Tushin Tugso, designerul care a gătit pentru Michael Jackson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este designer vestimentar şi stă în România din 1991. După cinci ani petrecuţi la Cluj, a ajuns bucătar la Bucureşti. Aici a gătit şi pentru regretatul cântăreţ, iar acum este maestrul bucătar al Wu Xing.

Maestru bucătar al Wu Xing te întâmpină cu un aer jovial. Te simţi binevenit şi te surprinde că ştie perfect limba română, lucru poate de înţeles pentru că stă în România de 20 de ani. „Nu mi-am dorit în mod special să vin aici, a fost o întâmplare norocoasă. Am ajuns în 1991 la Cluj, cu afacerile mele, care nu erau în domeniul artei culinare“, spune Tushin. A locuit acolo cinci ani.

A vrut să înveţe româna

 „Ţin minte că în 1991-1992, când nu ştiam limba română, a fost greu. Altă cultură, alt stil de viaţă. Dar am învăţat-o şi asta m-a ajutat să trec peste obstacole“, îşi aduce aminte Tushin Tugso.

Acum nu concepe să trăiască altundeva. S-a adaptat atât de bine încât cu greu l-ai deosebi de un român.

„Am adoptat stilul vostru de viaţă şi când am fost ultima dată acasă, în Coreea, la părinţi, mi s-a părut altfel. Şi acolo e agitaţie mare în oraş, aglomeraţie, dar oamenii sunt mai relaxaţi. Asta pentru că fiecare lucru este fix, sunt reguli stricte, dar care nu-i îngrădesc, ci le ordonează viaţa. De exemplu, acolo nu există «ne întâlnim după-amiază şi vedem noi ce facem». Acolo spui «la ora 15.00 ne vedem şi facem asta». Pentru că m-am obişnuit aici, a fost ca și cum s-a dus un român în vizită în Coreea, nu un coreean acasă“, explică bucătarul-şef.

Cu Ioana, dragoste la prima vedere

Spune că românii sunt nişte oameni extraordinari. „Sunt deschişi şi primitori, sar să te ajute când ai nevoie. Când întrebam unde este o stradă, mergeau şi-mi arătau unde este, ceea ce nu se întâmplă în altă ţară“, spune Tushin. Acum aproape 14 ani, s-a îndrăgostit de o româncă, Ioana.

„Pentru mine, a fost dragoste la prima vedere. Ioana s-a lăsat mai greu convinsă, dar am cucerit-o. Suntem căsătoriţi şi fericiţi de 13 ani şi avem un băieţel care are 5 ani, pe care îl cheamă Khasa. Este un nume tibetan, pe care l-a ales bunicul meu“, mărturiseşte maestrul.

Sărbători româneşti, masă chinezească

„Petrecem sărbătorile ca voi, odată cu voi. Mergem la soacra mea, care ne aşteaptă la masă cu toate bunătăţile româneşti. Ştiu să mănânc româneşte, pentru că nu oricine ştie cât şi cum să mănânce aceste bucate, dar n-am învăţat să gătesc. Recunosc că nici nu am încercat. Acasă a noi găteşte soţia, iar eu doar atunci când am timp. Facem doar mâncare chinezească, mereu ceva special. Când iese deosebit, facem poze şi comentăm: cum să fie aşezată în farfurie şi servită. Este o experienţă în fiecare seară“, explică el.

Maestrul crede că bucătăria chinezească în stil sudic, Sichuan, adoptat şi la Wu Xing, este alegerea cea mai echilibrată.

„Bucătăria chinezească este mult mai «sănătoasă» decât cea românească. Dar trebuie să ştii să mănânci. Dacă ai 3-4 feluri de mâncare pe masă iei, pe rând, câte puţin din fiecare. Nu mănânci un singur fel, combini, pentru a da echilibru. Când te aşezi la masă este o relaxare. Nu te îmbuibi, ci te hrăneşti. Exact când îţi vine cheful de a înfuleca, te ridici de la masă. Eu aşa fac“, spune Tushin Tugso.

Secretul unei mese echilibrate

„Gusturile trebuie să se compenseze. Dacă ai o mâncare iute din carne, alături trebuie să ai alt fel, din legume. Şi orezul este nelipsit. Dacă e sărat, adaugi ceva uşor dulce. Bem apă caldă şi ceai cald la masă, ca să uşureze digestia. În plus, beţişoarele pe care, atunci când le foloseşti, iei din porţii mici, adaugi orez şi mănânci încet. Şi senzaţia de sătul apare repede. Nu mănânci mult o dată, ci de mai multe ori câte puţin“, explică maestrul coreean.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce vedete aţi gătit până acum?
Dintre cele internaţionale, pentru Michael Jackson şi Patricia Kaas. Eram la Casa Vernescu atunci când am avut această onoare. Am gătit însă pentru multe vedete autohtone. Iar Wu Xing acoperă oraşul, avem între 200 şi 400 de comenzi pe zi numai pe acest centru, din Şos. Sălaj. Dar mai avem unul, pe Şos. Griviţei. Volumul este uriaş.

Ce aţi gătit pentru cele două vedete?
Nu sunt singurul care a gătit pentru ei. La Casa Vernescu eram o echipă internaţională de bucătari. Fiecare a gătit pe specificul lui. Pentru Michael Jackson eu am gătit, printre altele, „Furnici în copac“, (îl avem şi în meniul Wu Xing), iar pentru Patricia Kaas, colţunaşi.

Ce îi pace

„Îmi plac colţunaşii şi varză cu ciuperci şi ginger. Când am timp şi starea necesară desenez peisaje, în mod special imagini din copilărie. Apoi, artele marţiale (am practicat wu-shu) şi fotbalul. Fotbalistul preferat este Cristi Chivu, iar antrenorul – Răzvan Lucescu“, spune maestrul.

Ce nu-i place

„Nu îmi place graba şi indiferenţa cu care tratăm mâncarea. Te aşezi la masă ca să-ţi hrăneşti corpul şi sufletul. Luăm mai multe mese, nu una singură“, mărturiseşte el.

Născut. 5 iunie 1969, Seoul, Corerea de sud
Studii. Facultatea de design vestimentar din Seoul
Familie. Este căsătorit cu Ioana şi au împreună un fiu, Khasa

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite