Bucureşti: Turnuri de birouri în cartiere de case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşti: În zonele Foişorul de Foc şi Kogălniceanu au răsărit două clădiri moderne. Lipite de construcţii vechi, de peste 100 de ani, noile imobile distrug peisajul urbanistic. Beneficiarii clădirilor de birouri au ridicat fără probleme şi şapte etaje, chiar dacă imobilele vecine nu au nici măcar un nivel.

În cartierele vechi bucureştene, clădiri înalte, sedii de birouri şi alte construcţii noi din sticlă şi metal continuă să apară. Chiar dacă imobilele din vecinătate au o vechime de până la 100 de ani, iar un şantier le-ar putea afecta definitiv structura, autorităţile locale dau autorizaţii de construcţie dezvoltatorilor în aceste zone.

În apropriere de  Foişorul de Foc, pe strada Traian, se construieşte fără să se ţină cont de valoarea arhitecturală a zonei. Un exemplu este o clădire de şapte etaje care se înalţă printre case mici, cu structură firavă. “E îngrozitor ce fac aici, mi-au afectat locuinţa pentru că vor ei să ridice această imensitate”, a spus Mariana Dămbrin, în vârstă de 65 de ani.

Clădirea este acum printre cele mai înalte din zonă şi domină întreg peisajul urbanistic. Nimeni nu ştie cui îi aparţine, pentru că plăcuţa pe care ar trebui să fie scrise detaliile despre beneficiar, constructor, autorizaţie şi perioada lucrărilor lipseşte. “Copilul meu nu poate să mai stea o secundă în linişte din cauza acestei gălăgiei imense pe care o fac mucitorii.
Nici eu nu mai am linişte de când s-au apucat să construiască, toată ziua fac un zgomot greu de suportat”, a spus Silvia Popovici, mama unei fetițe în vârstă de nouă ani.

„Pereţii ne-au tot crăpat”
Pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, lângă o clădire de peste 100 de ani, se construieşte un sediu de birouri înalt de patru etaje. Vecinii spun că după ce fostul proprietar a donat casa primăriei, imediat s-a început o nouă construcţie. Şantierul şi zgomotul care durează de peste un an au afectat clădirile lipite de acest nou imobil care se ridică. “Stau de peste 50 de ani în această casă. Nu ne-au deranjat prea rău cu zgomotul, dar pereţii tot ne-au mai crăpat” a spus Elena Hridin, în vârstă de 80 de ani.

Îmbunaţi cu scuze şi “hârtii”
Şi ceilalţi vecini au fost deranjati de noua construcţia lipită de casa lor, însă au acceptat situaţia. “Au fost totuşi civilivaţi, ne-au adus dat hârtii şi şi-au cerut scuze. Dar casa mi-au zdrucinat-o puţin”, a declarat Aurora Chirău, în vârstă de 70 de ani. Ea a adăugat că pe locul noii clădiri se înălţa înainte “o casă foarte frumoasă”, dar că proprietarul a plecat din ţară şi a donat-o.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite