate contractele, informează MEDIAFAX.

Contractele nu au fost încheiate de Metrorex, ci de firma Sindomet, controlată de sindicaliştii de la metrou, pe o perioadă de 10-12 ani, potrivit lui Berceanu.

"Metrorex nu are niciun cuvânt de spus. Se pot da spaţii oriunde şi oricât şi nu cer nici măcar aprobarea pentru locuri care pot să obtureze zonele de incendiu. Contractele au fost încheiate în perioada 2007-2008 şi au o durată de 10 ani pentru spaţiile comerciale şi 12 ani pentru cele de publicitate", a spus Berceanu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Metrorex primeşte anual 250.000 de lei din chiriile aferente spaţiilor comerciale.

Firma Sindomet Servcom este deţinută integral de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou.

16.00 UPDATE (GALERIE FOTO)

La staţia de metrou Pipera, lumea se adunase de la ora 15.30, în aşteptarea orei 16.00 când era programată deschiderea porţilor de la metrou. Feţele celor care aşteptau aveau o expresie de dezamăgire şi cei mai mulţi erau nemulţumiţi şi nervoşi.

"De dimineaţă am venit de acasă, tocmai din Balta Albă, o distanţă mare, care şi cu metroul se parcurge, de obicei, în vreo oră, dar călătoria este confortabilă. Astăzi, în schimb, din cauza grevei de la metrou, a trebuit să vin cu două tramvaie, cu 40 de la staţia 1 Decembrie 1918, până la Constin Georgian şi de acolo cu tramvaiul 36 până în Pipera. A fost mult mai greu şi din cauza aglomeraţiei dar şi a stresului, pentru că puteanm întârzia la serviciu, ceea ce s-a şi întâmplat", a spus Vlad, un bărbat de 42 de ani.

Când s-au deschis uşile, lumea a intrat vociferând. Între timp se adunaseră aproape 100 de persoane şi mulţi călători apostrofau personalul de pază.

Una dintre angajatele de la metrou a spus că are o întreagă colecţie de "vorbe de duh" de la călătorii nemulţumiţi şi care se tot îmbogăţeşte, mai ales la asftel de ocazii.

"Anul trecut s-au putut negocia salariile la metrou, acum nu se mai poate pentru că suntem în criză", a spus Udrişte.

Peste 1.000 de angajaţi de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu lucrează marţi, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat.

În cele 50 de staţii sunt puse afişe care anunţă grevă generală în intervalul 05.00-17.00. În acest interval ar fi circulat 31 de trenuri pe magistrala 1+3, 20 de trenuri pe magistrala 2 şi 4 trenuri pe magistrala 4. În total circa 55 de trenuri ar fi circulat în intervalul în care este este grevă. Intervalul de varf pentru circulaţia cu metroul este între orele 07.00-9.00.

  • Ion Rădoi: "Angajaţii sunt la serviciu, însă nu desfăşoară nicio activitate"


"Angajaţii au venit la serviciu, însă nu vor desfăşura nicio activitate în intervalul 04.00-16.00, când se desfăşoară greva. Metroul va circula normal după ora 16.00 până la ora 23.00", a menţionat pentru NewsIn Ion Rădoi.

Angajaţii Metrorex au intrat de marţi în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor de luni cu Radu Berceanu. Metroul nu va circula între orele 5.00-16.00. Preşedintele USL Metrou, Ion Rădoi, a declarat că peste 300.000 de călători vor fi afectaţi de greva de la metrou.

Circa 200 de angajaţi de la metrou au protestat la Guvern, săptămâna trecută, cerând începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

  • Productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008


Potrivit Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008. "S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără să fie nevoie să fie angajaţi alţi oameni. În aceste staţii se lucrează la casierie, rame de metrou, partea tehnică, etc, ceea ce denotă că există o creştere a productivităţii muncii cu circa 30% în 2009, faţă de 2008, fără niciun fel de cost suplimentar din partea Metrorex. În 2009, numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta", a spus Ion Rădoi.

O delegaţie a sindicaliştilor de la metrou a purtat, luni, discuţii cu ministrul interimar al transporturilor şi infrastructurii, pe tema contractului colectiv de muncă, însă acestea au eşuat.

Contractele nu au fost încheiate de Metrorex, ci de firma Sindomet, controlată de sindicaliştii de la metrou, pe o perioadă de 10-12 ani, potrivit lui Berceanu.

"Metrorex nu are niciun cuvânt de spus. Se pot da spaţii oriunde şi oricât şi nu cer nici măcar aprobarea pentru locuri care pot să obtureze zonele de incendiu. Contractele au fost încheiate în perioada 2007-2008 şi au o durată de 10 ani pentru spaţiile comerciale şi 12 ani pentru cele de publicitate", a spus Berceanu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Metrorex primeşte anual 250.000 de lei din chiriile aferente spaţiilor comerciale.

Firma Sindomet Servcom este deţinută integral de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite