România, la 30 de ani de la primul caz de SIDA: 16.000 de infestaţi şi interzis la fonduri nerambursabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resursele globale alocate programelor de prevenire și tratament HIV/SIDA au stagnat, iar, în prezent, România nu mai este eligibilă pentru fonduri nerambursabile internaţionale.

UNICEF România a anunţat că, începând de astăzi până la vineri, liderii lumii se vor întâlni în New York la Reuniunea la Nivel Înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind SIDA.
“Reuniunea are loc într-un moment de confluenţă din istoria epidemiei: cu treizeci de ani în urmă, în iunie 1981, oamenii de ştiinţă din Statele Unite au identificat primul caz de prăbușire a sistemului imunitar la om, boală ce a fost denumită ulterior  SIDA”, precizează oficialii ONU.
De asemenea, în urmă cu zece ani, în cursul Sesiunii Speciale pe SIDA a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, liderii lumii au declarat că SIDA este o „urgenţă globală” şi au solicitat „o reacţie urgentă, coordonată şi susţinută” în faţa  acestei epidemii.

Acum, după trei decenii de epidemie, care sunt rezultatele acestui răspuns faţă de SIDA? Conform unui raport recent al Secretarului General al ONU, la finalul anului 2010, mai mult de şase milioane de persoane aveau acces la tratament antiretroviral în ţările cu venit scăzut și mediu —în creştere de la doar 400 000 în 2003. În ultimul deceniu, numărul de persoane infectate recent cu HIV a scăzut cu aproape 20%. Şi, pentru prima oară în 2009, datorită asigurării accesului la tratament, mai mult de 50% dintre femeile seropozitive au dat naştere unor copii neinfectați.

Situaţia în România, stabilă din 2004
“Până în prezent, România a gestionat bine epidemia. În ciuda faptului că România are un număr mare de persoane afectate de HIV/SIDA – peste 16 000 cazuri înregistrate de la începutul epidemiei, situaţia a rămas stabilă din 2004 din punctul de vedere al noii incidenţe.

Datorită iniţierii timpurii a programelor de prevenire SIDA având drept ţintă grupurile vulnerabile şi conduse de organizaţiile societăţii civile, rata HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile rămâne la 1%.

Epidemia din 1989

După epidemia dramatică a infectării cu HIV în rândul copiilor în 1989, România a ţinut SIDA sub control prin asigurarea şi furnizarea tratamentului antiretroviral necesar. “România a fost prima ţară din Europa de Est şi una dintre puţinele din lume, capabile să ofere tratament tuturor persoanelor seropozitive. Cu toate acestea, rezultatele sunt fragile în România, la fel ca şi oriunde altundeva în lume. Eforturi semnificative sunt necesare pentru a scoate HIV/SIDA din starea de izolare”, se mai arată în comunicatul UNICEF România.

Nu mai avem fonduri
Resursele globale alocate programelor de prevenire și tratament HIV/SIDA au stagnat, iar, în prezent, România nu mai este eligibilă pentru fonduri nerambursabile internaţionale.
“Ţara trebuie să facă tot posibilul să îşi susţină succesele şi să prevină infectarea cu HIV în rândul grupurilor vulnerabile; să protejeze persoanele infectate cu HIV și să crească nivelul calității vieții lor și  să ia măsurile necesare pentru ca mamele să nu mai transmită infecţia copiilor lor.
Acesta este angajamentul nostru pentru viitor – un viitor cu zero noi infecţii, cu zero discriminare şi cu zero decese cauzate de SIDA”, au conchis oficialii UNICEF România.    

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite