Bucureşti: Turnurile lipite de biserici, pericol pentru patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Sfântul Iosif poate fi afectată şi ea de un incendiu ca cel izbucnit vineri noapte la imobilul vecin cu Biserica Armenească.

Interesele imobiliare şi ignoranţa autorităţilor locale faţă de distrugerea zonelor din Capitală protejate prin lege, duc uşor-uşor la dispariţia clădirilor de patrimoniu.

Azi-dimineaţă în jurul orei 10.00, o echipă de muncitori încă mai curăţa clădirea Milenium Business Center situată lângă Biserica Armenească din Capitală, care a ars acum două nopţi.

Zgârie-norul cu o înălţime totală de 72 de metri şi 24 de niveluri, dat în folosinţă în anul 2006, este proprietatea unui holding de investiţii imobiliare german SC Degi Millenium Power.

 „Ne ocupăm doar de zona de dezafectare, curăţăm ce este periculos pentru trecători. După ce vom termina, după aproximativ trei ore, se va relua şi circulaţia în această zonă. Urmează apoi să se stabilească detaliile legate de structura clădirii“, a spus Ilie Nedelea, director Apolodor demolări.

Oamenii încă mai comentau incidentul

Trecătorii curioşi încă se mai opreau să comenteze incidentul, în timp ce muncitorii strângeau resturile de geamuri sparte şi bucăţile arse, care mai erau încă pe troutar.

„Bine că au venit repede să o cureţe. Ieri încă mai cădeau bucăţi de tablă. Oricum ocoleam zona că am văzut că au căzut chiar şi peste zona asta de protecţie”, a spus Calmelia Voicu, o pensionară care trecea azi-dimineaţă prin zonă.
Alţii însă, se arătau nemulţumiţi de construcţia acestei clădiri în zonă, mai ales că este lipită de o clădire ce aparţine bisericii. „Ce nenorocire s-a întâmplat aici! Dar merită pentru că nu aveau voie să o construiască lipită de biserică“, a spus revoltat un alt trecător.

Zece etaje afectate

Incendiul a izbucnit vineri noapte, în jurul orei 23.00 la etajul al 18-lea al blocului-turn care este lipit de Biserica Armeneasă din Capitală. Din primele cercetări cauza incendiului este un scurt-circuit la un panou publicitar aflat pe clădire.

Pompierii, sosiţi imediat la faţa locului au reuşit să stingă flăcările de-abia după mai bine de trei ore. Cele mai afectate în urma incidentului sunt etajele: 14, 15, 16, 17, 18. Din primele evaluări s-au constatat pagube şi la etajele 6, 7, 9, 11 şi 13. Specialiştii vor continua evaluarea pagubelor.

Catedrala Sfântul Iosif, aflată în pericol

O altă clădire care se află în pericol este Catedrala Sfântul Iosif, monument istoric cu valoare naţională şi universală.
„Am fost cu toţii martori ai groaznicului incendiu izbucnit la clădirea aflată la 7 metri de Biserica Armenească.

Acelaşi pericol, cu consecinţe mult mai grave, planează şi asupra Catedralei Sfântul Iosif, din cauza clădirii Cathedral Plaza, amplasată într-un spaţiu mult mai restrâns şi cu acces doar pe o singură stradă de 7 metri lăţime. Ce se va întâmpla la un eventual incendiu sau cutremur în plină zi?“, susţine Arhiepiscopia romano-catolică.

După ce autorizaţia de construire a fost anulată de Tribunalul Dâmboviţa, Curtea de Apel Ploieşti a decis totuşi menţinerea acesteia şi respingerea irevocabilă a cererii Arhiepiscopiei romano-catolice Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite